Πού μπορείτε να πετάξετε χαρταετό στη Μαγνησία

Πολλές οι επιλογές

Είναι δεδομένο και 1000% σίγουρο ότι την Κυριακή του Καρναβαλιού (ή της Τυρινής αν προτιμάτε) όλη η πόλη του Βόλου και όχι μόνο θα γίνει το… θέρετρο ενός τεράστιου πάρτι! Η διασκέδαση θα «χτυπήσει κόκκινο» για μία ακόμη φορά, αφού τα events θα διοργανωθούν ή θα πραγματοποιηθούν ακόμη και αυθόρμητα!
Έτσι, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων του εορτασμού της Αποκριάς 2024, την Κυριακή 17 Μαρτίου θα πραγματοποιηθεί στους πεζόδρομους του Βόλου, Ερμού και Κουμουνδούρου, μεγάλη αποκριάτικη γιορτή για μικρούς και μεγάλους, ενώ την Καθαρή Δευτέρα (18 Μαρτίου 2024), στο πάρκο Αγίου Κωνσταντίνου – παραλία, θα πραγματοποιηθεί το καθιερωμένο παραδοσιακό γλέντι με μουσική και σαρακοστιανά εδέσματα για τους κατοίκους και τους επισκέπτες της πόλης.
Βέβαια στη συνέχεια του γλεντιού, υπάρχει και ο χαρταετός και το πέταγμά του, με πολλές πολύχρωμες κατασκευές να κάνουν την εμφάνισή τους στον ουρανό, και με πολλούς να τηρούν ένα από τα πιο γνωστά έθιμα, με τις ρίζες του να χάνονται στα βάθη του χρόνου!
Το πέταγμα του χαρταετού την Καθαρά Δευτέρα έχει περάσει από γενιά σε γενιά. Όμως το έθιμο αυτό έχει τις ρίζες του στην Ανατολή και πιο συγκεκριμένα στην Κίνα. Όπως φαίνεται ο πρώτος χαρταετός κατασκευάστηκε το 1000 π.Χ. από μετάξι και μπαμπού και κατασκευαστές του ήταν φιλόσοφοι Mozi και Luban. Ο χαρταετός αυτός είχε σχήμα δράκου, ο οποίος είναι και το ιερό σύμβολο της Κίνας.
Οι λαοί της Ανατολής χρησιμοποιούσαν τους χαρταετούς σε μαγικές τελετές, θρησκευτικές εκδηλώσεις και σε τελετουργίες για τον εξορκισμό του κακού. Πίστευαν ότι όσο ψηλότερα ανεβεί ο αετός τόσο πιο τυχεροί θα είναι.
Μια από τις πιο εντυπωσιακές γιορτές με χαρταετούς πραγματοποιείται εδώ και χιλιάδες χρόνια στη Βόρεια Ινδία, για την υποδοχή της άνοιξης, με εντυπωσιακές τελετές που έχουν τις ρίζες τους στην ινδουιστική μυθολογία. Για τον ίδιο λόγο, στη Λαχώρη του Πακιστάν κάθε Φεβρουάριο γίνονται πανηγυρικές εκδηλώσεις, που επαναφέρουν στη μνήμη παγανιστικές συνήθειες του παρελθόντος.
Ο χαρταετός φαίνεται πως ήταν γνωστός και στην ελληνική αρχαιότητα. Αναφέρεται ότι ο αρχιμηχανικός Αρχύτας του Τάραντα – 4ος αι. π. Χ.- χρησιμοποίησε στην αεροδυναμική του τον αετό, ενώ υπάρχει και ελληνικό αγγείο της κλασικής εποχής με παράσταση κόρης, η οποία κρατά στα χέρια της μια μικρή λευκή σαΐτα (είδος αετού) με το νήμα της, έτοιμη να την πετάξει.
Ο χαρταετός έφθασε στη σύγχρονη Ελλάδα πρώτα από τα λιμάνια Ανατολής (Σμύρνη-Χίο-Κωνσταντινούπολη), τα λιμάνια της Επτανήσου, της Σύρας, των Πατρών και ακολούθησαν τα αστικά κέντρα, όπου μπορούσε κανείς να αγοράσει σπάγκο και χρωματιστό χαρτί.

