Προκρίνεται ο Βόλος για το εργοστάσιο ηλεκτρικών αυτοκινήτων- Θα δημιουργηθούν 1.000 θέσεις εργασίας

Σύμφωνα με πληροφορίες της «ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ»

Ενεργό και ιδιαίτερα ζωηρό παραμένει το ενδιαφέρον επενδυτών για τη δημιουργία  μονάδας παραγωγής ηλεκτρικών αυτοκινήτων στον Βόλο, ύψους 100 εκατ. ευρώ περίπου, απ΄την γερμανική εταιρία Next e.GO Mobile*, στελέχη της οποίας, έβαλαν στο «στόχαστρο» την πόλη μας, εξετάζοντας παράλληλα τις περιπτώσεις της Πάτρας και της Θεσσαλονίκης.

Σύμφωνα με πληροφορίες ωστόσο της «ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ» μεταξύ των τριών πόλεων, ο Βόλος φαίνεται να προηγείται για λόγους που αφορούν στην επένδυση και στους επενδυτές, οι οποίοι όμως δεν έχουν ανοίξει ακόμη πλήρως τα χαρτιά τους.

Συζητήσεις ωστόσο, αυτή την περίοδο, γίνονται με έμπειρα στελέχη στο χώρο των επενδύσεων στη χώρα μας και καταγράφονται τα υπέρ και τα κατά της κάθε πόλης, ενώ βοηθητικό ρόλο, στην όποια γενικότερη προσπάθεια, παίζει και το «Ελληνογερμανικό Επιμελητήριο», όπου σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, εξουσιοδοτημένος υπάλληλος βρίσκεται σε άμεση επικοινωνία μαζί τους. Το ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τον Βόλο, επιβεβαιώνεται πάντως προς τη «ΜΑΓΝΗΣΙΑ» και από Γερμανούς συνομιλητές μας.

Η λύση της Κοζάνης- Πτολεμαΐδας φαίνεται να απομακρύνεται πλέον , παρότι είχε υπάρξει ειδική ρύθμιση της ΑΑΔΕ, με την οποία δίδονταν τα κίνητρα σε τέτοιες επενδύσεις, στη Περιφέρεια Δυτ. Μακεδονίας και στην Π.Ε. Αρκαδίας, όπου μάλλον θα αναπτυχθούν τελικά, άλλους είδους επενδύσεις, καθώς το λιμάνι φαίνεται να παίζει τον πλέον καθοριστικό ρόλο.

Τοπικοί φορείς, που έχουν «παλέψει» το προηγούμενο χρονικό διάστημα για να προσελκύσουν το ενδιαφέρον των επενδυτών ωστόσο, δεν έχουν δεχθεί μέχρι σήμερα κάποια επίσημη απάντηση ή ακόμη περισσότερο επαφή- επίσκεψη, ωστόσο μέσα από επικοινωνίες εκπροσώπων τους, πληροφορήθηκαν το αυξημένο ενδιαφέρον των επενδυτών. Σύμφωνα επίσης, με τις ίδιες πληροφορίες, καταλυτική αναμένεται να είναι η άποψη ακόμη και του ίδιου του Πρωθυπουργού .

Εφόσον τα σχέδια υλοποιηθούν και οι δηλώσεις γίνουν πράξη, η επένδυση που θα υλοποιήσει η Next e.Go Mobile –μέσω πλέον του Ομίλου ND Industrial* – θα αφορά παραγωγική δυνατότητα που θα ανέρχεται σε 30.000 έως 50.000 αυτοκίνητα ετησίως.

Ιδιαίτερες οι συζητήσεις στη ΔΕΘ

 Από τη ΔΕΘ ξεκίνησε στο μεταξύ την εμπορική του πορεία στην ελληνική αγορά το ηλεκτρικό αυτοκίνητο πόλης e.GO,  του ανεξάρτητου κατασκευαστή Next e.GO sa. Μάλιστα επισκέπτες του περιπτέρου, κάποιοι εξ αυτών και απ΄τον Βόλο, σε συζητήσεις που γίνονταν, οδηγούνταν στο συμπέρασμα, ότι οι επενδυτές έχουν διαλέξει την Ελλάδα για το εργοστάσιο και φέρονταν να επέλεξαν τον Βόλο ως την επικρατέστερη πόλη, για το χώρο δημιουργίας της μονάδας.

