Σοφία Σακοράφα στο «Ράδιο ΕΝΑ»: Το «ΜέΡΑ25» θα χρηματοδοτήσει την αγορά τεστ για τον κορωνοϊό

Ενώ η Βουλευτής κάνει σφοδρή κριτική για το περιβαλλοντικό νομοσχέδιο που ψηφίστηκε στη Βουλή

Το ζήτημα του κορωνοϊού αλλά και τις προεκτάσεις του στο χώρο της υγείας και της οικονομίας έθιξε η Αντιπρόεδρος της Βουλής, Βουλευτής του «ΜέΡΑ25» και πρώην ευρωβουλευτής κ. Σοφία Σακοράφα μιλώντας στο «Ράδιο ΕΝΑ» και στον Ηλία Κουτσερή. Η ίδια ανέφερε πως το «ΜέΡΑ25», θα χρηματοδοτήσει την αγορά τεστ για τον κορωνοϊό, ενώ έριξε τα βέλη της στην κυβέρνηση αναφορικά με τις ελλιπείς κινήσεις στήριξης της οικονομίας αλλά και του εθνικού συστήματος υγείας, τονίζοντας πως οι ελλείψεις, παρά τις προσλήψεις που έγιναν στο ΕΣΥ είναι τραγικά μεγάλες.
Σύμφωνα με την κ. Σακοράφα η πανδημία του κορωνοϊού έσπειρε τον φόβο τόσο για τα αποτελέσματά της στην υγεία, όσο και για την οικονομία κι αυτό που θα πρέπει να δει η χώρα αυτή τη στιγμή είναι αφενός η αποφυγή της κατάρρευσης του ΕΣΥ, αλλά και ο σχεδιασμός της κανονικότητας.

«Προχωράμε χωρίς σχέδιο»

«Ο σχεδιασμός είναι πολύ πρόχειρος και ουσιαστικά προχωράμε χωρίς σχέδιο και σίγουρα δεν στηρίζεται σε στοιχεία μελετών και καταγραφών μιας και εμείς μέχρι τώρα δεν έχουμε δει να γίνονται τα απαραίτητα ως προς το πως θα επιστρέψουν οι πολίτες στην κανονικότητά τους», σχολίασε η Βουλευτής. Για το «ΜέΡΑ25» προτεραιότητα αυτή τη στιγμή είναι η διενέργεια μαζικών τεστ, τα οποία ακόμη δεν έχουν γίνει, προκειμένου να διαπιστωθεί ο βαθμός της ανοσίας του μεγαλύτερου μέρους των συμπολιτών. Η ίδια χαρακτήρισε τα τεστ ως ένα απαραίτητο στοιχείο, που χρειάζεται οποιοσδήποτε πολιτικός για να μπορέσει να σχεδιάσει ουσιαστικά για το μέλλον.
«Εμείς ως πολιτικός φορέας είχαμε προτείνει από την αρχή μαζικά τεστ και ως πολιτικός φορέας θα χρηματοδοτήσουμε τέτοιου είδους διαδικασίες, όπως έχουμε κάνει και πάρα πολλά στο θέμα της αλληλεγγύης. Και τον μισθό τους έχουν δώσει οι Βουλευτές, κι ένα πολύ μεγάλο μέρος από τα χρήματα που παίρνει το κόμμα από το κράτος ως επιχορήγηση θα διατεθεί προς αυτή την κατεύθυνση», ανέφερε η κ. Σακοράφα για τις κινήσεις του ΜέΡΑ25.

