485 νέες επιχειρήσεις στη Μαγνησία

Σύμφωνα με τις εγγραφές στο Επιμελητήριο το πρώτο εξάμηνο του 2019

Θετικό ισοζύγιο καταγράφεται το πρώτο εξάμηνο του 2019 στις νέες επιχειρήσεις που ξεκίνησαν εργασίες στη Μαγνησία σε αντιπαραβολή με εκείνες που έκλεισαν. Σύμφωνα με τα στοιχεία του Επιμελητηρίου Μαγνησίας, στο εμπορικό τμήμα καταγράφηκαν σε έξι μήνες 108 νέες εγγραφές και 81 διαγραφές, ενώ στο μεταποιητικό οι νέες επιχειρήσεις ήταν 23 και εκείνες που τερμάτισαν τις εργασίες τους 17. Στο τουριστικό τμήμα τα στοιχεία είναι πιο ευοίωνα με 92 νέες εγγραφές και 30 διαγραφές και τέλος στον τομέα των υπηρεσιών καταγράφηκαν 262 νέες επιχειρήσεις ενώ 167 διεγράφησαν.

Ευοίωνα είναι τα στοιχεία του Επιμελητηρίου Μαγνησίας για τις νέες επιχειρήσεις, οι οποίες ξεκίνησαν εργασίες στο Νομό από την 1η Ιανουαρίου έως και τις 30 Ιουνίου 2019. Αν και οι διαγραφές, δηλαδή επιχειρήσεις που έκλεισαν τη δραστηριότητά τους είναι αρκετές, παρόλα αυτά η διαφορά κλείνει με θετικό πρόσημο. Στις διαγραφές ωστόσο θα πρέπει να σημειωθεί πως δεν μιλάμε μόνο για «λουκέτα» αλλά και για συνταξιοδοτήσεις.

Σχολιάζοντας τα στοιχεία του επιχειρηματικού χάρτη της Μαγνησίας ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου κ. Αριστοτέλης Μπασδάνης επεσήμανε πως «είναι η πρώτη χρονιά που σε όλα τα τμήματα έχουμε θετικό ισοζύγιο. Ιδίως στον τομέα της μεταποίησης έστω και αυτό το μικρό θετικό ισοζύγιο μας δείχνει ότι κάτι αλλάζει, καθώς ποτέ ο εν λόγω τομέας δεν κατέγραφε θετικό πρόσημο. Ωστόσο θέλουμε ακόμη πολύ δρόμο. Για να επέλθει ουσιαστική αλλαγή είναι αναγκαία η στήριξη του μεταποιητικού τομέα, σε συνδυασμό με τον στοχευμένο τουρισμό αλλά και τον πρωτογενή τομέα, φυσικά με στόχευση τις εξαγωγές. Έτσι θα επέλθει το θετικό πρόσημο στον ΑΕΠ και θα δημιουργηθούν πραγματικές θέσεις εργασίας».

Τα στοιχεία δείχνουν πως το 70% των νέων επιχειρήσεων στον εμπορικό τομέα είναι ατομικές επιχειρήσεις, στον μεταποιητικό το ποσοστό αυτό είναι 35%, στον τουριστικό τομέα 45% και στον τομέα των υπηρεσιών 57%.

Οι περισσότερες νέες επιχειρήσεις στον τομέα των υπηρεσιών καταγράφονται, σύμφωνα με τα στοιχεία του Επιμελητηρίου, στον κλάδο του καφέ και του φαγητού με 100 νέες επιχειρήσεις. Βέβαια το πρώτο εξάμηνο του 2019 σημειώθηκαν και 48 διαγραφές. Η ένδειξη αυτή δείχνει την τάση που υπήρχε το προηγούμενο διάστημα στους νέους επιχειρηματίες, καθώς επένδυαν σε μικρές επιχειρήσεις με ευρείας κατανάλωσης προϊόντα, όπως ο καφές και το φαγητό, που όμως εξαιτίας της υπερπληθώρας δεν μπόρεσαν όλες να αντέξουν οικονομικά.

