Το Πανεπιστήμιο δεν τρομοκρατείται (videos + photos)

Το μήνυμα που εξέπεμψαν ακαδημαϊκή κοινότητα, φοιτητές, φορείς και απλοί πολίτες του Βόλου

Το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας δεν εκφοβίζεται και δεν τρομοκρατείται ήταν το ισχυρό μήνυμα που εξέπεμψαν σύσσωμοι η ακαδημαϊκή κοινότητα, οι φορείς της πόλης, οι φοιτητές και απλοί πολίτες που παραβρέθηκαν σήμερα στην εκδήλωση που διοργάνωση η Σύγκλητος του ιδρύματος με θέμα: «Το Σχέδιο Ανάπτυξης της Πολυτεχνικής Σχολής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας στα Παλαιά Βόλου», στο Αμφιθέατρο του Τμήματος Μηχανικών Χωροταξίας Πολεοδομίας και Περιφερειακής Ανάπτυξης. Παρά τις προσπάθειες ολιγομελούς ομάδας φοιτητών που αντιδρούν στα σχέδια ανέγερσης των νέων κτιριακών υποδομών για την κάλυψη των αναγκών της Πολυτεχνικής Σχολής, η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε κανονικά με μια μικρή καθυστέρηση.

H ομάδα περίπου είκοσι φοιτητών οι οποίοι αυτοαποκαλούνται μέλη της κατάληψης “Τερμίτα” αντιδρούν στην κατεδάφιση κτιρίου το οποίο έχουν καταλάβει για να χρησιμοποιούν για τις εκδηλώσεις τους στο χώρο του οποίου θα ανεγερθούν νέα κτίρια του Πανεπιστημίου. Οι καταληψίες της “Τερμίτας” συγκεντρώθηκαν στο επάνω διάζωμα του αμφιθεάτρου του Τμήματος Μηχανικών με σκοπό να μην επιτρέψουν να γίνει η εκδήλωση, φωνάζοντας ειρωνικά συνθήματα κατά του πρύτανη κ. Γιώργου Πετράκου και κατά του “ολοκληρωτισμού” που επικρατεί στις πανεπιστημιακές αίθουσες διδασκαλίας, ενώ με κόρνες και φωνές προσπάθησαν να δημιουργήσουν κλίμα χάους με σκοπό να μην ακουστούν οι τοποθετήσεις των εκπροσώπων του Πανεπιστημίου και των τοπικών φορέων. Όσες φορές και αν τους προτάθηκε να τοποθετηθούν και να πουν τις απόψεις τους για το θέμα στο βήμα της εκδήλωσης, οι νεαροί ταραξίες δεν ανταποκρίθηκαν και συνέχισαν να φωνάζουν συνθήματα. Παρά την παρουσία ανδρών της υπηρεσίας φύλαξης του Πανεπιστημίου δεν κατέστη δυνατόν να περιοριστεί η παρέμβαση των αντιδρώντων φοιτητών και για μισή ώρα περίπου υπήρξαν αντεγκλήσεις, σπρωξίματα και προπηλακισμοί μεταξύ φοιτητών καθηγητών και πολιτών οι οποίοι έδωσαν το παρών στην εκδήλωση για να υποστηρίξουν την επένδυση ύψους 55 εκ. ευρώ που βαίνει προς υλοποίηση.

Παρά τις προθέσεις την Συγκλήτου να υπάρξουν τοποθετήσεις από τους εκπροσώπους των τοπικών φορέων οι οποίοι ως επί το πλείστον βλέπουν θετικά την όλη επένδυση, αυτό δεν συνέβη λόγω του κλίματος δυσφορίας που δημιουργήθηκε από την οχλαγωγία. Ακούστηκαν ωστόσο οι τοποθετήσεις του πρύτανη Γιώργου Πετράκου, το Κοσμήτορα της Πολυτεχνικής Σχολής Θανάση Λουκά ο οποίος και παρουσίασε το σχέδιο ανάπτυξης και τις προοπτικές ανάπτυξης που δημιουργεί για το ίδρυμα και για την πόλη, δίνοντας τη δυνατότητα στους φοιτητές να παρακολουθούν τα μαθήματά τους σε ανθρώπινες συνθήκες. Σύντομες τοποθετήσεις υπέρ του εν λόγω σχεδίου έκαναν και οι πρόεδροι των τμημάτων Πολιτικών Μηχανικών κ. Βασίλης Κανακούδης, Αρχιτεκτόνων κα Βάσω Τροβά και Μηχανολόγων κ. Νίκος Ανδρίτσος. Το παρών έδωσαν και οι αντιπρυτάνεις του Π.Θ. Ιωάννα Λαλιώτου, Ζήσης Μαμούρης, Βασίλης Μπουρδάκης και Θανάσης Σφουγγάρης.

Πετράκος: Το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας παραμένει δημοκρατικό

Μήνυμα δημοκρατικότητας του Πανεπιστημίου και διάθεσης να συζητήσει εάν το επιθυμούν και οι ίδιοι με τους αντιδρώντες φοιτητές έστειλε στο τέλος της επεισοδιακής εκδήλωσης ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας Γιώργος Πετράκος, συμπληρώνοντας ότι το ίδρυμα θα προχωρήσει στην αναβάθμιση μιας υποβαθμισμένης περιοχής του Βόλου με την κατασκευή των νέων κτιρίων της Πολυτεχνικής Σχολής. Όπως είπε “το χρωστάμε στους φοιτητές μας, στην πανεπιστημιακή κοινότητα και στην πόλη, μια υποβαθμισμένη περιοχή να “ανασάνει” και να γίνει ανθρώπινη”.

