Θετικό βήμα, αλλά με …αρκετές ακόμη προϋποθέσεις για την επένδυση στον Αλατά

Απόφαση της Αποκεντρωμένης, για χρήση τουρισμού και αναψυχής

H ….πολυπόθητη μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων του ΣΧΟΟΑΠ της Δημοτικής Ενότητας Τρικερίου, εγκρίθηκε τελικά από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Θεσσαλίας και η σχετική απόφαση αναρτήθηκε την Τετάρτη στη Διαύγεια, καλλιεργώντας και πάλι θετικές προσδοκίες για να αρθούν τα εμπόδια για τη σχετική επένδυση στη νησίδα Αλατάς.

Απομένουν ωστόσο και άλλα βήματα για να μιλήσει κανείς ότι «ξεμπλοκάρισε» η διαδικασία, καθώς σημαντικό ρόλο θα παίξει η πρόταση που θα σταλεί αλλά και η απόφαση που θα λάβει το Συμβούλιο Πολεοδομικών Θεμάτων και Αμφισβητήσεων.

Είναι χαρακτηριστικό πάντως, ότι για τη συγκεκριμένη απόφαση, ελήφθησαν υπόψη 69 έγγραφα (όπως αναφέρεται), παρατηρήσεις, προηγούμενες αποφάσεις κλπ, ώστε να καταλήξει η Αποκεντρωμένη στο τελικό συμπέρασμα, το οποίο προκαλεί βέβαια αισιοδοξία, αλλά συγκρατημένη, όπως τουλάχιστον διεφάνη από δηλώσεις του δημάρχου Ν. Πηλίου Ν. Φορτούνα στο magnesianews.gr

Πιο συγκεκριμένα, η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Θεσσαλίας ανάβει ουσιαστικά το πρώτο «πράσινο φως» και πάλι για την υλοποίηση επένδυσης στον Αλατά, καθώς εγκρίθηκε η Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων του Σχεδίου Χωρικής Οικιστικής Οργάνωσης (ΣΧΟΟΑΠ) της Δημοτικής Ενότητας Τρικερίου του Δήμου Νοτίου Πηλίου, αφού το σχέδιο προβλέπει ποδεοδόμηση του Αλατά με χρήση τουρισμού- αναψυχής.

Το προτεινόμενο μοντέλο οικιστικής οργάνωσης

Το προτεινόμενο μοντέλο οικιστικής οργάνωσης της Δ.Ε. Τρικερίου αποβλέπει στη λειτουργία ενός ιεραρχημένου οικιστικού δικτύου, το οποίο περιλαμβάνει δύο επίπεδα αναφοράς: την οικιστική ενότητα Τρικερίου με κέντρο το Τρίκερι και 7 πολεοδομικές ενότητες, εκ των οποίων οι 6 αφορούν τους οριοθετημένους οικισμούς: Τρίκερι, Αγία Κυριακή, Αγία Σοφία, Γεροπλίνα, Κόττες και Παλαιό Τρίκερι, ενώ η έβδομη αφορά τη νησίδα Αλατάς που προτείνεται για πολεοδόμηση με χρήση τουρισμού- αναψυχής. Το Τρίκερι, ως έδρα της πρώην κοινότητας, συγκεντρώνει όλες τις εξυπηρετήσεις, με αποτέλεσμα οι υπόλοιποι οικισμοί και ο Αλατάς να εξαρτώνται από αυτό. Οι οικισμοί Αγ. Γεώργιος και Πύθος δεν είναι οριοθετημένοι, ούτε διαθέτουν τις προϋποθέσεις οριοθέτησης.

Το σχέδιο έχει χρονικό ορίζοντα στοχοθεσίας το 2033 και βασίζεται σε σενάριο πληθυσμιακής εξέλιξης, που προβλέπει μόνιμο πληθυσμό 1.353 κατοίκους το 2033 και συνολικό πληθυσμό στους υφιστάμενους υποδοχείς (μόνιμο κι εποχικό) 2.325 κατοίκους το 2033, ενώ η συνολική χωρητικότητα στους υφιστάμενους υποδοχείς της οικιστικής ενότητας υπολογίζεται σε 4.098 άτομα περίπου.

Ο δήμαρχος Ν. Πηλίου

Ο δήμαρχος Ν. Πηλίου, Νίκος Φουρτούνας, που ρωτήθηκε για το θέμα απ΄το magnesianews.gr, ανέφερε ότι πρόκειται και πάλι για ένα πρώτο βήμα, αλλά το ουσιαστικό είναι να σταλεί εισήγηση της Αποκεντρωμένης στο Συμβούλιο Πολεοδομικών Θεμάτων και Αμφισβητήσεων (ΣΥΠΟΘΑ), όπου εκεί θα συζητηθεί μεταξύ άλλων ο συντελεστής δόμησης που διεκδικεί ο δήμος, δηλαδή σε 550 στρέμματα στη νησίδα, να υπάρχει δόμηση σε συγκεκριμένο αριθμό στρεμμάτων.

Αυτό όπως τόνισε εξαρτάται από την πρόταση που θα κάνει η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Θεσσαλίας, γιατί αυτή η πρόταση είναι που μπορεί να γίνει αποδεκτή από το ΣΥΠΟΘΑ (5μελές συμβούλιο). Αρνητικό είναι τα γεγονός, σύμφωνα με τον κ. Φορτούνα, ότι δεν αναφέρεται στην απόφαση, το ποσοστό δόμησης. Ο δήμαρχος πάντως όπως γνωστοποίησε, στις 5 Δεκεμβρίου θα βρεθεί στην Αθήνα για το θέμα, καθώς για τότε έχει οριστεί η συνάντηση με τον Υπουργό Περιβάλλοντος Γιώργο Σταθάκη.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.