Πρόγραμμα «ΑΝΑΣΑ ΙΙ» ξεκινά η Περιφέρεια Θεσσαλίας με ποσό κατανομής τα 20 εκ. ευρώ

Δωροθέα Κολυνδρίνη: Οι όροι και οι προϋποθέσεις είναι ίδιες για όλους

Έως τις αρχές Φεβρουαρίου θα βγει το νέο χρηματοδοτικό πρόγραμμα «ΑΝΑΣΑ ΙΙ» από την Περιφέρεια Θεσσαλίας, όπως τόνισε η Αντιπεριφερειάρχης Μαγνησίας κ. Δωροθέα Κολυνδρίνη, μιλώντας στο Ράδιο ΕΝΑ, με το διαθέσιμο ποσό να είναι 20 εκ. ευρώ. Η ίδια υπεραμύνθηκε των διαδικασιών που ακολουθήθηκαν με τους όρους και τις προϋποθέσεις να έχουν τεθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, απαντώντας και στην επιστολη των Θεσσαλών Βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ που ζητούν δικαιότερη κατανομή των ποσών.

Σύμφωνα με την κ. Κολυνδρίνη από τα 30 εκ. ευρώ του ΑΝΑΣΑ, τα 7 εκ. δόθηκαν σε νησιωτικές επιχειρήσεις και σε σχεδόν 1000 επιχειρήσεις από 0 έως δύο απασχολούμενους, επισημαίνοντας πως από το πρόγραμμα ωφελήθηκαν από τους πιο μικρούς επιχειρηματίες, έως τους πιο μεγάλους.

Η ίδια υπογράμμισε πως έως τις αρχές Φεβρουαρίου θα «τρέξει» το ΑΝΑΣΑ ΙΙ, ένα πρόγραμμα 20 εκ. ευρώ, όπου θα είναι πιο μικρά τα ποσά και θα βοηθήσει, όπως τόνισε, όσους δεν μπόρεσαν να ενταχθούν στο πρώτο πρόγραμμα.

«Τους όρους και τις προϋποθέσεις ένταξης στο πρόγραμμα τους όρισε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για να μπορέσουν να ενταχθούν στο δεύτερο πρόγραμμα εφόσον πληρούν τις προϋποθέσεις. Η επιστολή των Θεσσαλών Βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ έγινε εν αδίκω. Αυτοί που υπηρετούν στην αυτοδιοίκηση γνωρίζουν, πως είναι τα χρηματοδοτικά εργαλεία και προγράμματα. Υπάρχουν όροι και προϋποθέσεις που λαμβάνονται αντικειμενικά κι όχι με βάση ποιον θέλουμε να βάλουμε μέσα.

Θα μπορούσε ο Περιφερειάρχης να κάνει τα 20 εκ επέκταση του υφιστάμενου προγράμματος και να συνεχίσει η κλίμακα των εναπομείναντων, να μπουν όσοι δεν είχαν μπει. Όμως δεν γίνεται έτσι. Εάν θέλεις να είσαι αντικειμενικός και δίκαιος θα πρέπει οι όροι και οι προϋποθέσεις να αφορούν σε όλους», υπογράμμισε η Αντιπεριφερειάρχης και σχολίασε πως ήταν λάθος και στρεψόδικο το επιχείρημα ότι μπήκαν στο πρόγραμμα οι μεγάλες επιχειρήσεις .

«Επενδύω και Επανεπενδύω»
Η κ. Κολυνδρίνη όμως σημείωσε πως πριν το ΑΝΑΣΑ είχαν «τρέξει» δύο ακόμη προγράμματα από την Περιφέρεια Θεσσαλίας, το Επενδύω και το Επανεπενδύω με 92 εκ. ευρώ και με όλους όσοι ήταν πάνω από τη βάση, να εντάσσονται στο πρόγραμμα, ενώ αρκετοί εντάχθηκαν έπειτα και στο ΑΝΑΣΑ.
«Στην πολιτική το political game είναι ένα παιχνίδι που συνηθίζεται . Δεν υπάρχουν αδικημένοι από το ΑΝΑΣΑ. Αδικημένη είναι όλη η ελληνική κοινωνία για να χρηματοδοτηθεί και να μπορέσει να σταθεί στα πόδια της γιατί όλοι μας είμαστε πληττόμενοι. Επίσης δεν μπορούν να μπουν όλοι σε ένα πρόγραμμα , γι’ αυτό ξαναβγάζουμε το δεύτερο για να μπορέσουν να μπουν κι άλλοι, που δεν τα κατάφεραν. Τους φακέλους, τους έχουν έτοιμους και δεν θα χρειαστεί να μπουν σε παράλληλες διαδικασίες. Ενώ όσοι μπήκαν στο πρώτο ΑΝΑΣΑ αποκλείονται από το δεύτερο», εξήγησε η κ. Κολυνδρίνη, συμπληρώνοντας πως η διαδικασία των αιτήσεων για το ΑΝΑΣΑ ΙΙ θα διαρκέσει 20-30 ημέρες και τα χρήματα θα πιστωθούν τους δικαιούχους μέσα στην άνοιξη.

