Σοφία Ιωάννου στο Ράδιο ΕΝΑ: Αξίζει να ζήσουμε, να παλέψουμε τον καρκίνο

Η πρόεδρος του Συλλόγου Καρκινοπαθών Μαγνησίας μιλά για το "θηρίο" του καρκίνου

Στις 25 Οκτωβρίου ήταν η μέρα κατά του καρκίνου του μαστού. Το “θηρίο” αυτό, η κακιά αρρώστια, όπως την χαρακτήριζαν παλιά, συνεχίζει να βρίσκεται στις ζωές και μάλιστα πλέον πολύ περισσότερων. Η πρόεδρος του Συλλόγου Καρκινοπαθών Μαγνησίας κ. Σοφία Ιωάννου νόσησε από καρκίνο του μαστού πριν από έντεκα χρόνια και μίλησε ανοιχτά για την περιπέτειά της στο Ράδιο ΕΝΑ και στον Δημήτρη Καρεκλίδη, στέλνοντας μήνυμα αισιοδοξίας σε όλους όσοι έρχονται αντιμέτωποι με τον καρκίνο.

“Νόσησα πριν από έντεκα χρόνια από καρκίνο του μαστού. Είχα ένα ιστορικό στην οικογένειά μου, όχι καρκίνου του μαστού, αλλά καρκίνο του στομάχου κι έχασα τη μητέρα μου σε ηλικία 52 ετών. Οπότε, στο πίσω μέρος του μυαλού μου πάντα υπήρχε αυτό και έκανα εξετάσεις μην τυχόν έρθει και σε μένα, όπως και ήρθε”, είπε χαρακτηριστικά η κ. Ιωάννου.
Το “θηρίο” όμως, όπως χαρακτήρισε η πρόεδρος του Συλλόγου Καρκινοπαθών τελικά έφτασε την πόρτα της.
“Ειλικρινά προσπάθησα να το αντιμετωπίσω σαν μια γρίπη βαριάς μορφής. Έτσι πρέπει να το αντιμετωπίσουν όλοι, γιατί είναι μονόδρομος. Ή θα δείξεις θέληση να ζήσεις και να παλέψεις ή θα κάθεσαι και λες ότι εμένα θα με νικήσει ο καρκίνος. Πρέπει να παλέψουμε. Το χρωστάμε στον εαυτό μας στην οικογένειά μας”, υπογράμμισε η κ. Ιωάννου και συμπλήρωσε πως η πρόληψη και το γεγονός ότι υποβάλλονταν σε τακτικές εξετάσεις ήταν αυτό που την έσωσε.
Παρόλο που η κ. Ιωάννου αντιμετωπίζει το θέμα του καρκίνου δυναμικά και με υπέρμετρη αισιοδοξία η “μάχη” της είχε πολλές δυσκολίες, όπως έχει και καθενός που παλεύει με την εν λόγω ασθένεια.
“Μπήκα στη διαδικασία να κάνω χειρουργεία, χημειοθεραπείες και ακτινοβολίες. Δεν ήταν εύκολο αυτό. Στο άκουσμα ότι έχεις καρκίνο, ότι θα κάνεις την πρώτη χημειοθεραπεία, γιατί είναι ένα δηλητήριο που καίει όλο το κορμί σου , όλα αυτά σε τρελαίνουν. Στην πρώτη χημειοθεραπεία σου λέει ο γιατρός σου ότι θα πέσουν τα μαλλιά. Εγώ στη δεύτερη χημειοθεραπεία έκανα το σταυρό μου και πήγα και ξύρισα το κεφάλι μου για να μην δω όλο αυτό που είχα ζήσει και στη μητέρα μου, στον εαυτό μου. Προσπαθούσα με τον άντρα μου να είμαστε δίπλα, και μαζί μας να έχουμε τον γιατρό μου. Ο γιατρός μου ήταν δίπλα μου 24ώρες το 24ωρο”, είπε η κ. Ιωάννου τονίζοντας τη σπουδαιότητα του γιατρού λέγοντας χαρακτηριστικά ότι το Α και το Ω σ’ αυτή την ασθένεια είναι ο γιατρός, γιατί πέρα από τα χέρια του Θεού, είσαι στα δικά του χέρια.
Η “μάχη” όμως αυτή τελείωσε με επιτυχία για την κ. Ιωάννου, η οποία συνέχισε να μάχεται για 8-9 χρόνια κάνοντας ανοσοθεραπεία. Όμως η σκέψη του καρκίνου είναι πάντα εδώ.

