Τέλης Μπασδάνης: Νέα … μέγγενη και στραγγαλισμός για επιχειρήσεις

Η αγορά όπως τόνισε ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου, οδηγείται σε αργό και σκληρό θάνατο…

Για … νέα μέγγενη και στραγγαλισμό των επιχειρήσεων εκ μέρους των κυβερνώντων, έκανε λόγο μιλώντας στο «Ράδιο Ένα 102,5» ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Μαγνησίας Αριστοτέλης Μπασδάνης. Ο κ. Μπασδάνης εξήγησε ότι υπάρχει δυστοκία το τελευταίο οκτάμηνο του 2017, με μεγάλη υστέρηση στα έσοδα του κράτους, με αποτέλεσμα να εκτροχιάζεται ο προϋπολογισμός και, προχωρώντας προς την αξιολόγηση, να υπάρχει πρόβλημα και να μην υπάρχει σχέδιο που θα προτείνει στους δανειστές.
Ο ίδιος τόνισε, ότι ο τρόπος και η διαδικασία που η κυβέρνηση εφαρμόζει, όπως ότι σύμφωνα με τα δημοσιεύματα οι επαγγελματίες θα έχουν μόνο έναν επαγγελματικό λογαριασμό, είναι νέος στραγγαλισμός για τις επιχειρήσεις και μια νέα μέγγενη. Εκτίμησε δε ότι με την πολιτική αυτή, εγκλωβίζονται οι επιχειρήσεις και δεν μπορούν να ανασάνουν, κάτι που οδηγεί σε φοροδιαφυγή, εργασία από το σπίτι για να μειωθούν τα έξοδα, καθώς το κράτος παίρνει τα χρήματα του επιχειρηματία που προορίζει για να καλύψει βιοποριστικά του έξοδα.
«Διαπιστώνουμε ότι δημιουργείται μια κοινωνία φτωχοποιημένη, που αργά ή γρήγορα θα έρθει σε σύγκρουση με το σύστημα, διότι πλέον κανείς δεν αντέχει. Εφόσον ο λογαριασμός για τους επαγγελματίες δεν είναι ακατάσχετος, δεν θα υπάρχει καμία ευελιξία, συνεπώς η αγορά οδηγείται σε αργό και σκληρό θάνατο», δήλωσε ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου.
Ο Τέλης Μπασδάνης εκτίμησε ότι υπάρχει στόχευση εκ μέρους των δανειστών να προωθηθούν οι πολυεθνικές και τα συμφέροντα των λίγων, ενάντια σε έναν λαό που έχει να αντιμετωπίσει καθημερινά από ένα πρόβλημα. Συνεπώς, αν δε βρεθεί το μίγμα πολιτικής για να βοηθηθούν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, δεν φαίνεται να αλλάζει ρότα η οικονομία.

Αίτημα του Επιμελητηρίου στον ΟΛΒ
Στο μεταξύ, αίτημα προς τη Διοίκηση του ΟΛΒ για μείωση των τελών χρήσης κοινόχρηστων χώρων στην παραλία του Βόλου, ώστε να ελαφρυνθούν κάπως οι επαγγελματίες, απέστειλε το Επιμελητήριο Μαγνησίας, ζητώντας μείωση της τάξης του 25%. Το αίτημα θα εξεταστεί από τη Διοίκηση του Οργανισμού Λιμένος, που θα λάβει απόφαση, ώστε η ελάφρυνση να ισχύσει από το 2018.
Μιλώντας στο «Ράδιο Ένα 102,5» ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Μαγνησίας Αριστοτέλης Μπασδάνης, τόνισε για το θέμα των τελών τραπεζοκαθισμάτων που πληρώνουν οι επαγγελματίες, ότι η κυβέρνηση αντί να βοηθήσει και να απαλύνει τα προβλήματα των επαγγελματιών και ιδιαίτερα των πολύ μικρών επιχειρήσεων, προσπαθεί να βρει τρόπους να εισπράξει χρήματα.
Και αυτό διότι δεν έχει σοβαρή εναλλακτική πρόταση αναπτυξιακού χαρακτήρα, ώστε νε κινηθεί η μηχανή της επιχειρηματικότητας, για να μπορεί να εισπράττει χωρίς κανένα πρόβλημα, τόνισε.
Ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου, που συμμετέχει και στη Διοίκηση του Οργανισμού Λιμένος Βόλου, τόνισε ότι καθημερινά διαπιστώνεται η αδυναμία των επαγγελματιών, είτε αυτών που μισθώνουν ακίνητα του ΟΛΒ, είτε αυτών που κάνουν χρήση του παραλιακού μετώπου, να αδυνατούν να πληρώσουν τα μισθώματα και τα τέλη.
«Διαπιστώνοντας τη δραστική μείωση του τζίρου των επιχειρήσεων, λέμε ότι ένα απ’ αυτά τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν είναι να βοηθήσουμε τις επιχειρήσεις να πληρώνουν τις υποχρεώσεις τους στον ΟΛΒ, ενώ θα ακολουθήσει και αίτημα προς το Δήμο Βόλου, για να μειώσει τα τέλη χρήσης κοινόχρηστων χώρων, στην παραλία», ανέφερε.
Ο κ. Μπασδάνης τόνισε ότι πρόπερσι ο ΟΛΒ είχε προχωρήσει σε μείωση της τάξης του 10% και πρόσθεσε ότι αυτό το ποσοστό είναι μικρό, ενώ πρότεινε μείωση 25%, που πρόκειται να εξετάσει η Διοίκηση του ΟΛΒ. Όπως είπε, υπάρχει δυνατότητα να μην επηρεαστεί ο προϋπολογισμός του 2017 και η μείωση αυτή να προϋπολογιστεί στον προϋπολογισμό του 2018.
Ο ίδιος τόνισε ότι το παραλιακό μέτωπο είναι η ναυαρχίδα του τουρισμού της πόλης και δεν πρέπει να αντικρίζει κάποιος κλειστά μαγαζιά, αλλά όλα να είναι ανοιχτά και να προσφέρουν υπηρεσίες.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.