Πυροσβεστική: «Απαραίτητη η συντήρηση ανελκυστήρων και ο σεβασμός των κανόνων»

Με αφορμή το πρόσφατο περιστατικό στο κτίριο της ΔΟΥ Βόλου

Το γεγονός ότι η συντήρηση και ο έλεγχος των ανελκυστήρων, ειδικά σε χώρους συνωστισμού, όπως η Εφορία, είναι απαραίτητοι, όπως παράλληλα και ο σεβασμός των κανόνων ασφαλείας εκ μέρους των χρηστών, δηλαδή να μην υπερβαίνουν το μέγιστο βάρος και να μην υπερφορτώνεται το σύστημα, επισήμανε στο «Ράδιο Ένα» ο Χαράλαμπος Πόζογλου πύραρχος, διοικητής της Π.Υ. Βόλου, με αφορμή το ατύχημα που έγινε το πρωί της Δευτέρας, στο ασανσέρ της Εφορίας στο Βόλο. Σύμφωνα με τον διοικητή, «για το θέμα των ελέγχων στα ασανσέρ, υπάρχει υπεύθυνος συντηρητής και σημασία έχει ότι πρέπει να ελέγχονται οι ανελκυστήρες, διότι άνθρωποι μπαίνουν μέσα και ειδικά σε χώρους συνωστισμού, όπως η Εφορία, υπάρχει κίνδυνος, όπως αποδείχτηκε και χθες». Αποστολή της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας είναι ο απεγκλωβισμός των ατόμων όταν συμβεί κάτι ή όταν υπάρχει διακοπή ρεύματος, δήλωσε ο κ. Πόζογλου.
«Βεβαίως και πρέπει να γίνεται συντήρηση των ανελκυστήρων, γιατί συμβαίνουν ατυχήματα, αλλά και οι ίδιοι οι πολίτες πρέπει να καταλάβουν, ότι πρέπει να τηρούν τους κανόνες ασφαλείας. Ενώ ένα ασανσέρ γράφει ότι χωράει μέχρι 3 άτομα, πολλές φορές ανεβαίνουν 5 και 6 άτομα, με αποτέλεσμα να υπερφορτώνεται το σύστημα και να επιφέρει αρνητικά αποτελέσματα», τόνισε ο διοικητής της Πυροσβεστικής.
Αναφερόμενος στο ατύχημα με το ασανσέρ της Εφορίας, ο κ. Πόζογλου είπε, ότι η αντίδραση της υπηρεσίας ήταν άμεση, όταν έφτασαν εκεί διαπίστωσαν κατακόρυφη πτώση του ασανσέρ που έπεσε χαμηλότερα του ισογείου περίπου μισό μέτρο και απεγκλωβίστηκαν τρία άτομα που βρισκόταν εντός του ασανσέρ.
Ο διοικητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Βόλου τόνισε ότι καλό θα ήταν να υπάρχει μια υπηρεσία που κάνει ελέγχους σε ασανσέρ, διότι η Πυροσβεστική, καλείται πολύ συχνά και βρίσκεται αντιμέτωπη με ασανσέρ προβληματικά, που δεν ανοίγουν οι πόρτες και άνθρωποι κλείνονται μέσα, με ότι αυτό συνεπάγεται κυρίως για ηλικιωμένους που νιώθουν δυσφορία με τις υψηλές θερμοκρασίες ειδικά το καλοκαίρι.

«Σωστά συντηρημένο
και πιστοποιημένο
το ασανσέρ στην Εφορία»

«Σωστά συντηρημένο και πιστοποιημένο το ασανσέρ στην Εφορία του Βόλου», όπως ισχυρίστηκε ένας εκ των διαχειριστών του κτιρίου, ενώ την ίδια ώρα, εξετάζονται οι συνθήκες πρόκλησης του ατυχήματος με την ελεύθερη πτώση του ανελκυστήρα. Ο εκ των διαχειριστών του κτιρίου Θανάσης Κοντονίνας δήλωσε χθες στην ΕΡΤ Βόλου, ότι τα ασανσέρ είναι σωστά συντηρημένα και πιστοποιημένα από τον αρμόδιο φορέα και σύμφωνα με τον ίδιο, το ατύχημα πιθανόν να προκλήθηκε λόγω υπερφόρτωσης, καθώς σε αυτό επέβαιναν περισσότερα άτομα από όσα επιτρέπεται. Ο κ. Κοντονίνας εξέφρασε τη λύπη του για τον τραυματισμό των ατόμων -τέσσερα σύμφωνα με την αστυνομία από τους έξι που επέβαιναν- και τόνισε ότι όλα τα ασανσέρ συντηρούνται κανονικά σε εβδομαδιαία βάση. “Πριν δύο μήνες έγινε μία μεγάλη επισκευή. Ο καθημερινός φόρτος είναι πολύ μεγάλος και για τους δύο ανελκυστήρες” ανέφερε. Επιπλέον τόνισε ότι λειτούργησε ο μηχανισμός ασφαλείας και σταμάτησε ο ανελκυστήρας λίγο κάτω από το ισόγειο. Παραδέχθηκε ότι συχνά οι ανελκυστήρες μπλοκάρουν μεταξύ ορόφων, επισήμανε όμως ότι αυτό προκαλείται και από κακή χρήση των πολιτών που τα χρησιμοποιούν.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.