Ευχαριστήριο του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας

Ανακοίνωση προκειμένου να ευχαριστήσει όσους ήταν παρόντες στην εκδήλωση για την παρουσίαση του σχεδίου ανάπτυξης της Πολυτεχνικής Σχολής εξέδωσε λίγο μετά το πέρας αυτής, το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας. Όπως αναφέρεται:
“Το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας ευχαριστεί τους φοιτητές/τριες, τους καθηγητές/τριες και τα στελέχη του, καθώς και τους φορείς και τους πολίτες του Βόλου για τη μαζική συμμετοχή τους στην σημερινή εκδήλωση παρουσίασης των έργων ανάπτυξης της Πολυτεχνικής Σχολής.
Μια ολιγομελής ομάδα προσπάθησε ανεπιτυχώς να παρεμποδίσει τις ομιλίες και το διάλογο. Παρά τις επανειλημμένες προσκλήσεις από την πλευρά των ομιλητών τα μέλη της ομάδας αυτής αρνήθηκαν να πάρουν το λόγο και να παρουσιάσουν δημόσια τα επιχειρήματά τους.
Η πρωτοφανής και μαζική συμμετοχή στην εκδήλωση καταδεικνύει την ανάγκη υλοποίησης των έργων προς όφελος των φοιτητριών/ών, του Πανεπιστημίου και της πόλης.”

Το παρών στην εκδήλωση έδωσαν ο Βουλευτής Μαγνησίας του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξανδρος Μεϊκόπουλος, η αντιπεριφερειάρχης Μαγνησίας Δωροθέα Κολυνδρίνη, ο θεματικός αντιπεριφερειάρχης Γιώργος Καλτσογιάννης, οι περιφερειακοί σύμβουλοι Μαρίνα Χρυσοβελώνη και Γιώργος Σταμπουλής, οι δημοτικοί σύμβουλοι, Φωτεινή Κοκκινάκη, Νατάσσα Οικονόμου, Ιάσονας Αποστολάκης, Νίκος Στόικος, Τάσος Μπατζιάκας και Ελένη Ανδρέου- Μεϊκοπούλου, η πρόεδρος του ΤΕΕ Μαγνησίας Νάνσυ Καπούλα, ο πρόεδρος του ΟΛΒ Θρασύβουλος Σταυριδόπουλος, ο γενικός γραμματέας του Δήμου Βόλου Στέλιος Διαμαντίδης, ο γραμματέας της Ν.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ Μαγνησίας Κώστας Βογιατζής, ο γραμματέας της Ν.Ε. του ΠΑΣΟΚ Γιάννη Σακόπουλος, η πρόεδρος του Συλλόγου Φίλων του Μουσείου Βόλου Σούλα Μπαρτζιώκα, ο πρώην Βουλευτής Μαγνησίας Πάρις Μουτσινάς, σύσσωμη η ακαδημαϊκή κοινότητα του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας μαζί με φοιτητές και δεκάδες πολίτες.

Μ.Χρυσοβελώνη: Ιστορική στιγμή για Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας η επέκταση της Πολυτεχνικής Σχολής

Σε δήλωσή της με αφορμή την εκδήλωση παρουσίασης του σχεδίου επέκτασης της Πολυτεχνικής Σχολής του Π.Θ. στην οποία παρέστη, η πρώην υφυπουργός Υποδομών και περιφερειακή σύμβουλος Θεσσαλίας κα Μαρίνα Χρυσοβελώνη αναφέρει: Το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας βρίσκεται σήμερα σε μια ιστορική στιγμή, καθώς, μετά από πολλά χρόνια προσπαθειών και προετοιμασίας, ξεκινά την επέκταση της Πολυτεχνικής Σχολής στα Παλιά του Βόλου σε ιδιόκτητη έκταση 19 στρεμμάτων.
Τα δύο νέα κτίρια είναι ιδιαίτερα σημαντικά και για την πόλη του Βόλου. Με συνολικό προϋπολογισμό 55 εκ. ευρώ, αποτελούν μεγάλα έργα που ενισχύουν το δημόσιο χώρο και τις δημόσιες υποδομές της πόλης και δίνουν δουλειά σε πολλούς ανθρώπους κατά τη φάση της κατασκευής. Αναβαθμίζουν την περιοχή των Παλαιών, αφού μετατρέπουν ένα εγκαταλειμμένο χώρο 19 στρεμμάτων με ακατάλληλα για χρήση κτίρια σε μια ζωντανή πανεπιστημιούπολη με πολλούς ανοικτούς δημόσιους χώρους.
Επικροτούμε την πρόταση των Πρυτανικών Αρχών δηλώνοντας πως πάνω από όλα είναι το συμφέρον των παιδιών μας, της κοινωνίας μας και της Πανεπιστημιούπολης της περιοχής μας. Καμία παρεμπόδιση στο έργο του Πανεπιστημίου, στο έργο επέκτασης της Πολυτεχνικής Σχολής, από καμία οργάνωση, από καμία μειοψηφία. Οφείλουμε όλοι μας, να σταθούμε δίπλα στο Πανεπιστήμιο, στηρίζοντας την αναπτυξιακή του προσπάθεια για το καλό όλων μας.

Το magnesianews.gr μετέδωσε ζωντανά μέσω facebook την εκδήλωση του Π.Θ. και μπορείτε να την παρακολουθήσετε στο παρακάτω βίντεο

21755111_10156577848972598_163239426_o1

21729881_10156577820707598_948515872_o

21733856_10156577820512598_646487272_o

21733933_10156577820902598_1692135400_o

2

3

4

5

6

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.