«Εργοτάξιο» εκατομμυρίων όλη η Μαγνησία
Στο μεταξύ, σε εργοτάξιο πολλών εκατομμυρίων έχει μετατραπεί κάθε γωνιά της Μαγνησίας, με την Περιφέρεια να αποτελεί τον βασικό χρηματοδότη σημαντικών έργων υποδομής. Όπως τόνισε η κ. Κολυνδρίνη, αφενός ο πολύ καλός καιρός μέχρι πρότινος και το γεγονός ότι υπήρξε απαγόρευση κυκλοφορίας, βοήθησε την απρόσκοπτη συνέχιση των έργων μέχρι και στα μέσα του χειμώνα.

«Τα έργα που υλοποιούνται στο Πήλιο και δοκιμάζονται με τις καιρικές συνθήκες μέχρι την Πέμπτη λειτουργούσαν κανονικά. Εάν πάει κάποιος στο Πήλιο θα δει ότι υπάρχουν πάνω από δέκα συνεργεία και πελώρια μηχανήματα, τα οποία λειτουργούν νυχθημερόν γιατί υπάρχουν σημεία στον δρόμο που τα μεγάλα πασαλοδιατριτικά καταλαμβάνουν όλο τον όγκο του δρόμου , οπότε κάποιες ώρες της ημέρας είναι κλειστός ο δρόμος και πρεπει να κάνουμε όσο το δυνατόν πιο γρήγορα, γιατί έχουμε και τα μαθητικά δρομολόγια για να περνάει η συγκοινωνία κτλ. κι αυτό δημιουργεί μια μικρή δυστοκία. Έχουμε έργα που εξελίσσονται στο Πήλιο πάνω από 25 εκ. ευρώ και πιστεύουμε ότι μέχρι τις αρχές καλοκαιριού το μεγαλύτερο μέρος αυτών θα έχει φτάσει σχεδόν προς το τέλος του», ανέφερε η Αντιπεριφέρειάρχης.

Παράλληλα, η περιφέρεια έχει ήδη ξεκινήσει τεχνικές και ασφαλτικές εργασίες στο Νότιο Πήλιο που αγγίζουν τα 2 εκ. ευρώ . Αυτές τώρα σταμάτησαν λόγω καιρικών φαινομένων και θα συνεχιστούν από την άνοιξη, με επαρχιακούς δρόμους οι οποίοι δημιουργούνται από την αρχή. Ακόμη, μέσα στην Αργαλαστή θα δημιουργηθεί πεζόδρομος κατά μήκος του επαρχιακού δρόμου και η περιφέρεια θα προβεί και στην ανάπλαση της κεντρικής πλατείας και των δρόμων ήπιας κυκλοφορίας γύρω από αυτή.

