Τα αποφάγια μπορούν να γίνουν ο … “χρυσός” του Βόλου!

Πρόκειται για καθαρό υλικό και κατά την καύση του δεν παράγει καθόλου ρύπους, και είναι πολύ καλύτερο από το srf/rdf»
Στο Χαλάνδρι κινούν τα απορριμματοφόρα με βιοαέριο, από τα υπολείμματα τροφών!

Αν σας έλεγαν πως τα… αποφάγια μια πόλης, ακόμη και… της δικής μας, θα μπορούσαν να ήταν ο κρυμμένος “χρυσός”, θα κατάφερναν να κινήσουν ακόμη και βιομηχανίες, οι περισσότεροι θα πίστευαν πως πρόκειται για φλεγματικό χιούμορ χωρίς καμία δόση πραγματικότητας. Κι όμως! Ο Δήμος Χαλανδρίου απέδειξε στην πράξη, πως κάνοντας ανακύκλωση στα αποφάγια των δημοτών του, παρήγαγε βιοαέριο με το οποίο κινεί τα απορριμματοφόρα του Δήμου, προστατεύοντας έτσι το περιβάλλον, στηρίζοντας έναν απόλυτα οικολογικό τρόπο ζωής και μειώνοντας και τα απόβλητα, που πρέπει να οδηγηθούν σε χώρο υγειονομικής ταφής!
Ο κ. Γεράσιμος Λυμπεράτος, Καθηγητής στη Σχολή Χημικών Μηχανικών του Μετσόβιου Πολυτεχνείου, πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Χαλανδρίου και επιστημονικός υπεύθυνος του προγράμματος Waste4Think, μίλησε στο «Ράδιο ΕΝΑ 102,5» και στον Ηλία Κουτσερή για μια πρωτότυπη, απλή και άκρως ουσιαστική χρήση της ανακύκλωσης.

Πως γίνονται τα αποφάγια…χρυσός

Εδώ και τριάμισι χρόνια, στο Δήμο Χαλανδρίου, αρχικά με εθελοντές και πλέον με όλους τους πολίτες, έγινε η προσπάθεια αξιοποίησης των ανακυκλώσιμων υλικών. “Πέρα από την κλασσική αξιοποίηση των ανακυκλώσιμων, πλαστικό, μέταλλο, γυαλί και χαρτί, κάνουμε χωριστή διαλογή των υπολειμμάτων τροφών, δηλαδή οτιδήποτε παράγει η κουζίνα, το οποίο δεν είναι ανακυκλώσιμο. Μιλάμε για τα υπολείμματα της προετοιμασίας του φαγητού, για τα αποφάγια ακόμη και για το χαρτί κουζίνας.
Ενημερώσαμε αρχικά τους εθελοντές κι έπειτα όλους τους πολίτες, για το τι μπορούν να πετούν, δώσαμε κάδους των 30 λίτρων και βιο- αποδομήσιμες σακούλες καθώς και το πιο σημαντικό, τους δώσαμε και κλειδί για να έχουν πρόσβαση σε έναν καφέ κάδο, λίγο μεγαλύτερο 120 λίτρων, κοντά στο σπίτι τους, στους οποίους μπορούσαν να διαθέτουν τα υπολείμματα τροφών. Το μυστικό της επιτυχίας, ήταν το κλειδί και η ενημέρωση.

Στο «Ράδιο ΕΝΑ» μίλησε, ο καθηγητής του Μετσόβιου κ. Γεράσιμος Λυμπεράτος

Είναι πολύ σημαντικό και διαφορετικό απ’ ότι γίνεται αλλού, γιατί τοποθετείται καφέ κάδος σε πολλούς δήμους της χώρας, χωρίς όμως να υπάρχει ενημέρωση και χωρίς να υπάρχει περιορισμένη πρόσβαση στους πολίτες που είναι ενημερωμένοι.
Το αποτέλεσμα είναι, ότι μέσα εκεί, βρίσκει κανείς ότι να ΄ναι! Και είναι άλλος ένας κλασσικός πράσινος κάδος εμπλουτισμένος μονάχα σε υπολείμματα τροφών και βιοαπόβλητα”, επεσήμανε χαρακτηριστικά ο κ. Λυμπεράτος.
Έτσι λοιπόν τόσο απλά, οι κάτοικοι συγκεντρώνουν αρχικά στον ειδικό κάδο στο σπίτι τους ό,τι υπολείμματα φαγητού έχουν, ρίχνουν το περιεχόμενο στον μεγαλύτερο κάδο, σαν να βγάζουν τα σκουπίδια τους κι έπειτα συλλέγεται το περιεχόμενου του καφέ κάδου.

Το επόμενο στάδιο: Δημιουργία ξηρού υλικού

Σύμφωνα με τον κ. Λυμπεράτο, επί τρία χρόνια ο Δήμος κατάφερε να έχει 99% καθαρότητα στο υλικό που συλλέγει, το οποίο λαμβάνεται, ξεραίνεται και τεμαχίζεται.
“Με αυτό τον τρόπο το ομογενοποιούμε, αφαιρούμε την υγρασία και μειώνεται το βάρος του στο 1/4 με 1/5 από το αρχικό βάρος και μ’ αυτό τον τρόπο φτιάχνεται ένα προϊόν αξιοποιήσιμο” είπε χαρακτηριστικά ο Καθηγητής.

Οι χρήσεις του υλικού: Από…
απορριμματοφόρα μέχρι βιομηχανίες!