Η Ε.Ε. δεν θέλει να βοηθήσει την οικονομία

Οι προβλέψεις των οικονομολόγων κάνουν λόγο για «βουτιά» της ύφεσης στην ελληνική οικονομία, με την κ. Σακοράφα να σχολιάζει πως η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν θέλει να κάνει περισσότερα να στηρίξει τις πληγείσες χώρες και την οικονομία ευρύτερα.
« Η ΕΕ έχει τη δυνατότητα να κάνει ό, τι θέλει και το έχει αποδείξει σε πάρα πολλές περιπτώσεις όταν θέλησε να ανακεφαλοποιήσει τις τράπεζες για να σωθούν. Τότε είχε κάθε δυνατότητα να τις χρηματοδοτήσει στις πλάτες των πολιτών κι έτσι απέδειξε ότι μπορεί να το κάνει. Σ’ αυτή την περίσταση η Ε.Ε. μέχρι στιγμής τουλάχιστον, στάθηκε κατώτερη των περιστάσεων, δεν δέχτηκε αυτό που λέμε ευρω-ομόλογο, που ήταν το εργαλείο της μεταφοράς του χρέους από τους ώμους των κρατών προς τους ώμους ολόκληρης της Ένωσης», σημείωσε.
Αναφορικά με τα λάθη της ελληνικής κυβέρνησης στον τρόπο διεκδίκησης και πίεσης για το ευρω-ομόλογο η κ. Σακοράφα σχολίασε χαρακτηριστικά πως «Θα πρέπει να αναλάβει όλη τη ζημιά η Ευρώπη και όλοι μαζί θα πρέπει να το διεκδικήσουμε, γιατί όταν διεκδικούμε όλοι μαζί είναι πιο εύκολο να γίνει από το να πάει μόνο ένα κράτος να το διεκδικήσει. Νομίζω ότι κάναμε λάθος που απεμπολήσαμε αυτό μας το δικαίωμα και ο κ. Μητσοτάκης έχει ένα μείον σ’ αυτή τη διαδικασία. Δεν θα πρέπει να επαίρονται ότι κατάφεραν κάτι μέσα από το Ταμείο Ανάκαμψης, που θα δανείσει κάποια ελάχιστα χρήματα, 6 περίπου δις τα οποία δεν είναι αρκετά».
Η κ. Σακοράφα τόνισε πως η κυβέρνηση θα πρέπει να πάρει σοβαρά μέτρα στήριξης των επιχειρήσεων και σημείωσε πως «είναι άδικο να ζητάμε προ -πληρωμή φόρου όταν δεν εισπράττει κανείς, δεν μπορεί να μην προσλαμβάνει γιατρούς, να μην έχει κάνει προμήθεια ιατρικού και φαρμακευτικού υλικού», ενώ συμπλήρωσε πως οι ελλείψεις στο ΕΣΥ παρά τις προσλήψεις που έγιναν, εξακολουθούν να είναι τεράστιες. « Να μην επαίρεται η κυβέρνηση ότι έκανε το καλύτερο δυνατό. Τα νούμερα αυτά είναι ντροπιαστικά για τη χώρα μας», ανέφερε.

Άδικο και ληστρικό για το περιβάλλον το νομοσχέδιο

Μείζον θέμα των ημερών αναδείχθηκε και η υπερψήφιση του περιβαλλοντικού νομοσχεδίου με την Βουλευτή του ΜέΡΑ25 να το χαρακτηρίζει ως άδικο και ληστρικό για το περιβάλλον.
Η ίδια έριξε τα βέλη της στην κυβέρνηση για τον τρόπο και τον χρόνο που ήρθε προς συζήτηση και ψήφιση στη Βουλή, καθώς αυτό έγινε εν τω μέσω της πανδημίας, τη στιγμή που μόλις το 1/3 των Βουλευτών ήταν παρόντες, ενώ δεν λήφθηκε υπόψη καμία παρατήρηση περιβαλλοντικών και οικολογικών συλλόγων και φορέων. « Άδικο και ληστρικό το νέο νομοσχέδιο, με το οποίο μεγιστοποιούν πρόσκαιρα το κέρδος με περιφρόνηση του περιβάλλοντος. Μπορεί τα οικονομικά να είναι ένας τομέας που να μας πονάει, όμως διορθώνεται. Για το περιβάλλον είναι μη αναστρέψιμη η κατάσταση εάν το καταστρέψεις», σχολίασε η ίδια και κάλεσε σε παλλαϊκή αντίδραση καθώς με αυτό τον τρόπο μπορεί να επέλθει αλλαγή.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.