Επιπροσθέτως, ξεκίνησε και η χρηματοδότηση στο Νεοχώρι για το Πολιτιστικό κέντρο, ενώ η περιφέρεια είναι προ υπογραφής σύμβασης για την ανακατασκευή του γηπέδου στη Γατζέα. Στην περιοχή του Αλμυρού δημοπρατούνται δύο κυκλικοί κόμβοι, ο ένας στην είσοδο του Αλμυρού και ο άλλος στην είσοδο της Ευξεινούπολης, ενώ όπως είπε η κ. Κολυνδρίνη εντός των ημερών ο Δήμαρχος Αλμυρού, θα καταθέσει μία μελέτη για να κατασκευάσει η Περιφέρεια πεζοδρόμια κατά μήκος της εθνικής οδού του Κροκίου .
«Ήδη δημοπρατούμε τα τρία γήπεδα του Αλμυρού, στην Ευξεινούπολη, τον Πλάτανο και τη Σούρπη κι έχουμε και τον Ιανό εκεί που άφησε τα κατάλοιπά του. Έχω καταθέσει τεχνικά δελτία 20 εκ. ευρώ , έχουν εγκριθεί μέχρι τώρα για τη Μαγνησία γύρω στα 6 εκ. ευρώ. Έχει ξεκινήσει η ανακατασκευή της γέφυρας στο Αϊδίνι κι έχει χρονοδιάγραμμα δέκα μηνών . Τώρα σταμάτησαν τα συνεργεία να δουλεύουν γιατί το ύψος του νερού ανέβηκε, όμως μέσα στο καλοκαίρι το έργο θα τείνει να ολοκληρωθεί. Δουλεύουν με ταχύτατες διαδικασίες. Παράλληλα έχουμε κάνει τις προσωρινές αποκαταστάσεις σε σχέση με τον Ιανό, που οδηγούν από την Ευξεινούπολη και όλο το βορειοδυτικό κομμάτι .

Εκεί έχουμε πολύ μεγάλες ζημιές που χρειάζονται οριστική αποκατάσταση, ανάλογη με αυτή του Πηλίου με πασσάλους, τοιχία αντιστήριξης κτλ. και ήδη ξεκίνησε η σύνταξη μελετών. Ξεκινήσαμε και αναθέσαμε σε ανάδοχη εταιρεία τη σύνταξη μελέτης για την οριοθέτηση και διευθέτηση του Ξηριά, που οδηγεί σε έργο 2εκ. ευρώ κι έχουμε εγκεκριμένα χρήματα για να το χρηματοδοτήσουμε όταν ολοκληρωθεί η μελέτη», ανέφερε αναλυτικά η Αντιπεριφερειάρχης σχετικά με τα έργα στην πολύπαθη περιοχή του Αλμυρού που δοκιμάστηκε από τον Ιανό.

Στον Δήμο Ρήγα Φεραίου τώρα, η Περιφέρεια βρίσκεται προ υπογραφή σύμβασης για την ανακατασκευή του πεζοδρόμου στο Βελεστίνο και παράλληλα βρίσκεται στη δημοπράτηση του έργου Βένετου- Κουλούρι, που είναι δημοτικός δρόμος.

Στον Βόλο, συνεχίζονται οι εργασίες στο κτήριο της Κίτρινης Αποθήκης και της Πολιτιστικής Εστίας των Ιώνων, ενώ γίνονται συνεχείς και εντατικοί καθαρισμοί όλων των ρεμάτων.
Ακόμη, η Περιφέρεια υπέγραψε μελέτη αντιπλημμυρικής προστασίας της Σκοπέλου 422.000 ευρώ, με χρήματα που προέρχονται από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, ενώ συνεχίζεται η οριοθέτηση- διευθέτηση των χειμάρρων στην Σκιάθο, έργο ύψους 2,5 εκ. ευρώ.

«Όλα αυτά τα έργα που παίρνουν σάρκα και οστά είναι έργα ουσίας και όταν ολοκληρώνονται βλέπει κανείς πως μειώνονται και τα προβλήματα όταν έχουμε κακοκαιρίες. Η ουσία των υποδομών είναι αυτά τα έργα. Όταν είναι να κάνεις ένα δρόμο χωρίς να έχεις κάνεις αντιπλημμυρικά είναι δώρον άδωρο», σχολίασε χαρακτηριστικά η κ. Κολυνδρίνη.

Η ίδια τέλος αναφέρθηκε και στον Περιφερειακό όπου σημείωσε πως «θεωρώ βασικό να συνεχιστεί ο υφιστάμενος Περιφερειακός και να παρακάμψει Αγριά και Λεχώνια όπως και από τη δυτική πλευρά, που ολοκληρώνεται η μελέτη που παρακάμπτει τη Λαρίσης και βγαίνει στην Μπουρμπουλήθρα. Πρέπει να γίνει η αρχή, να ωριμάσουν οι μελέτες».

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.