Τι συμβολίζει…
Σύμφωνα με αρκετές θεωρίες το πέταγμα του χαρταετού την Καθαρά Δευτέρα στα Κούλουμα υποδηλώνει την ανάταση, την κάθαρση της ψυχής μετά το διονυσιακό ξεφάντωμα της Αποκριάς.
Ως χριστιανική θεώρηση, συμβολίζει το ανθρώπινο πνεύμα που είναι πλασμένο για να πετά στα ουράνια και με αυτόν τον τρόπο είναι σαν να ερχόμαστε πιο κοντά στον Θεό.
Πάντως, όποιος και να είναι ο συμβολισμός, το πέταγμα του χαρταετού και το λίκνισμά του στους αιθέρες έχει διαχρονικά τη δύναμη να ξεσηκώνει μικρούς και μεγάλους και να τους παρασύρει σ’ ένα διαφορετικό παιχνίδι, συναγωνισμού και χαράς. Διαλέξτε λοιπόν ένα καλό ανοιχτό σημείο, μακριά από στύλους ηλεκτροδότησης (πολλοί προτιμούν παραλιακά μέρη και σημεία όπως οι Αλυκές και η Νέα Αγχίαλος), επιλέγουν τον κατάλληλο χαρταετό με τα χρώματα της προτίμησής τους και με καλά ζύγια σε καλούμπα και ουρά, και αρχίζουν το πέταγμά του!

Tα όμορφα μέρη της Μαγνησίας δεν έχουν τελειωμό
Η ημέρα της Καθαράς Δευτέρας έφτασε και ήδη έχετε αρχίσει να σκέφτεστε τις επιλογές απόδρασης που έχετε. Ο Νομός Μαγνησίας «αγκαλιάζει» όλες τις εκδρομικές επιθυμίες, αφού γνωρίζει όσο κανένας άλλος νομός να συνδυάζει όλα τα γούστα, του βουνού ή της θάλασσας. Από τις περιοχές κοντά στον Βόλο, στις οποίες μπορείτε να έχετε πρόσβαση ακόμα και με τα πόδια, μέχρι τα Χάνια Πηλίου για σκι και την Όθρυ για πεζοπορία, εμείς σας παρουσιάζουμε μερικές από τις επιλογές που έχετε, με τα φωτογραφικά ενσταντανέ να βοηθούν στη δημιουργία των δικών σας εικόνων. Ετοιμάστε τις λαγάνες, τον ταραμά και τα λοιπά σαρακοστιανά, και ανακαλύψτε πού θα πετάξετε φέτος τον χαρταετό σας!

Ο Άναυρος είναι περιοχή της πόλης του Βόλου με την απόσταση από το κέντρο να είναι εύκολη με το ποδήλατο, ακόμα και με τα πόδια. Έχετε τη θάλασσα μπροστά σας και ο χώρος που σας δίνετε είναι άπλετος για να πετάξετε τον αετό σας. Στην περιοχή, επίσης, θα βρείτε ταβέρνες που καλύπτουν τα γαστρονομικά γούστα της ημέρας. Η Αγριά απέχει μόλις 7 χλμ. από την πόλη του Βόλου και είναι ιδανική εκδρομή για κοντινές αποστάσεις. Μπορείτε να μην
πάρετε το αμάξι, αλλά να διαλέξετε και γι’ αυτόν τον προορισμό το ποδήλατό σας. Το υγρό στοιχείο και η θάλασσα, με τα τσιπουράδικα και τα καφέ που εκτείνονται κατά μήκος του δρόμου θα σας προσφέρουν τη γνήσια Καθαρή Δευτέρα, ενώ θα σας θυμίσουν ότι το καλοκαίρι δεν αργεί.

Οι κοντινές περιοχές με θάλασσα δεν σταματούν εδώ. Η Νέα Αγχίαλος έχει γραφικούς παραλιακούς οικισμούς, της Κριθαριάς, του Μαράθου, του Αγ. Γεωργίου Κυνηγών, της Μεγάλης Βαλανιδιάς και της Δημητριάδος, που δίνουν τη δυνατότητα για μικρές εξορμήσεις ειδικά την Καθαρά Δευτέρα.

Εκείνη την ημέρα μπορείτε επίσης να επιλέξετε να επισκεφτείτε τον Δήμο Ρήγα Φεραίου με τα όμορφα τοπία και χωριά του, καθώς και με την Λίμνη Κάρλα. Τα σημεία και οι άπλετοι γύρω και μέσα στα χωριά χώροι του Βελεστίνου, της Χλόης, του Αγίου Γεωργίου, του Αερινού, της Κοκκίνας, τα Κανάλια, το Κεραμίδι, το Καμάρι, είναι περιοχές που μπορείτε να πετάξετε τον χαρταετό σας.

Από την άλλη πλευρά του Παγασητικού Κόλπου, παρουσιάζονται οι περιοχές του Πηλίου. Τα Λεχώνια, τα Πλατανίδια, το Μαλάκι, η Κάτω Γατζέα, τα Καλά Νερά με τις ταβέρνες του, τις λεύκες και τα πλατάνια του, η Άφησσος, το Λεφόκαστρο, σας δίνουν την επιλογή να πετάξετε τον χαρταετό σας ακριβώς μπροστά στη θάλασσα, τρώγοντας στην ταβέρνα της επιλογής σας.

