Σε ποιες περιοχές της Μαγνησίας απαγορεύεται η κυκλοφορία

Σήμερα και αύριο

Το Συντονιστικό Όργανο Πολιτικής Προστασίας στη Μαγνησία αποφάσισε την προληπτική απαγόρευση διέλευσης προσώπων και οχημάτων σε περιοχές NATURA και δάση από σήμερα και για αύριο Σάββατο 15 Ιουλίου.
Οι περιοχές που απαγορεύεται κάθε παρουσία είναι οι εξής:

1.Δάσος Κουρί
2.Άγ. Ονούφριος
3.Γορίτσα
4.Μηλιές Νεοχώρι
5.Μπελιάν
6.Νεοχώρι- Αφέτες
7.Προμύρι

Της απαγόρευσης εξαιρούνται τα οχήματα και το προσωπικό των κρατικών υπηρεσιών και των Ο.Τ.Α που εποπτεύουν την απαγόρευση κυκλοφορίας, καθώς και τα μέλη των εθελοντικών οργανώσεων που αποδεδειγμένα και μετά από σχετική συνεννόηση με την πυροσβεστική υπηρεσία, εκτελούν χρέη επιτήρησης δασικών οικοσυστημάτων κατά την αντιπυρική περίοδο.
Επιπλέον, απαιτείται μεγάλη προσοχή σε τοπικό επίπεδο των αγροτών, κτηνοτρόφων και
μελισσοκόμων , προς αποφυγή ενεργειών πρόκλησης πυρκαγιάς από αμέλεια οφειλόμενη σε εργασίες στην ύπαιθρο.

Συνεδρίασε το Συντονιστικό Όργανο Πολιτικής Προστασίας
Μέσω τηλεδιάσκεψης συνεδρίασε εκτάκτως το Συντονιστικό Όργανο Πολιτικής Προστασίας, υπό την προεδρία του Θεματικού Αντιπεριφερειάρχη κου Τέα Ιωάννη και παρουσία εκπροσώπων των εμπλεκόμενων φορέων.
Σκοπός της συνεδρίασης ήταν η διαπίστωση του βαθμού ετοιμότητας όλων των εμπλεκομένων φορέων σε περίπτωση πυρκαγιάς.
Στην συνεδρίαση ο Θεματικός Αντιπεριφερειάρχης ενημέρωσε τους φορείς ότι βάση νέας εγκυκλίου της Γ.Γ.Π.Π. η απόφαση απαγόρευσης κυκλοφορίας σε περιοχές NATURA, καθώς και σε συγκεκριμένα δασικά οικοσυστήματα, πάρκα θα εκδίδεται σύμφωνα με τον Ημερήσιο Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς της Γ.Γ.Π.Π. και συγκεκριμένα σε κατηγορία 3 (υψηλή), κατηγορία 4 (πολύ υψηλή) ή κατηγορίας 5 (κατάσταση συναγερμού). Έτσι σχετική απόφαση απαγόρευσης κυκλοφορίας θα ισχύει για σήμερα Παρασκευή 14-07-2023 και για αύριο Σάββατο 15-07-2023 και θα αναρτηθεί στην ιστοσελίδα της Περιφέρειας Θεσσαλίας.
Παράλληλα, συνεχάρη την Πυροσβεστική Υπηρεσία για τις μέχρι τώρα ενέργειές της.
Επεσήμανε την ανάγκη της πλήρους εφαρμογής και γνώσης από πλευράς Δήμων, επικαιροποίησης των σχεδίων απομάκρυνσης και εκκένωσης του πληθυσμού τα οποία ως σήμερα έχουν αποδώσει στις φλεγόμενες περιοχές (καμία απώλεια ανθρώπινης ζωής)
Η ΠΕΜΣ διαθέτει ως εργαλείο επέμβασης το μητρώο μηχανημάτων ιδιωτών και ήδη έχουν ενημερωθεί οι ιδιώτες να είναι σε ετοιμότητα από το Τμήμα Πολιτικής Προστασίας και θα παρέμβουν όπου κριθεί αναγκαίο τόσο στο Νομό Μαγνησίας, όσο και στα νησιά των Β. Σποράδων.
Επιπλέον ενημέρωσε τους φορείς ότι ήδη έχουν αποσταλεί έγγραφα στους κτηνοτροφικούς, αγροτικούς και μελισσοκομικούς συλλόγους για αποφυγή εργασιών και ενεργειών τους, ενώ έχουν ενημερωθεί σχετικά και οι διοργανωτές των κατασκηνώσεων.Η συνεργασία των εθελοντικών ομάδων είναι πάντα αναγκαία και χρήσιμη.
Ο κος Τέας ευχαρίστησε όλους για την μέχρι τώρα συνεργασία με την Περιφέρεια Θεσσαλίας, τονίζοντας ότι απαραίτητη είναι η συνεργασία όλων των φορέων και γενικά να μην υπάρχει αλληλοκάλυψη των αρμοδιοτήτων τους.
Στη διάρκεια της συνεδρίασης όλοι οι φορείς κατέθεσαν τις προτάσεις τους για τις δράσεις που πρέπει να γίνουν έγκαιρα, και παράλληλα ενημέρωσαν για το βαθμό ετοιμότητας, για την πρόληψη και την αντιμετώπιση των πυρκαγιών.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.