Στο Πολυτεχνείο, όπως τόνισε ο κ. Λυμπεράτος, είδαν τους τρόπους με τους οποίους μπορεί κάποιος, να αξιοποιήσει αυτό το προϊόν. “Το σημαντικό είναι πως αυτό μπορεί να συντηρηθεί μέχρι τρία χρόνια, χωρίς να πάθει τίποτα, ακριβώς γιατί έχει αφαιρεθεί η υγρασία και να χρησιμοποιηθεί κατά βούληση, ανάλογα με την περίσταση.
Ανάμεσα στις λύσεις , μία πιθανή είναι η απευθείας χρήση σαν εναλλακτικό καύσιμο στην βαριά βιομηχανία. Μία άλλη λύση είναι η κομποστοποίηση μαζί με κλαδέματα, το πράσινο δηλαδή που συλλέγει ο Δήμος. Σε αναλογία ένα προς ένα, δείξαμε ότι μπορεί να έχει πολλή γρήγορη παραγωγή κομπόστ μέσα σε 40 περίπου ημέρες, ενώ τα κλαδέματα από μόνα τους, θα θέλανε πάρα πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα.
Και μία τρίτη συμφέρουσα λύση είναι η παραγωγή βιοαερίου, το οποίο σε αντιδραστήρα που έχουμε στο Πολυτεχνείο 4 κυβικών μέτρων, το αναβαθμίζουμε σε βιομεθάνιο, αφαιρώντας το διοξείδιο του άνθρακα, το συμπιέζουμε στις 200 ατμόσφαιρες και το χρησιμοποιούμε για την κίνηση των απορριμματοφόρων του Δήμου. Αυτό είναι μια έμπρακτη απόδειξη για το τι λέμε κυκλική οικονομία”, εξήγησε χαρακτηριστικά ο Καθηγητής, δείχνοντας πως κυριολεκτικά τα φαγητά που πετούμε καθημερινά μπορούν να κινήσουν από απορριμματοφόρα μέχρι και ολόκληρες βιομηχανίες!
Ο κ. Λυμπεράτος συνέχισε και σημείωσε πως “εναλλακτικά το βιοαέριο μπορεί να χρησιμοποιηθεί για συμπαραγωγή ηλεκτρικής και θερμικής ενέργειας ή ακόμη, συμπιέζοντάς το, όχι στις 200 ατμόσφαιρες αλλά σε χαμηλότερη πίεση, μπορεί κανείς να το ενισχύσει στο δίκτυο του φυσικού αερίου κι επομένως αντί να εισάγουμε θα μπορούσαμε να εξάγουμε βιολογικής προέλευσης φυσικό αέριο”!

Εύκολος ο τρόπος συλλογής- Μεγάλο
το περιβαλλοντικό αποτύπωμα

Ο καθηγητής του Μετσόβιου, που έκανε όλους να μιλούν για την οικολογική συνείδηση του Δήμου Χαλανδρίου, εξηγεί πως στην πράξη, είναι κάτι εύκολο να εφαρμοστεί, καθώς δεν χρειάζεται τεχνογνωσία και η τεχνολογία που χρησιμοποιείται δεν είναι κάτι δύσκολο. Η ενημέρωση των πολιτών είναι πολύ βασικό, τόνισε για άλλη μια φορά ο κ . Λυμπεράτος.
Το παραγόμενο αυτό υλικό από τα νοικοκυριά, μπορούν να το χρησιμοποιήσουν και οι βιομηχανίες και τσιμεντοβιομηχανίες, γιατί , όπως τόνισε ο καθηγητής, πρόκειται για ένα καθαρό υλικό και κατά την καύση του δεν παράγει καθόλου ρύπους. Είναι πρώτης τάξης, εναλλακτικό καύσιμο.
“Τα υπολείμματα τροφών είναι τα πλέον οχληρά από πλευράς οσμών κτλ και επιμολύνουν και χαλάνε τα ανακυκλώσιμα. Με το να τα διαχωρίσουμε στην πηγή, έχουμε και καλύτερης ποιότητας ανακυκλώσιμα υλικά. Μέσα από αυτή τη διαδικασία, κάνοντας ξεχωριστή ανακύκλωση μειώνεται το υπόλειμμα στο 15%. Έτσι λύνεις και το θέμα της υγειονομικής ταφής των απορριμμάτων” ανέφερε ο κ. Λυμπεράτος, ο οποίος σχολίασε πως αυτό το προϊόν είναι πολύ καλύτερο από το srf/rdf, το οποίο στηρίζεται σε πλαστικά, χαρτί κτλ, ενώ το άλλο προϊόν, είναι ένα καθαρό υπόλειμμα τροφών βιολογικής προέλευσης .
Μπορεί και ο Βόλος
Το παράδειγμα του Χαλανδρίου μπορεί και ο Βόλος να το ακολουθήσει. Σύμφωνα με τους υπολογισμούς του κ. Λυμπεράτου,” Στο Χαλάνδρι που είναι μία πόλη γύρω στις 100.000 έχουμε υπολογίσει ότι μπορούμε να καλύψουμε πλήρως τις ανάγκες των απορριμματοφόρων για κίνηση και να μας περισσέψει σημαντική ποσότητα και για άλλες χρήσεις. Ένας Δήμος σαν τον Βόλο μπορεί να παράγει 5.000 τόνους το χρόνο περίπου από το υλικό αυτό, το οποίο είναι το 1/4- 1/5 των βιοαποβλήτων που πρέπει να παράγει”, είπε χαρακτηριστικά, κοινωνώντας μία σημαντική ιδέα, που ήρθε μέσα από ευρωπαϊκό πρόγραμμα, το οποίο ολοκληρώνεται όμως ως προς το ενδιαφέρον συμμετοχής, τις επόμενες ημέρες.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.