Το χωριό Μηλιές, είναι ιστορικό χωριό, το οποίο ενδείκνυται για την εκδρομή σας με την πλακόστρωτη πλατεία του και τα καταστήματα με τις ταβέρνες. Ταυτόχρονα, η βόλτα στον Σιδηροδρομικό Σταθμό του χωριού, ακόμα κι αν έχετε πάει, αποτελεί σταθερή αξία.

Μακρινίτσα και Πορταριά, από τα κοσμοπολίτικα- θα έλεγε κανείς- χωριά του Πηλίου αποτελούν κλασικό, ιδανικό και κοντινό προορισμό για την απόδρασή σας. Η απόσταση είναι μικρή από κάθε πλευρά της Μαγνησίας, αλλά και τον Βόλο, με τα παραδοσιακά μαγαζιά και τις ταβέρνες να σας προσφέρουν τα σαρακοστιανά.
Στην συνέχεια οι δρόμοι οδηγούν στις Σταγιάτες που φημίζονται για το καλό νερό και πολλοί είναι οι Βολιώτες που έρχονται εδώ για να γεμίσουν δοχεία από την πηγή στην κεντρική πλατεία του χωριού. Είναι από τα πιο όμορφα και ήσυχα χωριά με την πλατεία να έχει τρομερή θέα στον Βόλο.

Ο Άγιος Λαυρέντιος, το μεσαιωνικό χωριό κατ’ άλλους, ενδείκνυται για πεζοπορία στα στενά σοκάκια και για καθαρό αέρα. Η μεγάλη πλατεία, σημείο συνάντησης όλων των επισκεπτών έχει παραδοσιακές ταβέρνες και μαγαζιά για να ξαποστάσετε και να απολαύσετε την ημέρα της Καθαράς Δευτέρας. Την ίδια παράδοση και ησυχία θα σας προσφέρει και ο Άγιος Βλάσιος, σε απόσταση ακόμα πιο κοντά από τον Βόλο.

Η Δράκεια, θα σας προσφέρει την παράδοση της ημέρας απλόχερα. Θα περπατήσετε το χωριό που θα σας οδηγήσει σε μια από τις πιο παλιές πλατείες του Πηλίου. Αξίζει να επισκεφθείτε την εκκλησία του Αγίου Γεωργίου και να θαυμάσετε τις υπέροχες αγιογραφίες του ζωγράφου Ιωάννη Παγώνη.

Για τους λάτρεις του χιονιού και του σκι τα Χάνια Πηλίου, με το χιονοδρομικό κέντρο της περιοχής, θα σας προσφέρουν τις ιδανικές εκδρομικές εικόνες, εφόσον πριν από λίγες ημέρες οι κορφές του βουνού «πασπαλίστηκαν» με χιόνι. Στο χωριό υπάρχουν καταλύματα ενώ οι ταβέρνες θα σας προσφέρουν ζεστά και φρέσκα σαρακοστιανά, και όχι μόνο.

Γραφικά χωριά που θα σας βοηθήσουν να αποδράσετε την Καθαρά Δευτέρα είναι οι ήσυχες Πινακάτες, και αυτό παραδοσιακό πηλιορείτικο χωριό, με τα καλντερίμια να προδιαθέτουν για περπάτημα. Στην ίδια φιλοσοφία και το χωριό Βυζίτσα με την ιδιαίτερη και διατηρητέα αρχιτεκτονική των σπιτιών, που όσες φορές κι αν το περπατήσεις, δεν αρκεί. Οι ταβέρνες και τα μαγαζιά θα σας προσφέρουν παραδοσιακά εδέσματα και γλυκά.

Εάν θέλετε να κάνετε μια πιο μεγάλη εκδρομή και να φτάσετε στην άλλη πλευρά του Πηλίου μπορείτε να επισκεφτείτε την Τσαγκαράδα, με τα τοξωτά γεφύρια και την Πλατεία των Αγίων Ταξιαρχών. Η επίσκεψη στο χωριό της Τσαγκαράδας μπορεί να συνδυαστεί με περίπατο στη θάλασσα, εφόσον έχει σε μικρή απόσταση δύο από τις πιο όμορφες παραλίες, τον Μυλοπόταμο και την Φακίστρα. Μην ξεχάσετε να περάσετε από τον μαγευτικό Κισσό με το καταπράσινο τοπίο και την πλακόστρωτη πλατεία με τις ταβέρνες.

Το «Μπαλκόνι του Αιγαίου», όπως ονομάζεται η Ζαγορά, είναι ακόμα μια επιλογή εκδρομής για την Καθαρά Δευτέρα και τα κούλουμά σας. Περπατήστε στα στενά σοκάκια, ανάμεσα στις μηλιές και στις καστανιές, αλλά και στις κοντινές και υπέροχες παραλίες, στις οποίες μπορείτε, εφόσον δεν φυσάει πολύ, να πετάξετε τον χαρταετό σας. Τα όμορφα μέρη της Μαγνησίας, όμως, δεν έχουν τελειωμό!

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.