Σοφία Ζαχαράκη: «Η Μαγνησία μπορεί να ενισχυθεί ακόμα περισσότερο τουριστικά»

Στόχευση για το νομό, ο θαλάσσιος τουρισμός σε συνδυασμό με τον σχολικό τουρισμό

Οι προοπτικές για περαιτέρω ενίσχυση του τουριστικού προϊόντος της Θεσσαλίας, και κυρίως της Μαγνησίας, είναι μεγάλες, με το timing να είναι το ιδανικό, ώστε να αποτελεί ιδανικό προορισμό για Έλληνες και ξένους τουρίστες, εφόσον «η περιοχή προσφέρει ένα πολύ ωραίο παζλ εμπειριών», όπως τόνισε η κ. Σοφία Ζαχαράκη, Υφυπουργός Τουρισμού, μιλώντας στο «Ράδιο ΕΝΑ» και στη «ΜΑΓΝΗΣΙΑ». Μεταξύ άλλων, η ίδια τόνισε ότι η αισιόδοξη εικόνα για τον τουρισμό αφορά γενικότερα όλες τις τουριστικές περιοχές της Ελλάδας με το επίπεδο των κρατήσεων να είναι ήδη υψηλό.

Συνέντευξη στον Ηλία Κουτσερή

Κυρία Ζαχαράκη, μιλήσατε στο Ηράκλειο πριν λίγες ημέρες, περνώντας πολύ θετικά μηνύματα σχετικά με τον επερχόμενο τουρισμό στη χώρα μας. Από πού αντλείτε αυτήν την αισιοδοξία;

Δεν είναι ένα θεωρητικό συμπέρασμα. Προκύπτει από τις συζητήσεις με τους φορείς και με τους ξενοδόχους, ειδικά του Ηρακλείου, που έχουν πολλές κλίνες, και ήδη οι προκρατήσεις κινούνται σε πολύ καλό επίπεδο. Μάλιστα, είναι περίπου 30% περισσότερες κρατήσεις σε σχέση με το 2019. Επίσης, οι περισσότερες γίνονται στο τέλος κανονικές κρατήσεις. Οι Tour Operators αυξάνουν τις θέσεις που είναι προβλεπόμενες για την Ελλάδα, και θυμίζω σχετικά την συνάντηση της TUI, που πραγματοποιήθηκε με τον Πρωθυπουργό και τον Υπουργό Τουρισμού, τον κ. Βασίλη Κικίλια. Σε αυτή τη συνάντηση ανακοινώθηκε ότι θα προγραμματίσουν στην Ελλάδα 3.000 θέσεις για τους ταξιδιώτες, σε αντιδιαστολή με τα προηγούμενα χρόνια. Ταυτόχρονα, και οι αεροπορικές εταιρείες διπλασιάζουν τις περσινές θέσεις. Θα είμαστε σε επιφυλακή, γιατί, όπως βλέπετε, ο τουρισμός επηρεάζεται από εξωγενείς παράγοντες, όπως η πανδημία. Αναμένουμε εξίσου να δούμε πόσο θα επηρεαστεί το κομμάτι των τουριστών που θα έρθουν στην Ελλάδα από την Ουκρανία και τη Ρωσία.

Βλέπετε να έχουν γίνει αλλαγές σχετικά με τα κριτήρια επιλογής των τουριστών, στην μετά covid εποχή;