Η ταχύτητα με την οποία πάντως προχωρά η ιδέα της εξάπλωσης της εταιρείας, φαίνεται και από το γεγονός, ότι πριν λίγες ημέρες, ο ανεξάρτητος Γερμανός κατασκευαστής EV (Από την 1η Σεπτεμβρίου του 2020 ο ολλανδικός επενδυτικός όμιλος ND Industrial είναι αυτός που απέκτησε την πτωχευμένη από την πανδημία e.GO Mobile), άρχισε να ανοίγει τα καταστήματά του σε όλη την Ευρώπη με πρώτη στάση στο Ντίσελντορφ,  πρωτεύουσα του πολυπληθέστερου κράτους της Γερμανίας.  Σύμφωνα με σχετικά δημοσιεύματα, στόχος είναι η επένδυση να έχει ολοκληρωθεί την επόμενη διετία, ώστε το 2024 να ξεκινήσει η παραγωγή  των ηλεκτρικών αυτοκινήτων e.Go Life.

Πρόκειται για ένα πρότζεκτ που εφόσον υλοποιηθεί, αναμένεται να δημιουργήσει 1.000 άμεσες θέσεις εργασίας και 5.500 έμμεσες, θα εξοπλίσει τη χώρα μας με τεχνογνωσία και ταυτόχρονα θα την αναδείξει στη διεθνή αγορά ως ένα από τα πρωτοπόρα ευρωπαϊκά κράτη στην ηλεκτρική κινητικότητα. Μέχρι τότε όμως, η ολλανδογερμανική εταιρεία θα διαθέτει στην ελληνική αγορά τα ηλεκτρικά της αυτοκίνητα μέσω δικτύου αντιπροσώπων που προετοιμάζει.

Έχει προταθεί συγκεκριμένος χώρος

Αξίζει να σημειωθεί, ότι την έκταση της εταιρείας ΤΕΟΚΑΡ ΑΒΕΕ καθώς και τις υποδομές της Α΄ ΒΙ.ΠΕ. Βόλου υπέδειξε το Επιμελητήριο Μαγνησίας, μετά και το σύμφωνο συνεργασίας μεταξύ του Enterprise Greece και της γερμανικής εταιρείας Next e.GO SE για τη δημιουργία εργοστασίου παραγωγής ηλεκτρικών οχημάτων στην Ελλάδα.

Ειδικότερα, σε απάντηση σχετικής παλαιότερης επιστολής του Διευθυντή Προσέλκυσης & Υποστήριξης Επενδύσεων κ. Ηλία Ηλιάδη, το Επιμελητήριο Μαγνησίας, σε συνεργασία με τον Φορέα Διαχείρισης Α’ Βιομηχανικής Περιοχής Βόλου υπέδειξε με τα ανάλογα στοιχεία τον χώρο-έκταση της ευρύτερης περιοχής του Νομού Μαγνησίας που επιθυμεί για την ανάπτυξη της συγκεκριμένης επένδυσης.  Στα πλεονεκτήματα της πρότασης συμπεριλαμβάνονται η ιδανική γεωγραφική θέση της περιοχής, η δυνατότητα συνδυασμένων μεταφορών, αλλά και η ύπαρξη του εξειδικευμένου τεχνικού και επιστημονικού δυναμικού της Μαγνησίας.

 *(H Next e.Go αποτελεί μετεξέλιξη της εταιρείας e.Go η οποία ιδρύθηκε το 2015 από τον καθηγητή Dr. Günther Schuh, κατασκευαστή ηλεκτρικών οχημάτων, με έδρα το Άαχεν της Γερμανίας. Το 2020 η e.GO αντιμετώπισε προβλήματα ρευστότητας λόγω καθυστερήσεων στις παραδόσεις του e.Go Life.  Τον Μάρτιο του 2020, η εταιρεία αναζήτησε δημόσια χρηματοδότηση και επενδυτές, χτυπημένη από τις καθυστερήσεις που προκαλούσε η πανδημία. Έτσι στις αρχές Απριλίου, η e.GO Mobile υπέβαλε αίτηση πτώχευσης και την 1η Σεπτεμβρίου ο ολλανδικός επενδυτικός όμιλος ND Industrial  απέκτησε την e.GO Mobile).

Η.Κ.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.