Θανάσης Λιούπης: «Με τόσα έργα υποδομών η Μαγνησία θα πάει στην κορυφή της Θεσσαλίας»

Πως σχολίασε ο υπ. Βουλευτής τα μηνύματα του Κυριάκου Μητσοτάκη

«Με τόσα έργα υποδομών η Μαγνησία θα πάει εκεί που πρέπει και εκεί που της αξίζει, στην κορυφή της Θεσσαλίας», είπε χαρακτηριστικά ο υποψήφιος Βουλευτής Μαγνησίας της Νέας Δημοκρατίας κ. Θανάσης Λιούπης σχολιάζοντας την παρουσία του Κυριάκου Μητσοτάκη χθες στον Βόλο και την παρουσίαση του προγράμματος για την επόμενη 4ετία, όπως και τα έργα που δρομολογούνται για τον νομό. Ο κ. Λιούπης έδωσε ιδιαίτερη βαρύτητα στην αναπτυξιακή τροχιά που βρίσκεται η Μαγνησία αλλά και στον πρωτογενή τομέα και τη μεταποίηση. Ακόμη επανέλαβε τη θέση του για το ενδεχόμενο χωροθέτησης της πλωτής μονάδας LNG στον Παγασητικό, υπογραμμίζοντας ότι δεν μπορεί να συναινέσει σε μια τέτοια προοπτική, εφόσον υπάρχει και ο παραμικρός κίνδυνος για ανθρώπους και περιβάλλον.

 

«Ήταν μία μεγάλη συγκέντρωση, στην οποία ο Πρωθυπουργός με σοβαρότητα έθεσε το πρόγραμμα της ΝΔ για την επόμενη ημέρα, για μια Ελλάδα που αναπτύσσεται, δίκαιη, «πράσινη», ισχυρή. Νομίζω ότι όλα αυτά που είπε ικανοποίησαν όλους», σχολίασε χαρακτηριστικά ο κ. Λιούπης για την συγκέντρωση και την ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη στον Βόλο.

Το μέλλον για τη Μαγνησία

Ο κ. Λιούπης αναφέρθηκε στο έργο της κυβέρνησης την τετραετία που ολοκληρώθηκε επισημαίνοντας ότι στη Μαγνησία όλες οι εκκρεμότητες του παρελθόντος,  δρομολογήθηκαν ή βρέθηκε χρηματοδότηση ή είναι υπό εξέλιξη.

Τόνισε πως το λιμάνι, είναι ένας σημαντικός αναπτυξιακός πόλος για τη Μαγνησία σε συνδυασμό με την ηλεκτροκίνηση, με τη διασύνδεση του σιδηροδρόμου με την ΒΙΠΕ Αλμυρού, την Α΄και Β’ ΒΙΠΕ Βόλου, το Αεροδρόμιο. Ο κ. Λιούπης αναφέρθηκε όμως και στον περιφερειακό, έργο για το οποίο ο Πρωθυπουργός δεν έκανε καμία νύξη στην ομιλία του, με την υποψήφιο Βουλευτή να αναφέρει πως το έργο βρίσκεται αυτή τη στιγμή στην Περιφέρεια να γίνει επικαιροποίηση της χάραξης και ο δρόμος θα φτάσει μέχρι το Μαλάκι.

Άλλωστε, συμπλήρωσε, ότι ο Πρωθυπουργός δεν είναι η πρώτη φορά που έρχεται στον Βόλο, αλλά στις δύο προηγούμενες φορές γύρισε τη Μαγνησία και γνωρίζει τα ζητήματα που την αφορούν. Η χθεσινή του παρουσία ήταν, σύμφωνα με τον κ. Λιούπη, για μία προεκλογική, σημαντική συγκέντρωση και ομιλία στον Βόλο.

«Μίλησε για τα άλλα έργα, το Μουσείο της Αργούς, το Δικαστικό Μέγαρο, το Χιονοδρομικό, τα υποβρύχια μουσεία που εγκαινιάσαμε στον Δυτικό Παγασητικό, στην Αλόννησο που είχε γίνει πριν. Πολλά σημαντικά, αναπτυξιακά έργα για τη Μαγνησία ώστε να γίνει πάλι η Μαγνησία μία αναπτυγμένη περιοχή με βιομηχανίες που θα αναπτυχθούν, με κύρια βάση τον πρωτογενή τομέα και τη μεταποίηση και θέλω να πιστεύω ότι θα αναβιώσει πάλι κάτι περισσότερο από τα παλιά που είχαμε ζήσει. Παλιά είχαμε μία ισχυρή βιομηχανία, δεν είχαμε ανεργία, είχαμε σημαντική ανάπτυξη ως νομός γύρω από το λιμάνι και τις βιομηχανικές περιοχές. Αυτά όλα αυτά τα χρόνια δεν υπήρχαν οι ίδιες δυνατότητες. Σήμερα, με τόσα έργα υποδομών νομίζω ότι μπορούμε πάλι να πιστεύουμε ότι η Μαγνησία θα πάει εκεί που πρέπει και εκεί που της αξίζει, στην κορυφή της Θεσσαλίας», επεσήμανε ο ίδιος.

