Την Καθαρά Δευτέρα απολαμβάνουμε γεύσεις και τιμούμε την παράδοση

Στρώνουμε τραπέζι

Eίναι σίγουρο ότι την Τσικνοπέμπτη… ξεχάστηκες και έφαγες λίγο (ίσως και πολύ περισσότερο) για να τιμήσεις την… παράδοση! Εντάξει, όλοι καταλαβαίνουμε ότι αυτό είναι μία δικαιολογία για να κατασπαράξεις, σουβλάκια, πανσέτες, μπιφτέκια και λουκάνικα, αλλά μήπως να το δεις λίγο αλλιώς το όλο θέμα και να μπεις σε μία διαδικασία αποτοξίνωσης; Οπότε, το γεύμα της Καθαράς Δευτέρας και η νηστεία που ακολουθεί (για όσους τουλάχιστον ακολουθούν το τυπικό της Ορθόδοξης Πίστης) είναι μία τέλεια ευκαιρία!

Ξέρεις όμως καλά, ότι το τραπέζι της Καθαράς Δευτέρας μπορεί να είναι τόσο πλούσιο και γευστικό όσο κι αυτό της Τσικνοπέμπτης. Οι επιλογές δεν είναι καθόλου λίγες και μάλιστα συνδυάζονται μεταξύ τους, προσφέροντας γεύσεις και απολαύσεις που μπορούν να ξεπεράσουν κάθε προσδοκία!

Η καθιερωμένη λαγάνα

Από το βράδυ της Κυριακής της Τυρινής (αυτή που προηγείται της Καθαράς Δευτέρας) μοσχοβολάει όλος ο τόπος από την παραδοσιακή λαγάνα που ήδη έχουν ξεφουρνίσει τα αρτοποιεία και διαθέτουν προς πώληση! Το άζυμο αυτό είδος ψωμιού τρώγεται σχεδόν πάντα την Καθαρά Δευτέρα, και φυσικά με το πέρασμα των χρόνων έχει εξελιχθεί αφού θα βρεις και διάφορες γεύσεις. Ολικής άλεσης, ντομάτα-κρεμμύδι, ελιά-κρεμμύδι, ακόμη και με σταφίδες έχουμε βρει, με τη φαντασία να μην έχει όρια.

Αν μπορείς πάρε 2-3 έξτρα, για τις επόμενες ημέρες, γιατί η λαγάνα είναι η βάση για τα καλύτερα σάντουιτς!

Η ταραμοσαλάτα και οι φίλες της…

Αν πιάσουμε τα ορεκτικά, δεν μπορείς να παραλείψεις την ταραμοσαλάτα. Αν έχεις και μεράκι την κάνεις και σπιτική, αναμειγνύοντας ταραμά με ελαιόλαδο, ξερό ψωμί, πατάτα, κρεμμύδι και λεμόνι και… ιδού!

Έχει και φίλες όμως, όπως είναι η μελιτζανοσαλάτα, η πάπρικα που επεκτείνεται πλέον από τη Μακεδονία σε όλη την υπόλοιπη Ελλάδα αλλά και το ευρύτερα βαλκανικό άιβαρ, που είναι άλειμμα ψητής κόκκινης πιπεριάς!

Τουρσιά για όλα τα γούστα

Εδώ και αν έχεις επιλογές. Πιπεριές φλωρίνης, αγγουράκια μικρά και μεγάλα, ντομάτα και κρεμμύδι, κουνουπίδι, καρότο και λάχανο, και (επειδή ξέρεις από Μαγνησία) και τσιτσίραβλα είναι έτοιμα για να τα γευτείς.

Οι σαλάτες δίνουν χρώμα

Μην διστάζεις όλα μα όλα τα φρέσκα λαχανικά να τα κάνεις… σαλάτα! Είναι η εποχή που όλα είναι διαθέσιμα! Ντομάτες, αγγουράκια, λάχανο-καρότο, χόρτα, μαρούλι και φρέσκο κρεμμύδι, θα δώσουν άλλο χρώμα στο τραπέζι της Καθαρής Δευτέρας.

Η τίμια, original ελιά!

Είναι δυνατόν να είσαι στη Μαγνησία και με το Πήλιο από πάνω σου να μην έχεις ελιές για συνοδευτικό; Θρούμπες, μαύρες ή πράσινες, σε άλμη, ξίδι, ή λάδι, γεμιστές ή απλές, σου προσφέρονται απλόχερα…

Τα θαλασσινά τον πρώτο λόγο!

Άσε τα ψάρια (δεν θεωρούνται νηστίσιμα) και πιάσε όλα τα υπόλοιπα θαλασσινά! Μύδια και άλλα οστρακοειδή, γαρίδες μικρές και μεγάλες, καλαμαράκια, θράψαλα και χταπόδι μπορούν να αποτελέσουν τη βάση για ξεχωριστά πιάτα και έχουν τον πρώτο λόγο στο τραπέζι της Καθαράς Δευτέρας.

Φασολάδα και όχι μόνο

Αν πας σε καθαροδευτεριάτικο γλέντι σε πλατεία χωριού της Θεσσαλίας, φασολάδα θα σου σερβίρουν και θα την ευχαριστηθείς κιόλας! Βέβαια, η ελληνική διατροφή… βρίθει οσπρίων! Φασόλια, γίγαντες, φακές, ρεβύθια, μαυρομάτικα και φάβα μπορούν να συναρπάσουν και τον πιο απαιτητικό. Άλλωστε τα ρεβύθια αποτελούν και τη βάση για το χούμους, ένα ξεχωριστό άλειμμα με ταχίνι, λάδι και λεμόνι! Άλειμμα είναι άλλωστε και η φάβα…

Βάλε κατσαρόλα και για ζυμαρικά

Αν θες να τηρήσεις κατά γράμμα όσα προβλέπει η Καθαρά Δευτέρα, απόφυγε τα ζυμαρικά που έχουν αβγό ή τα γεμιστά και μείνε σε κλασικές γεύσεις για να ετοιμάσεις… πιατάρες! Σπαγγέτι, λινγκουίνι, κριθαράκι, βίδες, πένες, ριγκατόνι, σέλινο, φαρφάλες (φιογκάκια), κοφτό μακαρονάκι… Θες κι άλλα για να τα συνδυάσεις με θαλασσινά, με κάποια σάλτσα ή να τα βάλεις σε σαλάτα;

Μια κατηγορία μόνος του ο χαλβάς

Πάμε στο επιδόρπιο. Νηστίσιμα γλυκά υπάρχουν και υπάρχουν πολλά. Αλλά ο χαλβάς είναι μία κατηγορία μόνος του για τη συγκεκριμένη ημέρα!

Αρχικά έχουμε τον σουσαμένιο ή από ταχίνι, αν το προτιμάς έτσι. Βανίλια, κακάο, με αποξηραμένα φρούτα ή με αμύγδαλο, με άλλους ξηρούς καρπούς και με γεύσεις και με επικαλύψεις, έρχεται να καλύψει όλα τα γούστα.

Πάμε στον σιμιγδαλένιο, που το πορτοκάλι συνδυάζεται με την κανέλα, και πολλοί βάζουν αμύγδαλα ή και σταφίδες στη γέμιση!

Και αν καταλήξουμε και στον χαλβά Φαρσάλων, κι αυτός παρασκευάζεται με λάδι αντί βουτύρου και έρχεται να κλείσει ιδανικά το γεύμα μας!

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.