Ναι και είναι κάτι που παρακολουθούμε. Υπάρχουν τάσεις που έχουν καταγραφεί από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Τουρισμού οι οποίες σχετίζονται με τη φύση. Τους τουρίστες τους ενδιαφέρει πέρα από τον ήλιο και τη θάλασσα, να γνωρίζουν νέες εμπειρίες, που αφορούν στη φύση. Θέλει να ανέβει στο βουνό, να περπατήσει στο μονοπάτι, να γευτεί γαστρονομικά και ποιοτικά προϊόντα, να γευτεί καλό τοπικό κρασί. Ας κρατήσουμε τις δύο λέξεις που θα σας πω: Τοπικό και αυθεντικό. Αυτό που ψάχνουν οι επισκέπτες , είναι το αυθεντικό κομμάτι της φιλοξενίας. Επιλέγει να κάτσει στην παραδοσιακή πλατεία, να πιει καφέ με τη συνοδεία του τοπικού γλυκού και συγχρόνως να έχει δραστηριότητες, όπως πεζοπορία, ποδήλατο, καταδύσεις κ.α. Οι καταδύσεις, μάλιστα, είναι σημαντική δραστηριότητα για τον νομό σας και μπορεί να προσφέρει τέτοιου είδους εμπειρίες. Ταυτόχρονα, αποφεύγουν τη μαζικότητα.

Επαγγελματίες του κλάδου ωστόσο υποφέρουν. Έχουν αναφέρει, μάλιστα, ότι πληρώνονται τώρα, το περσινό πρόγραμμα του τουρισμού. Υπάρχει σκέψη για περαιτέρω οικονομική ενίσχυση; Επίσης, εκτός από την ενίσχυση, υπάρχει κάποιο πλάνο στο επενδυτικό κομμάτι, από άλλα ταμεία, όπως αυτό του Ταμείου Ανάκαμψης;

Θέσατε ένα πολύ σημαντικό ζήτημα και θέλω να είμαι συνεπής στα λόγια μου. Περάσαμε τον Δεκέμβριο μια διάταξη, όπως είχαμε υποσχεθεί, έτσι ώστε τα χρήματα του προγράμματος «Τουρισμός για όλους», τα οποία δίνονται απολογιστικά, γι’ αυτό και καθυστερούν, να δίνονται αφορολόγητα. Έπειτα, περάσαμε διάταξη με την οποία προτεραιοποιήσαμε τις πυρόπληκτες περιοχές.

Τα πρώτα ποσά των χρημάτων δόθηκαν στις 28 Δεκεμβρίου, τα δεύτερα καταβλήθηκαν στις 10 Φεβρουαρίου και τις επόμενες μέρες θα γίνουν οι μετέπειτα καταβολές. Πήραμε επίσης, ανάδοχη εταιρεία να μας βοηθά στον έλεγχο των δικαιολογητικών, καθώς θέλουμε τα χρήματα να πάνε ακόμα πιο γρήγορα στον επιχειρηματία, που πράγματι έχει βασανιστεί πολύ. Θέλουμε αυτά που οφείλουμε να τα αποπληρώσουμε.

Σχετικά με το δεύτερο ερώτημά σας, ήδη έχει περάσει ο Αναπτυξιακός Νόμος, έχει γίνει η αλλαγή που συμπεριλαμβάνει τα ξενοδοχεία τριών αστέρων, ώστε να μπορούν να κάνουν τις αναβαθμίσεις, ενώ, επίσης, μέσα από το Ταμείο Ανάκαμψης, όπως και το ΕΣΠΑ, θα δοθούν χρηματοδοτικά εργαλεία για αναβάθμιση των επιχειρήσεων. Την πρωτοβουλία αυτή την αναμένουνε από το Υπουργείο Περιβάλλοντος, η οποία, εάν υλοποιηθεί, θα είναι πολύ σημαντική, καθώς θα ενισχύσει τα ξενοδοχεία της Κεντρικής Ελλάδας. Από το Υπουργείο Τουρισμού, το Ταμείο Ανάκαμψης θα κινηθεί με 320.000.000 σε δύο πυλώνες: Υποδομές, όπως τουριστικοί λιμένες, ιαματικές πηγές, καταδυτικά πάρκα, χιονοδρομικά κέντρα, μονοπάτια κ.α., αλλά και προσβάσιμος τουρισμός, γιατί μας ενδιαφέρει τα άτομα με αναπηρία να έχουν τη δυνατότητα να πάνε στην παραλία. Ο δεύτερος πυλώνας είναι το κομμάτι της εκπαίδευσης που έχουμε σκοπό να κάνουμε εξ αποστάσεως σεμιναριακά μαθήματα για 20.000 ανέργους και εποχιακά εργαζόμενους.

