Στην εντατική Βολιώτης με γρίπη Η1Ν1

Το δεύτερο κρούσμα μέσα σε δέκα ημέρες

Βρισκόμαστε σχεδόν στα μισά της περιόδου της εποχικής γρίπης και ήδη τα κρούσματα του ιού αυξάνονται σημαντικά σε όλη τη χώρα.
Στη ΜΕΘ του Νοσοκομείου Βόλου, νοσηλεύονται δύο άτομα με επιβεβαιωμένο τον ιό γρίπης τύπου Α και συγκεκριμένα τον υπότυπο Η1Ν1.
Όπως αναφέρουν πληροφορίες, με πόνο στο στήθος μεταφέρθηκε στο Αχιλλοπούλειο ένας 73χρονος, όπου οι αναλύσεις των εξετάσεων του ταυτοποίησαν τον ιό με τον άντρα να νοσηλεύεται στην Μονάδα Εντατικής Θεραπείας. Πρόκειται για το δεύτερο κρούσμα, αφού ακόμη ένας νεαρός άντρας εισήχθη στη ΜΕΘ πριν δέκα περίπου μέρες και παραμένει διασωληνωμένος. Από την κλινική έγιναν οι απαιτούμενες ενέργειες για να διαπιστωθεί αν πρόκειται για γρίπη, όπως και τελικά επιβεβαιώθηκε από το αρμόδιο εργαστήριο.
Σημειώνεται πως πέρυσι δεν είχε σημειωθεί κάποιο περιστατικό με γρίπη που να νοσηλεύτηκε στη ΜΕΘ.

Τι δείχνουν τα στοιχεία
Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του ΚΕΕΛΠΝΟ, την 1η εβδομάδα του 2019 (31 Δεκεμβρίου 2018 – 06 Ιανουαρίου 2019) στα Εργαστήρια Αναφοράς Γρίπης ελέγχθηκαν για ιούς γρίπης συνολικά 63 κλινικά δείγματα, όλα από νοσοκομεία. Τα 15 (23,8%) εξ αυτών ήταν θετικά για ιούς γρίπης και συγκεκριμένα τον ιό γρίπης τύπου Α. Τα 11 στελέχη τύπου Α υποτυποποιήθηκαν και εξ αυτών τα 2 (18,2%) ανήκαν στον υπότυπο Α(Η3Ν2) και τα 9 (81,8%) στον υπότυπο Α(Η1Ν1)pdm09.
Από την αρχή της επιτήρησης της γρίπης (1/10/2018) έως 6 Ιανουαρίου 2019, καταγράφηκαν 12 σοβαρά κρούσματα εργαστηριακά επιβεβαιωμένης γρίπης με νοσηλεία σε Μ.Ε.θ.. Εξ αυτών των κρουσμάτων εμβολιασμένα ήταν τα 2 (17%). Το ίδιο χρονικό διάστημα καταγράφηκε ένας θάνατος από εργαστηριακά επιβεβαιωμένη γρίπη.
Με βάση τα συγκεκριμένα στοιχεία φαίνεται ότι έχει ξεκινήσει η περίοδος αυξημένης δραστηριότητας της γρίπης στην Ελλάδα με τον υπότυπο Α(Η1Ν1)pdm09 να είναι ο επικρατών.
Για αυτό το λόγο οι γιατροί τονίζουν τη σημασία του ανπγριπικού εμβολιασμού, ως ο καλύτερος τρόπος προφύλαξης από τη γρίπη, ειδικά για τις κατηγορίες υψηλού κινδύνου.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.