Προκαταρκτική για την καύση σκουπιδιών από την ΑΓΕΤ

φωτο αρχείου
Ελεύθεροι τα τρία μέλη της Επιτροπής Αγώνα που συνελήφθησαν την Κυριακή

Ελεύθεροι αφέθηκαν αργά το πρωί, χωρίς όρους, οι τρεις συλληφθέντες μέλη της “Επιτροπής Αγώνα Πολιτών Βόλου ενάντια στην καύση σκουπιδιών από την ΑΓΕΤ”.
Πρόκειται για τα μέλη της επιτροπής Στέλιο Λημνιό, Κώστα Βολιώτη και Παναγιώτη Κολώνια, που είχαν συλληφθεί χθες το μεσημέρι από την Αστυνομία και κατηγορούνταν για παράνομη βία και παρακώλυση συγκοινωνιών.
Τα τρία μέλη της επιτροπής οδηγήθηκαν στις 10.40 το πρωί στα Δικαστήρια του Βόλου με περιπολικά του Α.Τ. Βόλου και αφού απολογήθηκαν βγήκαν από το γραφείο του εισαγγελέα λίγο μετά τις 11.30 το πρωί.
Ο εισαγγελέας, σύμφωνα με τα μέλη της επιτροπής, θα κάνει προκαταρτική εξέταση και στο πλαίσιο αυτό κράτησε τη δικογραφία για να τη συμπληρώσει με τα αποτελέσματα των ελέγχων στα δείγματα που ελήφθησαν. Τα μέλη της επιτροπής αγώνα πολιτών κατέθεσαν μηνυτήρια αναφορά κατά της ΑΓΕΤ για παραβάσεις της περιβαλλοντικής μελέτης που εγκρίθηκε και ισχύει θα τη δει και ο εισαγγελέας είπε ότι θα κάνει συνεκτίμηση όλων των παραμέτρων της υπόθεσης τις επόμενες μέρες.

Επίδειξη των σκουπιδιών
Ο Στέλιος Λημνιός κρατούσε μια σακούλα από τα υλικά που έφερε το πλοίο για να κάψει η ΑΓΕΤ, τα οποία έδειξε στους συγκεντρωμένους, λέγοντας ότι πρόκειται για σκουπίδια, χωρίς να γνωρίζει κανείς τι τοξικά ίσως και ραδιενεργά απόβλητα κρύβει.
«Και αν σήμερα περάσαμε αυτή τη διαδικασία, είναι γιατί απέναντί μας έχουμε έναν κολοσσό που επιβάλει τους νόμους και απειλεί τους υπουργούς», τόνισε ο Στέλιος Λημνιός, που ευχαρίστησε προσωπικά τον περιφερειάρχη κ. Αγοραστό, που χθες ανταποκρίθηκε και έστειλε υπάλληλο της Διεύθυνσης Περιβάλλοντος που πήρε δείγμα από το φορτίο. «Ο χθεσινός μας αγώνας, όσο κι αν είμαστε σήμερα κατηγορούμενοι, είχε ένα αποτέλεσμα. Να επισημοποιηθεί η πράξη αυτή από την Περιφέρεια», δήλωσε το μέλος της επιτροπής.

Προκαταρκτική εξέταση
Σύμφωνα με τον Στέλιο Λημνιό ο εισαγγελέας είπε στους συλληφθέντες ότι όλοι ανησυχούν σ’ αυτή την πόλη, το πρόβλημα έγινε πλέον γνωστό, οι φορείς έχουν τοποθετηθεί και είναι γνωστό και στους δικαστικούς λειτουργούς.
«Ο εισαγγελέας είπε ότι θα κρατήσει τη δικογραφία, να τη συμπληρώσει με τα αποτελέσματα των εργαστηριακών ελέγχων στα δείγματα που ελήφθησαν και ότι αφορά και τη δική μας μηνυτήρια αναφορά, θα τη δει και θα κάνει συνεκτίμηση όλων τις επόμενες μέρες», δήλωσε ο Στέλιος Λημνιός.
Ο ίδιος είπε ότι οι τρεις είναι ελεύθεροι άνευ όρων, δεν ορίστηκε ούτε αυτόφωρη διαδικασία ούτε τακτική δικάσιμος, μέχρι νεωτέρας, καθώς το θέμα έχει ροή που εξελίσσεται.

Παραμένουν οι κατηγορίες
Ο Παναγιώτης Κολώνιας διευκρίνισε ότι οι κατηγορίες κατά των τριών παραμένουν, αλλά θα γίνει προκαταρκτική εξέταση, με βάση της καταγγελίες των τριών μελών της επιτροπής πολιτών στις καταγγελίες τους για τις παραβάσεις της περιβαλλοντικής μελέτης που εγκρίθηκε και ισχύει.
«Ο εισαγγελέας είπε ότι θα ελέγξει τις καταγγελίες μας και θα αναμένει τα εργαστηριακά αποτελέσματα των δειγμάτων σκουπιδιών της Περιφερειακής Ενότητας Μαγνησίας και των πολιτών», δήλωσε ο κ. Κολώνιας.

Συμπαιγνία από πολλές πλευρές
«Η χθεσινή μας ενέργεια και προσωπικά μας ταλαιπωρία, δεν έχουν καμία σημασία μπροστά σ’ αυτό που αποκαλύψαμε, ότι αυτό το σκουπίδι, που δεν είναι rdf ή κάτι άλλο, καίγεται από τους κλιβάνους της ΑΓΕΤ», δήλωσε ο Κώστας Βολιώτης.
Ο ίδιος είπε ότι φάνηκε η ύπαρξη συμπαιγνίας από πολλές πλευρές «για να μας κλείσουν τα μάτια και να μη βλέπουμε τι κακό γίνεται σ’ αυτή την πόλη».
Ο εκπρόσωπος της Περιβαλλοντικής Πρωτοβουλία κάλεσε όλους τους πολίτες να βρεθούν στους δρόμους, για να αποτραπεί το έγκλημα που γίνεται. Ο ίδιος είπε ότι αυτό το σκουπίδι μεταφέρεται από την Ιταλία και καίγεται στις εγκαταστάσεις της ΑΓΕΤ και διερωτήθηκε γιατί οι Ιταλοί το στέλνουν εδώ και δεν το καίνε στη χώρα τους, προσθέτοντας ότι το υλικό αυτό είναι απαράδεκτο για να καεί στην Ιταλία, αλλά στην τριτοκοσμική χώρα που λέγεται Ελλάδα με τα συγκεκριμένα υπουργεία και υπηρεσίες, είναι παραδεκτό να καίγεται στην ΑΓΕΤ.

Από μετά τις 10 το πρωί στα Δικαστήρια του Βόλου συγκεντρώθηκαν αρκετές δεκάδες πολίτες, για να συμπαρασταθούν στους συλληφθέντες, μετά των οποίων ο Μαργ. Πατσιαντάς, επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας και Θ. Κλημόπουλος,η επικεφαλής της “Επιλογής Ευθύνης” Νατάσσα Οικονόμου, ο σύμβουλος της ΛΑΣ Θ. Τσαλούχας και ο ανεξάρτητος σύμβουλος Ι. Αποστολάκης.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.