Σχέδιο με 22 έργα για την Μαγνησία κατατέθηκε στο υπουργείο Υποδομών

Έγινε ιεράρχηση και αναμένεται να εξασφαλιστεί σταδιακή χρηματοδότηση

Σχέδιο με 22 έργα για τη Μαγνησία, κατατέθηκε υπόψη του υπουργού Υποδομών Κώστα Καραμανλή, στην πρόσφατη συνάντηση που είχε ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας με την αντιπεριφερειάρχη Μαγνησίας και Σποράδων Δωροθέα Κολυνδρίνη.
Η κα Κολυνδρίνη μίλησε στο «Ράδιο Ένα» και τόνισε ότι κατατέθηκαν έργα για τα οποία έγινε ιεράρχηση, γιατί αν τίθονταν θέμα να χρηματοδοτηθεί το σύνολο των έργων, δεν θα μπορούσε να εξασφαλιστεί τίποτα.
Το πρώτο σε επίπεδο ιεράρχησης και κόστους ήταν η παράκαμψη του Χιονοδρομικού Κέντρου Πηλίου, για το οποίο έχει ολοκληρωθεί η μελέτη και υπολείπεται ένα κομμάτι 180.000 € γιατί το υπουργείο τότε είχε αλλάξει τη χάραξη και το έργο. Όπως είπε, ο υπουργός δεσμεύτηκε ότι θα χρηματοδοτήσει το έργο με 4,5 εκ. €, ώστε να ολοκληρωθεί η μελέτη και να χρηματοδοτηθεί.
Οι χρόνοι υλοποίησης, εξαρτώνται από το πότε θα έρθουν τα χρήματα στην Περιφέρεια, για να προχωρήσουν οι διαδικασίες και να γίνει η δημοπράτηση.
Η κα Κολυνδρίνη χαρακτήρισε την εξέλιξη θετική και την αρχή ενός μακροχρόνιου προβλήματος, που ταλάνιζε τη Βορειοανατολική Μαγνησία.
Σχετικά με τον εξοπλισμό του Χιονοδρομικού Κέντρου, η αντιπεριφερειάρχης τόνισε ότι σε συνάντηση που είχε με τον Γ.Γ. Τουρισμού Κώστα Λούλη, της είπε ότι υπάρχουν κωδικοί για χρηματοδότηση μελετών τουριστικών υποδομών και σε συνάντηση που θα γίνει το επόμενο διάστημα, θα διερευνηθεί αν υπάρχει δυνατότητα χρηματοδότησης μελέτης για αντικατάσταση των υποδομών της λειτουργίας του Χιονοδρομικού Κέντρου.

Τρεις κόμβοι στο Σέσκλο και προς Αθήνα

Σε δεύτερο χρόνο και νέα συνάντηση που θα γίνει με τον υπουργό Υποδομών, θα συζητηθούν τα υπόλοιπα θέματα, ώστε σταδιακά να μπορέσει να εξασφαλιστεί χρηματοδότηση και για άλλα έργα όπως η δημιουργία κόμβων στο ύψος του Σέσκλου, στη Χρυσή Ακτή Παναγίας και στη Μεγάλη Βελανιδιά, έργα που η αντιπεριφερειάρχης χαρακτήρισε σημαντικά.
Η κα Κολυνδρίνη τόνισε ότι διάθεση και θέληση του υπουργού είναι να δώσει χρήματα, αλλά όχι το συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, γιατί τα οικονομικά δεδομένα είναι πολύ περιορισμένα.
«Η Περιφέρεια έκανε δέσμευση πίστωσης για τη σύνταξη μελέτης για τον ανισόπεδο κόμβο Σέσκλου, προϋπολογισμού 700.000 € και σε ένα εύλογο χρονικά διάστημα που θα συναντηθούμε ξανά θα προσπαθήσομε να εξασφαλίσουμε τη χρηματοδότηση του έργου», ανέφερε.

Για τον περιφερειακό

Για το θέμα του περιφερειακού του Βόλου, η αντιπεριφερειάρχης τόνισε ότι ο κ. Καραμανλής φάνηκε, ευλόγως και δικαίως, να μην έχει απόλυτη ενημέρωση και τόσο ο περιφερειάρχης, όσο και η ίδια, προσπάθησαν να του εξηγήσουν ότι πρόκειται για τέσσερα έργα.
Το υφιστάμενο έργο, που είναι η εργολαβία – σκούπα (από Ν. Δημητριάδα μέχρι Λαρίσης), που δεν έχει ολοκληρωθεί – υπολείπονται τάφροι και παράπλευρες οδοί – και όταν το υπουργείο το ολοκληρώσει, πρέπει να το παραδώσει, ως περιαστικό δίκτυο, στο Δήμο Βόλου, που θα έχει τη συντήρηση, την κοπή χόρτων, τη λειτουργία των σηματοδοτών κλπ.
Το δεύτερο κομμάτι που παραδόθηκε και είναι το μοναδικό ολοκληρωμένο, είναι από τη Ν. Δημητριάδα μέχρι και Αστέρια Αγριάς.
Τα δυο μεγάλα θέματα που τίθενται για τον περιφερειακό είναι ένα από την ανατολική πλευρά, η παράκαμψη της Αγριάς, που ο υπουργός είπε ότι δεν γνωρίζει που βρίσκεται η μελέτη, που έχει γίνει, ενώ μελέτη και απαλλοτριώσεις δεν έχουν γίνει από το ύψος του LIdl Αγριάς, μέχρι και το πεύκο των Κάτω Λεχωνίων, που παρακάμπτει την Αγριά και θα λύσει το πρόβλημα των μεγάλων μποτιλιαρισμάτων αυτοκινήτων.
«Για το κομμάτι αυτό θα βρεθούμε σε εύλογο χρονικό διάστημα για να μας ενημερώσουν που βρίσκεται η μελέτη», ανέφερε η κα Κολυνδρίνη.

Ολοκληρώνεται η μελέτη δυτικά

Για το κομμάτι της δυτικής πλευράς που συνδέει τη Λαρίσης με τη Μπουρμπουλήθρα, παράλληλα με τον Ξηριά, η αντιπεριφερειάρχης δήλωσε ότι συναντήθηκε με τον περιφερειάρχη και τους μελετητές στο υπουργείο, η μελέτη βρίσκεται στην ολοκλήρωσή της μετά από σχεδόν 10 χρόνια.
Όπως εξήγησε είναι η μελέτη που πληρώνει η Περιφέρεια με πάνω από 1 εκ. € και εδώ και δέκα χρόνια η απορρόφηση είναι της τάξης των 400.000 €.
«Ο μελετητής είπε ότι η μελέτη βρίσκεται σε στάδιο έγκρισης από την υπηρεσία Τεχνικών Έργων του υπουργείου», δήλωσε η κα Κολυνδρίνη, που εξέφρασε δυσπιστία μέχρι να δούμε το αποτέλεσμα.
Η αντιπεριφερειάρχης είπε ότι ο περιφερειάρχης και η ίδια αναμένουν, μετά από ενημέρωση ο υπουργός να απαντήσει, στο αίτημα για εκχώρηση στην Περιφέρεια, της αρμοδιότητας ολοκλήρωσης του περιφερειακού του Βόλου, κάτι ωστόσο που φαίνεται να είναι πολύ δύσκολο.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.