Προβληματίζονται οι καταστηματάρχες εστίασης της Μαγνησίας αν συμφέρει να ανοίξουν για λίγες ημέρες…

Αν και όλα θα εξαρτηθούν από την πορεία της πανδημίας

Ζητούμενο είναι το άνοιγμα των καταστημάτων για τις γιορτές, που θα εξαρτηθεί από την πορεία της πανδημίας και οι καταστηματάρχες εστίασης, μόνο υποθέσεις μπορούν να κάνουν, ενώ και οι ίδιοι γνωρίζουν ότι αν ανοίξουν για μερικές ημέρες τα έσοδα δεν θα φτάσουν για να καλύψουν τα έξοδα, κάτι για το οποίο προβληματίζονται.
Ο Στέφανος Στεφάνου πρόεδρος του Συλλόγου Καταστηματαρχών Εστίασης Μαγνησίας μίλησε στο Ράδιο ΕΝΑ και τόνισε ότι τα πράγματα με την πανδημία δεν πηγαίνουν τόσο καλά και λογικά θα έχουμε …«λογική» καθυστέρηση στο άνοιγμα των καταστημάτων και έτσι πρέπει να γίνει, γιατί προέχει η υγεία.
«Προσωπικά δεν βλέπω να ανοίγει η εστίαση, γιατί δεν πιστεύω ότι σε 2-3 εβδομάδες θα γίνει ξαφνικά ένα θαύμα και τα κρούσματα να είναι πολύ λίγα, γιατί όσο πάει και χειμωνιάζει», ανέφερε ο πρόεδρος των καταστηματαρχών.
Ο Στ. Στεφάνου τόνισε ότι το σίγουρο είναι ότι μετά τις 21 Δεκεμβρίου ένα μέρος της αγοράς και μαζί της ένα μέρος της εστίασης, όπως οι καφετέριες και κάποια καταστήματα φαγητού, ίσως και τσιπουράδικα θα ανοίξουν με συγκεκριμένο όμως πρωτόκολλο, γιατί τα πράγματα θα είναι πολύ αυστηρά.

«Δε συμφέρει να ανοίξουμε για λίγες ημέρες…»

«Εάν ανοίξουμε για λίγες μέρες, θα έχουμε εικόνα των εξόδων», τόνισε ο πρόεδρος των καταστηματαρχών, που εξήγησε ότι αν τα καταστήματα ανοίξουν θα έχουν έξοδα, όπως και αν κλείσουν μετά από λίγες μέρες, που συμπλήρωσε ότι δεν συμφέρει στα καταστήματα να ανοίξουν για 5 και 20 μέρες, γιατί τα έσοδα δεν θα φτάνουν για να καλύπτουν τα έξοδα. Ο ίδιος παραδέχτηκε ότι όλα όσα λέγονται είναι υποθέσεις, γιατί πρέπει δούμε την τρέχουσα εβδομάδα και την επόμενη να πέφτουν τα νούμερα κρουσμάτων, θανάτων και να υπάρξει μικρή αποσυμφόρηση του συστήματος υγείας.
Σύμφωνα με τον κ. Στεφάνου, ίσως πρέπει να ανοίξουν κάποια καφέ, αν ανοίξουν τα εμπορικά καταστήματα, για την καλύτερη ψυχολογία του κόσμου, αλλά πάντα με ιδιαίτερη προσοχή, γιατί – όπως είπε – πολλές φορές η εστίαση «παίρνει» την ευθύνη για το ξέσπασμα της πανδημίας. Αν είναι να ανοίξει για 10-20 μέρες ένα μέρος της εστίασης και να κάνουμε χειρότερο κακό, ίσως είναι καλύτερα να κάνουμε άμυνα για να τελειώνουμε με τον κορωνοϊό, ώστε τους επόμενους 1-2 μήνες, εφόσον θα πλησιάζουμε προς την άνοιξη, η κατάσταση να είναι καλύτερη.
Κίνδυνος για την επιστρεπτέα Δεκεμβρίου
Ο πρόεδρος των καταστηματαρχών ανέφερε ότι το σύνολο των καταστημάτων της εστίασης παραμένει κλειστό και μια επιστρεπτέα προκαταβολή της τάξης των 1.000 € (τα άλλα 1.000 επιστρέφονται) τον μήνα Νοέμβριο, προσπαθούν να τα βγάλουν πέρα, ενώ κατήγγειλε ότι η επιστρεπτέα προκαταβολή του Δεκεμβρίου μεθοδεύεται να μη δοθεί, γιατί οι δηλώσεις για τον επόμενο μήνα γίνονται τον Ιανουάριο… Όπως είπε, βοήθησε κάποιους επιχειρηματίες αυτό το δάνειο, αν και λόγω των προϋποθέσεων δεν το πήραν όλοι, ωστόσο η επόμενη προκαταβολή πρέπει να δοθεί Δεκέμβριο πριν τις γιορτές και όχι Ιανουάριο, για να μπορέσουν να πληρώσουν υποχρεώσεις.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.