Ιδιαίτερη κινητικότητα όμως καταγράφηκε και στον τομέα του τουρισμού. Το πρώτο εξάμηνο του 2019 είχαμε, σύμφωνα με τα στοιχεία, 55 νέες εγγραφές σε επιχειρήσεις με ενοικιαζόμενα δωμάτια, ξενοδοχεία, επιπλωμένα δωμάτια ή διαμερίσματα για ενοικίαση, τα γνωστά Airbnb, ενώ είχαμε και 25 διαγραφές.
Ακόμη, σημαντικές νέες εγγραφές σημειώθηκαν και σε υδραυλικές, ηλεκτρολογικές και συναφούς παροχής υπηρεσιών επιχειρήσεις, με 18 νέες εγγραφές στο Επιμελητήριο.

Ένας ακόμη κλάδος που φαίνεται πως ξεκινά με μια δυναμική είναι αυτός των υπηρεσιών θαλάσσιων σκαφών , θαλάσσιων μεταφορών κι ενοικίασης σκαφών ψυχαγωγίας, καθώς πέντε νέες επιχειρήσεις εγγράφηκαν στα μητρώα του Επιμελητηρίου και καμία δεν δήλωσε διαγραφή. Στο σημείο αυτό ο κ. Μπασδάνης σχολίασε πως «αυτός ο τομέας που εμπλέκεται άμεσα με τον τουρισμό μπορεί να έχει μεγάλη ανάπτυξη, σε συνδυασμό με την αξιοποίηση του λιμανιού του Βόλου».

Εντύπωση προκαλεί πως το πρώτο εξάμηνο του 2019 ξεκίνησε στη Μαγνησία τη δράση της επιχείρηση καλλιέργειας γιούτας, κενάφ και άλλων ινωδών φυτών, προϊόντα που τελευταία χρόνια έχουν άνθιση στην ελληνική αγορά.
Παράλληλα, έκπληξη αποτελεί και το γεγονός πως διεγράφησαν έξι επιχειρήσεις με υπηρεσίες διαιτολογίας και 12 επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών- οδηγιών διατροφής από ειδικούς που δεν είναι γιατροί- ο χαρακτηριστικός τίτλος του Επιμελητηρίου- τη στιγμή που τα τελευταία χρόνια γίνεται μεγάλος λόγος για τη διατροφή. «Ενώ τα τελευταία χρόνια συζητούμε πολύ για την υγεία μας, τη σωστή διατροφή και αρκετοί άνοιξαν τις επιχειρήσεις τους σ’ αυτό τον τομέα, δεν μπόρεσαν να τις κρατήσουν εξαιτίας της έλλειψης ρευστότητας», ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου.

Αναφορικά με το δεύτερο εξάμηνο το οποίο θα σηματοδοτηθεί από τη νέα κυβέρνηση και την πολιτική που θα ασκήσει, ο κ. Μπασδάνης υποστήριξε πως ήδη υπάρχει ένα θετικό κλίμα στο χώρο του επιχειρείν.

«Φέτος δεν είναι μία καλή χρονιά για τον τουρισμό μας. Επηρέασαν αρκετά οι Ευρωεκλογές αλλά και οι εθνικές εκλογές το κλίμα. Ωστόσο, μετά και τις εξαγγελίες της νέας κυβέρνησης επικρατεί μια γενικότερη αισιοδοξία στο χώρο των επενδύσεων και των υποψήφιων επενδυτών. Αν οι εξαγγελίες συνοδευτούν και από τα ευεργετικά μέτρα που ανήγγειλε η κυβέρνηση, όπως τη μείωση της φορολογίας, τότε πιστεύουμε πως και το δεύτερο εξάμηνο τα στοιχεία θα είναι ακόμη πιο θετικά για τη Μαγνησία και ευελπιστούμε να ανοίξουν ακόμη περισσότερες επιχειρήσεις και φυσικά να μην σημειωθούν «λουκέτα»», κατέληξε ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.