Τένια Μακρή στο Ράδιο ΕΝΑ: Είναι περίοδος να δώσουμε έμφαση σ’ αυτά που κερδίζουμε

Η Βολιώτισσα ψυχολόγος και συγγραφέας μιλά για το πως μπορούμε να δούμε θετικά, την περίοδο της απομόνωσης στο σπίτι

Θετικές προεκτάσεις έχει η περίοδος αυτή που διανύουμε, η περίοδος της απομόνωσης στο σπίτι, σύμφωνα με τη γνωστή ψυχολόγο και συγγραφέα, που έλκει την καταγωγή της από το Βόλο, κ. Τένια Μακρή, η οποία μίλησε στο Ράδιο ΕΝΑ και στον Ηλία Κουτσερή. Η ίδια ανέφερε πως αυτή την περίοδο είναι σημαντικό να δώσουμε έμφαση σ’ αυτά που κερδίζουμε, να μείνουμε στο σπίτι, να γνωριστούμε ξανά με τους αγαπημένους και την οικογένειά μας και να μονιάσουμε. Βέβαια, η κ. Μακρή μίλησε και για συγκρουσιακές σχέσεις μέσα στις οικογένειες, επισημαίνοντας πως δεν είναι η στιγμή για εξηγήσεις και οργή, καθώς το αρνητικό κλίμα περνά στα παιδιά, που βιώνουν έλλειψη αγάπης και τρυφερότητας των γονιών τους, πράγμα που μπορεί κι ίδιοι ως ενήλικες μετά να το πράξουν στη δική τους οικογένεια.

Ως μια καλή ευκαιρία να κάνουμε πράγματα, που κυριολεκτικά τα είχαμε ξεχάσει ή νομίζαμε ότι ήταν ανύπαρκτα για τη ζωή μας, χαρακτηρίζει την περίοδο της απομόνωσης στο σπίτι η κ. Τένια Μακρή, σχολιάζοντας πως η ζωή μας έξω από το σπίτι είχε μεγάλες ταχύτητες, πολλές ώρες εργασίας, μετακινήσεις και μια αποξένωση στο σπίτι.
Για το λόγο αυτό και υπήρχαν πολλά προβλήματα στις οικογένειες, πριν από την παρούσα κατάσταση. «Γι’ αυτό και τώρα, που πρέπει να μείνουμε σπίτι, να γνωριστούμε, να μονιάσουμε αλλά και να λύσουμε κάποιες διαφορές μας, είναι μια χρυσή ευκαιρία. Οπότε δεν είναι τα πράγματα τόσο ζοφερά», είπε χαρακτηριστικά η ίδια.

«Να δώσουμε έμφαση σ’ αυτά που κερδίζουμε»
Στη θετική ματιά των πραγμάτων θα πρέπει να στραφούμε όλοι σύμφωνα με την κ. Μακρή, η οποία τόνισε πως την απομόνωση στο σπίτι πρέπει να τη δούμε ως μια ευκαιρία συνειδητοποίησης.
« Αν είμαστε νοήμονες και συνειδητοποιημένοι πολίτες και αγαπάμε πραγματικά τη ζωή, δεν μας επιβάλλει κανένας τα μέτρα για να προφυλαχθούμε, για να είμαστε υγιείς. Δεν μας επιβάλλει κάποιος κάτι που είναι καταναγκαστικό και υποφέρουμε γιατί μας στερούν σημαντικές ελευθερίες, έτσι για το τίποτα.
Αυτή τη στιγμή συνειδητά οι άνθρωποι που μένουν στο σπίτι, γιατί σέβονται τον εαυτό τους, σέβονται τους γύρω τους, είναι εκείνοι που θα έχουν λιγότερα προβλήματα από αυτό τον εγκλεισμό. Για πρώτη φορά έχει ζητηθεί από τον άνθρωπο παγκοσμίως να διατηρήσει την υγεία του ως δική του ευθύνη. Αυτό είναι ένα μεγαλείο, είναι μια συνειδητοποίηση το πόσο ο άνθρωπος μπορεί ο ίδιος να αναστηθεί και πως μπορεί ο ίδιος να πεθάνει. Αν αυτό το συνειδητοποιήσουμε, θα δούμε ότι αυτή η περίοδος είναι ευλογημένη και δεν είναι να δώσουμε έμφαση σε άλλα που χάνουμε, είναι να δώσουμε έμφαση σ’ αυτά που κερδίζουμε», υπογράμμισε.
Μάλιστα, η ίδια τόνισε πως τη δύναμη την έχουμε στα χέρια μας.

«Ας δώσουμε τόπο στην οργή»
Μπορεί να υπάρχουν θετικά μηνύματα από την απομόνωση στο σπίτι, όμως σύμφωνα και με δεδομένα, υπάρχουν ταυτόχρονα και έντονες καταστάσεις. Αυτές σίγουρα σύμφωνα με την κ. Μακρή κορυφώνονται μέσα στις οικογένειες αυτή την περίοδο, καθώς οι συγκρουσιακές σχέσεις σε μια οικογένεια προϋπήρχαν και τα προβλήματα είχαν μπει κάτω από το χαλί.
«Τα παιδιά είναι τα μεγάλα θύματα αυτών των καταστάσεων. Όταν τώρα βιώνουν ανάγλυφη τη σύγκρουση, την έλλειψη αγάπης τρυφερότητας των γονιών. Και αυτό που πρέπει να θυμούνται όλοι είναι πως τα παιδιά είναι υποψήφιοι να δημιουργήσουν μία παρόμοια οικογένεια όταν ενηλικιωθούν. Ας δώσουμε τόπο στην οργή, ας μην λύσουμε τώρα τα συγκρουσιακά μας προβλήματα, ας τους δώσουμε χρόνο για να μονιάσουμε. Παρόλο που βρισκόμαστε μακριά, ας έρθουμε κοντά», επεσήμανε χαρακτηριστικά η ίδια.
Τέλος, ευχήθηκε να δει ο κόσμος πιο θετικά αυτή την περίοδο και την επόμενη ημέρα να είναι περισσότερο αλληλέγγυος και αγαπησιάρικος.

Σημειώνεται, ότι η συζήτηση με την κα Μακρή, έγινε με αφορμή μια όμορφη και σημαντική πρωτοβουλία που ανέπτυξε η εκδοτική εταιρεία «Κλειδάριθμος» για διαδικτυακό διάλογο αναγνωστών και ειδικών για διάφορα θέματα, ενώ τα ζητήματα της κας Μακρή, ήταν σχετικά με τη διατήρηση της ψυχικής ισορροπίας όσο #menoumespiti.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.