Θεωρείτε ότι η Θεσσαλία, και ειδικότερα η Μαγνησία, έχουν το περιθώριο να διεκδικήσουν μεγαλύτερο κομμάτι, όσον αφορά στον τουρισμό, και αν ναι, με ποιον τρόπο;

Είμαι πεπεισμένη γι’ αυτό, γιατί παρατηρώ την περιοχή ολόκληρης της Θεσσαλίας και τη Μαγνησία. Η περιοχή προσφέρει ένα πολύ ωραίο παζλ εμπειριών. Την ενίσχυση του τουρισμού στην περιοχή τη συζητάμε έντονα στο περιφερειακό συμβούλιο με τον Περιφερειάρχη, κ. Αγοραστό, και τον κ. Μπουτίνα, που είναι Εντεταλμένος Σύμβουλος Τουρισμού. Ο τόπος είναι ευλογημένος, τον προτιμούν ιδιαίτερα οι Έλληνες, αλλά και οι ξένοι. Στόχος όλων είναι να παρουσιαστεί η περιοχή περισσότερο στο εξωτερικό. Θα φέρω ως παράδειγμα το παράδειγμα του Δήμου Σκιάθου, που είναι ο πρώτος Δήμος στην Ελλάδα, ο οποίος θα συνεργαστεί επίσημα με την ταυτόχρονη βοήθεια που παρείχε το Υπουργείο Τουρισμού, με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Τουρισμού, ώστε να του δώσει εξειδίκευση και τεκμηρίωση για την ανάπτυξη του τουριστικού προϊόντος στην μετά την πανδημία εποχή.

Επίσης, θα διεξάγει έρευνα και στους κατοίκους του νησιού, σχετικά με το πώς βλέπουν το τουριστικό προϊόν. Είναι μικρά βήματα τα οποία μπορούν να βοηθήσουν στη μεγάλη εικόνα. Εμείς από την πλευρά μας ως Υπουργείο Τουρισμού και στο κομμάτι της τεχνικής βοήθειας, αλλά και της ανταλλαγής απόψεων, θα είμαστε έτοιμοι να βοηθήσουμε, και το κάνουμε ήδη με τους άξιους συνεργάτες της Αυτοδιοίκησης και με τους βουλευτές.

Για τη Μαγνησία, ας πούμε, σκέφτομαι ήδη το κομμάτι του θαλάσσιου τουρισμού που συνδυάζεται με το κομμάτι του σχολικού τουρισμού. Συνήθως, τα μικρά παιδιά που γνωρίζουν μια περιοχή, όπως θυμόμαστε και εμείς από τις δικές μας εκδρομές, γίνονται repeaters, επαναλαμβάνουν, δηλαδή, ακόμα μια επίσκεψη με τους γονείς. Είναι κομμάτια που όταν στοχευθούν μπορούν, και στο πλευρό της Περιφέρειας και στο πλευρό των Δήμων, αλλά και στην Κεντρική Διοίκηση και Εξουσία, να γίνουν βασικές προτεραιότητες. Από πλευράς μας η ανάπτυξη έχει γίνει ήδη δική μας προτεραιότητα με τον νόμο για τη δημιουργία των Οργανισμών Διαχείρισης Προορισμού, δίνοντας τα εργαλεία στην αυτοδιοίκηση να συνδυάσει τον δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα, ώστε να επιτευχθεί το καλύτερο αποτέλεσμα. Η Μαγνησία μπορεί να ενισχυθεί ακόμα περισσότερο τουριστικά, γιατί έχει απίστευτη ποικιλία και σε καλές τιμές. Ταυτόχρονα είναι πολύ σωστή και η στιγμή, ώστε να πραγματοποιηθεί η τουριστική ενίσχυση.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.