Αναφορικά δε με τον τουρισμό, σημείωσε πως η Μαγνησία πρέπει να γίνει προορισμός και αυτό μπορεί να το πράξει μέσα από τα έργα που γίνονται. « Το Μουσείο της Αργούς, με θεματικό πάρκο, όλο αυτό θα μπορούσε να αποτελέσει πόλο προσέλευσης επισκεπτών. Η Αργοναυτική εκστρατεία, ο Ιάσωνας, όλα αυτά είναι λέξεις οι οποίες είναι γνωστές σε όλο τον κόσμο. Μπορεί τον Βόλο να μην τον ξέρουνε, αλλά ξέρουνε τη μυθολογία μας», είπε ο κ. Λιούπης τονίζοντας πως η περιοχή πρέπει να εκμεταλλευτεί ένα θεματικό πάρκο των Κενταύρων, καθώς είναι παγκοσμίως γνωστό ότι ο Κένταυρος Χείρων ήταν γιατρός και γιάτρευε με τα 1200 βότανα του Πηλίου τους ανθρώπους. Ακόμη ανέφερε ότι στην προσπάθεια αυτή έχει βοηθήσει και το brand name που έχει δημιουργηθεί «Πήλιο- Βόλος»  αλλά και όσα υλοποιούνται από την Περιφέρεια με την Ένωση Ξενοδόχων για ανάδειξη των μονοπατιών του Πηλίου, της ιστορίας, του πολιτισμού, του εκκλησιαστικού τουρισμού.

Επιπλέον, σχολίασε πολύ θετικά το γεγονός ότι το ανακαινισμένο Δημοτικό Θέατρο Βόλου θα λάβει το όνομα του Βαγγέλη Παπαθανασίου, λέγοντας πως «Ο Βαγγέλης Παπαθανασίου ήταν μία παγκόσμια προσωπικότητα. Γύρω από τον Βαγγέλη Παπαθανασίου μπορούμε να χτίσουμε πάνω στον πολιτισμό. Ήταν μία πολύ σωστή η επιλογή για το ανακαινισμένο Δημοτικό Θέατρο, αλλά χρειάζονται κι άλλα».

 

Θετικά τα μηνύματα του κόσμου

Ο κ. Λιούπης αναφέρθηκε και στο αποτέλεσμα των περιοδειών του στη Μαγνησία και στην ανταπόκριση των πολιτών επισημαίνοντας ότι τα μηνύματα που λαμβάνει τόσο για την ΝΔ όσο και για εκείνον προσωπικά είναι θετικά. Παρόλα αυτά, επεσήμανε ότι ο κόσμος συνεχίζει να έχει παράπονα όπως για την ακρίβεια.

«Εκείνο που εξηγώ είναι ότι η Κυβέρνηση κάνει το καλύτερο δυνατό για να μπορέσουμε να το ξεπεράσουμε αυτό το ζήτημα,  χωρίς άσκοπες παροχές,  για να μην υποθηκεύσουμε την οικονομία, τη δημοσιονομική σταθερότητα και την επενδυτική βαθμίδα την οποία περιμένουμε το επόμενο διάστημα, μέχρι το τέλος του χρόνου. Είναι σημαντική η επενδυτική βαθμίδα γιατί θα μπορεί το κράτος, οι τράπεζες , οι επιχειρήσεις και κόσμος να δανείζεται φθηνό χρήμα και είναι σημαντικό εργαλείο για την ανάπτυξη», σημείωσε.

Σχολίασε δε, αναφορικά με το δημόσιο χρέος και τη δήλωση του Αλέκου Παπαδόπουλου ότι αυτό πολλαπλασιάστηκε σε σχέση με το χρέος όταν μπήκε η χώρα στα μνημόνια ότι «το κεντρικό δημόσιο χρέος είναι 350 δις ευρώ, αλλά βάζει και τα χρέη των ΟΤΑ μέσα. Αυτό που μετρά και καταγράφεται, για να έχουν εμπιστοσύνη οι αγορές και να μην φτάσουμε στα προηγούμενα δύσκολα χρόνια στην Ελλάδα, είναι ο λόγος του ΑΕΠ με το χρέος κι αυτό σιγά σιγά μειώνεται. Υπολογίζεται ότι στο τέλος του χρόνου θα είναι στο 160% και είχαμε ξεκινήσει με πάνω από 200%. Δημόσιο χρέος έχουν όλες οι χώρες. Το δημόσιο χρέος της Ιταλίας είναι τρις. Σημασία έχει να πετύχεις με μια καλή πολιτική την ανάπτυξη, ώστε να μπορείς να παράγεις περισσότερα απ’ όσα ξοδεύεις και να μπορεί και το χρέος ως πηλίκο σε σχέση με το ΑΕΠ να είναι πάντα χαμηλότερο».

