Θετικό μήνυμα …η συγκέντρωση τρακτέρ στις πλατείες των χωριών

Φώτο αρχείου
Ανέφερε στο Ράδιο Ένα, ο Θ. Γεωργαδάκης πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Μαγνησίας

Μεγάλη ήταν η ανταπόκριση των αγροτών στο κάλεσμα της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Μαγνησίας, για συγκέντρωση αγροτικών μηχανημάτων στις πλατείες των χωριών και κωμοπόλεων του νομού, όπου συγκεντρώθηκαν πολλά οχήματα. Η Ομοσπονδία καλεί σε ακόμη μεγαλύτερη συσπείρωση τους αγρότες και τόνισε ότι θα αποφασίσουν κατά τόπους, οι ίδιοι οι αγρότες αν θα κλιμακώσουν τον αγώνα τους.
Ο Θοδωρής Γεωργαδάκης πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Ν. Μαγνησίας μίλησε στο Ράδιο ΕΝΑ και τον Ηλία Κουτσερή και είπε ότι το Σάββατο έγινε μια προσυγκέντρωση στη Ζαγορά και μηχανοκίνητη πορεία δεκάδων αγροτικών αυτοκινήτων, με κάλεσμα προς τους αγρότες του Πηλίου για το Κυριακάτικο συλλαλητήριο.
«Οι αγρότες του Πουρίου συγκεντρώθηκαν στην Ζαγορά και εκεί ενώσαμε τις φωνές μας. Συγκέντρωση αγροτών έγινε και στην Δράκεια με αγρότες και από τον Άγιο Λαυρέντιο, ενώ τρακτέρ βγήκαν στον Ριζόμυλο την Κυριακή και χθες στα Κανάλια», τόνισε ο κ. Γεωργαδάκης.

Στη Πανελλαδική σύσκεψη της Νίκαιας

Ο ίδιος είπε ότι υπάρχουν επαφές με χωριά της περιοχής Βελεστίνου και κάλεσε τους αγρότες να συμμετάσχουν στο Πανελλαδικό κάλεσμα και να βγάλουν τα αγροτικά μηχανήματα στις πλατείες των χωριών, ενώ αύριο Τετάρτη θα γίνει Πανελλαδική σύσκεψη στην Νίκαια, για να ληφθούν αποφάσεις για τα επόμενα βήματα.
Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων, είπε ότι το προηγούμενο διάστημα δόθηκε μεγάλος αγώνας για ενίσχυση σε συγκεκριμένα προϊόντα, ενώ το υπουργείο ανακοίνωσε ενίσχυση 250 – 300 €/στρέμμα για αναπλήρωση εισοδήματος.
«Το κόστος παραγωγής των μήλων, σύμφωνα με όσα έστειλαν οι συνεταιρισμοί, ήταν 450 €/στρέμμα, χωρίς το εισόδημα των αγροτών. Αν μπει και ένα εισόδημα 50 € ανά στρέμμα για τους αγρότες, η απώλεια εισοδήματος είναι 500 €, άρα αυτά που δίνει η κυβέρνηση είναι ψίχουλα. Αν δεν γινόταν οι μαζικές κινητοποιήσεις και δεν ασκούσαμε πίεση, δεν θα έδιναν ούτε αυτά», τόνισε ο Θ. Γεωργαδάκης.

«Υπάρχουν προϊόντα που είναι
κάτω από το κόστος παραγωγής
»

Ο ίδιος είπε ότι υπάρχουν προϊόντα που είναι κάτω από το κόστος παραγωγής όπως το βαμβάκι, τα αμύγδαλα, η βρώσιμη ελιά και για τα προϊόντα αυτά, δεν ανακοινώθηκε ενίσχυση, για την απώλεια εισοδήματος των αγροτών.
Ο ίδιος είπε ότι το κόστος παραγωγής είναι στα ύψη, τα λιπάσματα αυξήθηκαν σε δύο χρόνια 100-150%, ενώ το ρεύμα είναι ανεξέλεγκτο. Οι αγρότες ζητούν πλαφόν στα 0,07 € την κιλοβατώρα, να καταργηθούν το πρόστιμο ρύπων και το χρηματιστήριο ενέργειας, ενώ το αφορολόγητο είναι χρόνιο και πάγιο αίτημα, επισήμανε.
Ο κ. Γεωργαδάκης τόνισε ότι οι αγρότες δεν έχουν παράλογα αιτήματα και ζήτησε από την κυβέρνηση να λύσει τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο αγροτικός κόσμος.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.