Σουλτάνα Πράπα: «Οι εκκλήσεις μας πηγαίνουν σε ώτα μη ακουόντων… »

«Μεγάλες οι δυσκολίες για την πολύτεκνη οικογένεια, το κράτος είναι ανύπαρκτο»

Πολλές είναι οι δυσκολίες που βιώνουν οι πολύτεκνες οικογένειες και αυτή την περίοδο αυτές αυξάνονται πολύ, τόνισε, μιλώντας στο Ράδιο ΕΝΑ και στον Ηλία Κουτσερή, η πρόεδρος του Συλλόγου Πολυτέκνων Μαγνησίας κ. Σουλτάνα Πράπα, σημειώνοντας πως πολλές πολύτεκνες οικογένειες και στην περιοχή μας, χρήζουν στήριξης, καθώς αντιμετωπίζουν προβλήματα διαβίωσης. Η ίδια τόνισε πως οι εκκλήσεις για στήριξη των πολύτεκνων πηγαίνουν σε ώτα μη ακουόντων, επισημαίνοντας πως το κράτος είναι ανύπαρκτο.
Η κ. Πράπα επεσήμανε πως η κατάσταση που υπάρχει αυτή τη στιγμή με την ενεργειακή κρίση και την ακρίβεια , σε συνδυασμό με τα αυξημένα έξοδα λόγω των εορτών, γονατίζει τους πολύτεκνους, κάνοντας λόγο για … «τσουνάμι», που προσπαθεί καθημερινά η πολύτεκνη οικογένεια να αντιμετωπίσει, με τους ιθύνοντες όμως να έχουν τα αφτιά τους κλειστά. «Όλες οι εκκλήσεις μας, με το ανώτατο όργανό μας, αλλά και τοπικά ο καθένας από τον σύλλογο σε κάθε περιοχή, πηγαίνουν σε ώτα μη ακουόντων», σχολίασε χαρακτηριστικά η κ. Πράπα.

«Επιδόματα φτώχειας»

Η ίδια επεσήμανε πως τα επιδόματα που λαμβάνουν οι πολύτεκνοι είναι επιδόματα φτώχειας, σημειώνοντας πως δεν δίνονται πλέον ξεχωριστά επιδόματα σε πολύτεκνες οικογένειες, καθώς αυτά πλέον υπολογίζονται με τη φορολογική δήλωση. Ιδιαίτερη αναφορά έκανε η κ. Πράπα για την τιμητική σύνταξη στην πολύτεκνη μητέρα, η οποία κόπηκε το 2012 και παρά τους δικαστικούς αγώνες, δεν επήλθε η επαναφορά της.
«Γίνανε τεράστιες προσπάθειες, πολλά δικαστήρια και απορρίφθηκε από όλα! Η πολύτεκνη μάνα απορρίπτεται από το κράτος, που έχει κάνει αυτή την προσφορά και απορρίπτεται και από τα δικαστήρια, να μην παίρνει την τιμητική σύνταξη των 100 ευρώ που βοηθούσε πάρα πολλές οικογένειες αυτό το ποσό, ιδίως οικογένειες που λάμβαναν χαμηλές συντάξεις. Ακόμη και αυτά τα χρήματα τώρα θα βοηθούσαν, που οι καταστάσεις είναι ανεξέλεγκτες», τόνισε η ίδια.

«Γονείς με πολλά παιδιά, που έχουν
ιδιαίτερη μόρφωση και όμως είναι άνεργοι»

Παράλληλα, η πρόεδρος του Συλλόγου Πολύτεκνων ανέφερε, πως δεν λαμβάνουν όλες οι πολύτεκνες οικογένειες τρόφιμα μέσω των Δήμων, καθώς λαμβάνουν μόνο όσοι δικαιούνται το ΚΕΑ, ενώ στηλίτευσε το γεγονός ότι υπάρχουν γονείς με πολλά παιδιά, που έχουν ιδιαίτερη μόρφωση και όμως είναι άνεργοι. «Έχουμε το πρωτόγνωρο φαινόμενο εδώ και χρόνια να έχουμε μορφωμένους γονείς και να είναι άνεργοι. Προσπαθώ να βρω αυτές τις οικογένειες μέσω τρίτων και δεν μπορώ γιατί έχουν αξιοπρέπεια. Το κράτος θα έπρεπε να τα δει αυτά, αλλά είναι ανύπαρκτο», είπε η κ. Πράπα.

«Χριστουγεννιάτικο καλάθι»…
από τον Σύλλογο Πολυτέκνων

Κι ενώ η καθημερινότητα είναι πολύ δύσκολη για μια πολύτεκνη οικογένεια, με την κ. Πράπα απλά να αναρωτιέται «το μοσχάρι κοστίζει πλέον 12 ευρώ το κιλό, πόσα κιλά να πάρει για να φάει μία πολύτεκνη οικογένεια;», ο Σύλλογος Πολυτέκνων και αυτά τα Χριστούγεννα θα διαθέσει τρόφιμα σε όσες οικογένειες το έχουν ανάγκη.
Σύμφωνα με την πρόεδρο, η προσφορά τροφίμων σε όλες οικογένειες αδυνατούν να ανταποκριθούν στην καθημερινότητα είναι σχεδόν καθημερινή καθώς πάντα όποιος απευθυνθεί στον Σύλλογο θα λάβει στήριξης. Όμως τώρα στις γιορτές το «καλάθι» του Συλλόγου θα είναι πιο ενισχυμένο.
Σημαντική βοήθεια όμως σύμφωνα με την κ. Πράπα επιτελεί και η Μητρόπολη Δημητριάδος που ενισχύσει μέσω των συσσιτίων της τις άπορες οικογένειες, ενώ στήριξη βρίσκουν και πολλές πολύτεκνες οικογένειες.

«Η Μητρόπολη κάνει το έργο
που έπρεπε να κάνει η πολιτεία»

«Ο Σεβασμιότατος συμμερίζεται τις ανάγκες όλων των ενοριών και των ενοριτών με προβλήματα κι επιτελεί ένα έργο που έπρεπε να το κάνει η πολιτεία», είπε η κ. Πράπα, τονίζοντας πως και ο Σύλλογος βοηθά οικογένειες και για τη θέρμανσή τους και με ξύλα ακόμη και για την εγκατάσταση της σόμπας τους, όπως συνέβη πρόσφατα, καθώς αδυνατούν να πληρώσουν και τα εργατικά έξοδα.
«Για το δημογραφικό θα έπρεπε η πολιτεία να είχε λάβει γενναία μέτρα. Από το 1993 είχαμε καταθέσει προτάσεις. Αν αυτές τις είχε προχωρήσει η πολιτεία, δεν θα φτάναμε σε αυτή την κατάσταση», σημείωσε η κ. Πράπα.

«Κύμα ζεστασιάς» για δωρεάν πετρέλαιο

Τέλος, η ίδια ενημέρωσε τους πολύτεκνους ότι υπάρχει μία δράση της εταιρείας πετρελαιοειδών ΕΚΟ που φέρει τον τίτλο «Κύμα ζεστασιάς» και απευθύνεται στις πολύτεκνες οικογένειες, για να προμηθευτούν πετρέλαιο της τάξης των 500 ευρώ δωρεάν, υπό κάποιες προϋποθέσεις.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.