“Πιστεύω ότι τον έχω νικήσει και δεν το βάζω κάτω. Αν κάποια στιγμή μου χτυπήσει την πόρτα σε κάποιο άλλο σημείο α ν μου ξανασυμβεί, θα το ξαναπαλέψω. Κι αυτό είναι ένα μήνυμα σε όλες τις γυναίκες. Αξίζει να ζήσουμε. Να το παλέψουμε. Γιατί πρέπει να μας νικήσει; Να έχουμε δύναμη. Η πρόληψη σώζει. Δεν είναι φόβος να κάνουμε μια μαστογραφία, τις γυναικολογικές εξετάσεις, τεστ ΠΑΠ. Να μην φοβόμαστε το αποτέλεσμα των εξετάσεων” είναι το μήνυμα της κ. Ιωάννου.

Βαρύ φορτίο το οικονομικό
Και μπορεί οι χημειοθεραπείες και τα φάρμακα να καλύπτονται από το δημόσιο, όμως βασικό ρόλο στην αντιμετώπιση της ασθένειας είναι η ποιότητα ζωής που θα πρέπει να έχει ο καρκινοπαθής. Έξοδα μετακίνησης, φαγητό, επιπλέον βιταμίνες. Όλα αυτά χρειάζονται χρήματα, που πολλοί δεν τα διαθέτουν.
“Ως Σύλλογος προσπαθούμε να βρούμε πόρους για να βοηθήσουμε καρκινοπαθείς να επιβιώσουν. Υπάρχουν και στον Βόλο οικογένειες που λοιμοκτονούν, δεν λένε όμως τίποτα γιατί είναι περήφανοι. Εμείς τους χτυπάμε την πόρτα”, ανέφερε η κ. Ιωάννου, επισημαίνοντας ότι υπάρχουν άνθρωποι που δεν έχουν να δώσουν ούτε 5 και 10 ευρώ για την εγγραφή τους στον Σύλλογο, ο οποίος δεν έχει πόρους, παρά μόνο στέκεται σε δωρεές.
Για το λόγο αυτό, τόσο η κ. Ιωάννου, όσο και άλλοι καρκινοπαθείς και Σύλλογοι ζητούν το κράτος να αναλάβει και κάποια άλλα έξοδα, δίνοντας ένα οικονομικό πακέτο σε όσους μάχονται την ασθένεια αυτή.
Μάλιστα, η Ελληνική Ομοσπονδία Καρκίνου σε συνεργασία με την Τράπεζα Πειραιώς και τους Συλλόγους στη χώρα, προσπαθεί να συνδράμει στα μεγάλα έξοδα που αντιμετωπίζουν πολλοί καρκινοπαθείς και προσφέρει τη διαμονή, το φαγητό, τη μεταφορά και τα έξοδα του συνοδού δωρεάν σε καρκινοπαθείς με ανάγκη. Ασθενείς και από τη Μαγνησία μπορούν να μεταφερθούν στη Θεσσαλονίκη από την πόρτα του σπιτιού τους και μέχρι να τελειώσουν ακτινοθεραπείες τους δωρεάν.

Να διεκδικήσουμε όλοι μαζί Ακτινοθεραπευτικό Τμήμα στο Νοσοκομείο Βόλου
“Πρέπει όλοι μαζί να διεκδικήσουμε Ακτινοθεραπευτικό Τμήμα στο Νοσοκομείο Βόλου. Δεν υπάρχουν αριστεροί και δεξιοί σ’ αυτό το θέμα. Δεν μπορεί τόσοι άνθρωποι από τον νομός Μαγνησίας με αυτό το μεγάλο ποσοστό καρκίνου να πηγαίνουν για ακτινοβολίες στη Λάρισα. Και χάνονται πολλές φορές ακτινοβολίες, όπως όταν χάλασε το μηχάνημα. Δεν επιτρέπεται ο Βόλος να μην έχει ακτινοθεραπευτικό”, είπε για το θέμα της θεραπείας η κ. Ιωάννου, η οποία τόνισε πως συνεχώς στον Σύλλογο ζητούν να εγγραφούν νέα άτομα, που νοσούν ή νόσησαν από καρκίνο με τις ηλικίες τους να κυμαίνονται από 40 ως 55 ετών.
Αιμοδοσία στις αρχές Δεκεμβρίου
Τέλος, η κ. Ιωάννου ανέφερε πως στις 2 Δεκεμβρίου στις 4:30 το μεσημέρι στην κεντρική Πλατεία Αλμυρού θα πραγματοποιηθεί αιμοδοσία για τις ανάγκες του Συλλόγου. Σ΄αυτή την προσπάθεια θα συμβάλουν οι εθελοντές δότες μυελού των οστών της επαρχίας Αλμυρού, η ομάδα Δήμητρα Ευξεινούπολης και ο Σύλλογος.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.