Η κυβέρνηση θέτει σε προτεραιότητα τον πρωτογενή τομέα

Παράλληλα, ο κ. Λιούπης αναφέρθηκε και στον σχεδιασμό της ΝΔ για την πρωτογενή παραγωγή, επισημαίνοντας ότι προσπαθεί να αυξήσει τους κατ’ επάγγελμα νέους αγρότες, με πρόγραμμα που ήδη προχώρησε με 42.000 ευρώ σε κάθε νέο αγρότη, ενώ προσπαθεί να αυξήσει τους νέους αγρότες  κατά 60.000 μέχρι το τέλος της επόμενης θητείας.

Ο υποψήφιος Βουλευτής έκανε λόγο για οριστική κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος από τη ΝΔ και την προώθηση ομάδων παραγωγών και συνεταιρισμών, που θα έχουν μείωση των φόρων και επιπλέον χρηματοδότηση όταν θα κάνουν και μεταποίηση, ενώ συμπλήρωσε ότι στόχος είναι να αυξηθεί στην Ελλάδα η βιολογική καλλιέργεια από το 9,1% σήμερα στο 16,4%.

Ανέφερε ότι το πρόβλημα με τους αγρότες είναι οι φυσικές καταστροφές, με τον ΕΛΓΑ έπειτα να δίνει ένα μέρος των ζημιών και αρκετά αργότερα.

«Με τις πρόσφατες θεομηνίες, με ένα σύστημα που αναπτύχθηκε, μπορέσαμε και πληρώσαμε για τις ζημιές τους αγρότες στο 100% και πάρα πολύ γρήγορα. Για την επόμενη ημέρα χρειάζεται επικαιροποίηση του κανονισμού του ΕΛΓΑ ώστε να μπορεί να πληρώνει όλους τους δικαιούχους γρήγορα και δίκαια», είπε ο υπ. Βουλευτής.

Ταυτόχρονα έκανε ειδική αναφορά για τα αρδευτικά έργα σε όλη τη Θεσσαλία, χαρακτηρίζοντάς έργα αναπτυξιακά για τον πρωτογενή τομέα. Μίλησε για το φράγμα της Σκοπιάς, ένα από τα μεγαλύτερα έργα στη Θεσσαλίας, τις λιμνοδεξαμενές, την υπογειοποίηση των αγωγών σε Ζαγορά και Πουρί, που θα πρέπει να επεκταθεί σε όλο το Πήλιο, για να μπορούν να ποτίζουν αγρότες χωρίς να χάνεται νερό, αλλά και για το φράγμα της Μεσοχώρας που επί κυβέρνησης ΝΔ ξεμπλόκαρε και θα ολοκληρωθεί.

«Με όλα αυτά τα νέα αρδευτικά έργα θα αρδεύονται περισσότερο από 1,3 εκ στρέμματα στην περιοχή μας, στη Μαγνησία και τη Θεσσαλία και αφορούν πάνω από 100.000 αγρότες», είπε ο κ. Λιούπης, ενώ συμπλήρωσε πως μπορεί από τον Πρωθυπουργό να μην ανακοινώθηκε η μερική μεταφορά νερού από τον Αχελώο για τον εμπλουτισμό του Πηνείου, που φτάνει μέχρι την Κάρλα, ωστόσο συμπλήρωσε πως είναι ένα έργο, που βρίσκεται στο «μυαλό» της κυβέρνησης.

Δεν είναι προτεραιότητα τα έργα LNG

Στο μεταξύ, ο κ. Λιούπης αναφέρθηκε ακόμη μία φορά στο LNG, λέγοντας πως δεν είναι πια προτεραιότητα της κυβέρνησης τέτοιου είδους έργα, σημειώνοντας ότι η χώρα προχωράει στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και ήδη έχει εξασφαλίσει την ποσότητα LNG που χρειάζεται.

«Κατά τη γνώμη μου δεν υπάρχει καμία προοπτική να γίνει LNG στον Παγασητικό. Δεν χρειαζόμαστε άλλες αποθήκες LNG και δεν είναι μόνο οι αντιδράσεις του κόσμου, είναι και η ουσία. Από τη στιγμή που υπάρχει ο παραμικρός κίνδυνος για τους ανθρώπους και το περιβάλλον, γιατί να συναινέσουμε; Και στον περίκλειστο χώρο του Παγασητικού οποιαδήποτε τέτοιου είδους δραστηριότητα θα είχε και επίδραση σε όλη τη βιοποικιλότητα», κατέληξε ο κ. Λιούπης υπογραμμίζοντας την αντίθεσή του σε μία ενδεχόμενη επένδυση στον Παγασητικό.

 

Απόδοση ραδιοφωνικής συνέντευξης: Δήμητρα Παλαιοδημοπούλου

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.