Την απόσυρση του “περιβαλλοντικού” νομοσχεδίου ζητά το Τμήμα Περιβάλλοντος του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας

Την απόσυρση και την επαναδιαμόρφωση του περιβαλλοντικού νομοσχεδίου που έχει εισαχθεί προς συζήτηση στη Βουλή, ζητά με ανοιχτή επιστολή προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστή Χατζηδάκη, το Τμήμα Περιβάλλοντος του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Όπως αναφέρεται στην επιστολή που υπογράφει ο πρόεδρος του τμήματος και αντιπρύτανης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας Καθηγητής Στέφανος Παρασκευόπουλος “το τμήμα θέλει να εκφράσει τον έντονο προβληματισμό του, αλλά και να συμβάλει θετικά στο περιεχόμενο των αλλαγών που δρομολογούνται με το νέο νομοσχέδιο του υπουργείου σας με τίτλο ‘Εκσυγχρονισμός Περιβαλλοντικής Νομοθεσίας” εστιάζοντας στη συνέχεια σε τρία σημεία του νομοσχεδίου που έχουν να κάνει με τις περιβαλλοντικές αδειοδοτήσεις, τις χρήσεις γης σε προστατευόμενες περιοχές και τους φορείς διαχείρισης αυτών

Αναλυτικά η επιστολή του Τμήματος Περιβάλλοντος του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας για το Σχέδιο Νόμου με τίτλο ‘Εκσυγχρονισμός Περιβαλλοντικής Νομοθεσίας’

Προς: Υπουργό Περιβάλλοντος & Ενέργειας, κ. Κωστή Χατζηδάκη.

Θέμα: Σχέδιο Νόμου με τίτλο ‘Εκσυγχρονισμός Περιβαλλοντικής Νομοθεσίας’

Αξιότιμε κύριε Υπουργέ,

Το Τμήμα Περιβάλλοντος του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας δια της παρούσης επιστολής θέλει να εκφράσει τον έντονο προβληματισμό του, αλλά και να συμβάλει θετικά στο περιεχόμενο των αλλαγών που δρομολογούνται με το νέο νομοσχέδιο του υπουργείου σας με τίτλο ‘Εκσυγχρονισμός Περιβαλλοντικής Νομοθεσίας’.

Συγκεκριμένα πιστεύουμε ότι:

1. Το υπόψιν νομοσχέδιο καταργεί επί της ουσίας τον έλεγχο στην περιβαλλοντική αδειοδότηση, με την κατάργηση της υποχρεωτικής υποβολής ποιοτικών και ποσοτικών περιβαλλοντικών στοιχείων από τους επενδυτές που ζητούν περιβαλλοντική άδεια (άρθ. 2, παρ. 1). Η αλλαγή αυτή παραβιάζει την κοινοτική οδηγία 2011/92/ΕΕ για τις μελέτες περιβαλλοντικών επιπτώσεων. Επίσης σημαντικό πρόβλημα προκύπτει από την αφαίρεση της υποχρέωσης των αρμόδιων περιβαλλοντικών υπηρεσιών να γνωμοδοτούν εμπεριστατωμένα και τεκμηριωμένα πριν από την έκδοση μιας περιβαλλοντικής άδειας.

2. Οι χρήσεις γης που το νομοσχέδιο προβλέπει για τις προστατευόμενες περιοχές αποδέχεται την έννοια του φυσικού περιβάλλοντος ως ‘χρήση γης’ και όχι ως φυσικό χώρο που χρήζει προστασίας. Επί της αρχής είναι σωστό για λόγους διαφάνειας και δικαίου να προβλέπονται επιλογές χρήσεων γης οι οποίες μπορούν να θεσμοθετηθούν στις ζώνες προστασίας των περιοχών Natura, από την άλλη μεριά δεν φαίνεται να είναι δυνατή η εκ των προτέρων διαβάθμιση της προστασίας, όπως ορίζεται από διεθνή επιστημονικά κείμενα, την Επιστήμη της Οικολογίας και τη διεθνή πρακτική.

Θεωρούμε επίσης εξαιρετικά προβληματικό το να δίνεται η δυνατότητα να μπορεί να αλλάζει με νόμο το προεδρικό διάταγμα που ορίζει τις χρήσεις γης, διότι έτσι αποκλείει σε αυτό το στάδιο τον έλεγχο νομιμότητας από το Συμβούλιο της Επικρατείας.

Επίσης πολλές από τις επιτρεπόμενες χρήσεις είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα επιφέρουν σοβαρές αρνητικές επιπτώσεις στα προστατευόμενα και μη είδη και θα αλλοιώσουν τον χαρακτήρα των οικοσυστημάτων των Προστατευόμενων Περιοχών.

3. Εκθέτει σε κίνδυνο τις ίδιες τις προστατευόμενες περιοχές, καταργώντας την αυτοτέλεια των Φορέων Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών. Το προτεινόμενο σχήμα διοίκησης είναι σαφώς πιο αδύναμο από αυτό που ισχύει.

Οι φορείς διαχείρισης αναμφίβολα έχουν προσφέρει σημαντικό έργο και έχουν σώσει φυσικές περιοχές από σοβαρά προβλήματα. Το γεγονός ότι οι νέες μονάδες διαχείρισης όχι απλώς δεν λύνουν προβλήματα που υπήρχαν, όπως η έλλειψη φύλαξης, αλλά δεν θα μπορούν καν να γνωμοδοτούν για επενδύσεις που σχεδιάζονται στα εθνικά μας πάρκα, είναι πραγματικό σημείο σοβαρής ανησυχίας.

Για τους παραπάνω, κι όχι μόνο, λόγους το Τμήμα Περιβάλλοντος του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας εκτιμά ότι το κείμενο του νομοσχεδίου πρέπει να αποσυρθεί η να επαναδιαμορφωθεί και να δομηθεί στη βάση μιας διαφορετικής προσέγγισης όσον αφορά τη διατήρηση, την προστασία και την αποκατάσταση του φυσικού περιβάλλοντος της χώρας. Επίσης, προτίθεται να συμβάλλει θετικά με τις δυνάμεις του, εφόσον του ζητηθεί.

Εκ μέρους της Προσωρινής Γενικής Συνέλευσης του Τμήματος,

Με εκτίμηση

Ο Πρόεδρος του Τμήματος

Στέφανος Παρασκευόπουλος, Καθηγητής

Αντιπρύτανης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.