Τίνα Κλάρα στο Ράδιο ΕΝΑ: «Η στοματική υγεία σχετίζεται με την υγεία όλου του σώματος»

Η πρόληψη έχει αποτρέψει τον πόνο και ασθένειες

Παγκόσμια Ημέρα στοματικής υγείας η σημερινή και αναδεικνύεται η σημασία ενός υγιούς στόματος, με τους οδοντιάτρους να παίρνουν τον λόγο και να υπογραμμίζουν ότι η πρόληψη μπορεί να αποτρέψει τον πόνο και τις ασθένειες, αλλά και τα υπέρογκα έξοδα… στο πορτοφόλι μας.
Για την ημέρα αυτή και το μήνυμά της μίλησε στο Ράδιο ΕΝΑ και στον Ηλία Κουτσερή η πρόεδρος του Οδοντιατρικού Συλλόγου Μαγνησίας κ.Τίνα Κλάρα, υπογραμμίζοντας ότι η στοματική υγεία σχετίζεται και συνδέεται άρρηκτα με την υγεία όλου του σώματος.
Η κ. Κλάρα τόνισε δε, ότι το 2024 έχει ανακηρυχθεί έτος αφιερωμένο στην στοματική υγεία, κάτι που είχε συμβεί τελευταία φορά το 1994 κι αυτό σημαίνει πως καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου θα υπάρχουν δράσεις ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης.

Ο Τούθης, ένας γλυκός κάστορας με δύο μεγάλα, άσπρα και υγιή δόντια!

Στην προσπάθειά της η παγκόσμια οδοντιατρική ομοσπονδία να ευαισθητοποιήσει τα παιδιά για την στοματική τους υγεία, δημιούργησε φέτος μία καμπάνια, στην οποία συμμετέχει ο Τούθης, ένας γλυκός κάστορας με δύο μεγάλα, άσπρα και υγιή δόντια, θέλοντας να περάσει τα μηνύματα της πρόληψης για ένα υγιές στόμα εν γένει.
«Ξέρουμε πια από πολλές μελέτες τη μεγάλη σημασία της στοματικής υγείας με τη γενική υγεία του οργανισμού. Μια κακή στοματική υγεία έχει επιπτώσεις σε πάρα πολλά όργανα του σώματός μας, σε ασθένειες που γίνονται χρόνιες και γι’ αυτό θέλουμε να ευαισθητοποιήσουμε τον κόσμο. Εκτός από τον καρκίνο του στόματος, που εάν προληφθεί στην αρχή του είναι θεραπεύσιμος, υπάρχουν άλλες μεταβολικοί νόσοι, όπως διαβήτης, νοσήματα των σιελογόνων αδένων, που μπορούν να ανιχνευτούν από τον οδοντίατρο, γι’ αυτό είναι απαραίτητο να τον επισκεπτόμαστε.

Ο οδοντίατρος μπορεί να εντοπίσει πολλές δυσλειτουργίες

Επίσης, ο οδοντίατρος μπορεί να βρει ορθοδοντικές ανωμαλίες ή ανωμαλίες της αναπνοής, που μπορεί να σχετίζονται με τα λεγόμενα κρεατάκια και να συνεργαστεί με τον ΩΡΛ», είπε χαρακτηριστικά η κ. Κλάρα εξηγώντας πως οι ασθένειες μπορεί να σχετιστούν και με την εικόνα του στόματος.
Δυστυχώς όμως, όπως η ίδια υποστήριξε, η διαπίστωση είναι ότι ο Έλληνας δεν έχει συνειδητοποιήσει την αξία της πρόληψης σε ότι αφορά στο στόμα του, με αποτέλεσμα να χρειάζεται να ξοδέψει μετά πολλά, όταν ήδη το πρόβλημα είναι μεγάλο.
«Πάνω απ’ όλα είναι η πρόληψη και ιδιαίτερα σε μας, τους οδοντιάτρους, γιατί όταν φτάσουμε στη θεραπεία, έχουμε περάσει από τον πόνο, την ταλαιπωρία και καταλήγουμε επίσης στο να ξοδεύουμε πολλά χρήματα, ενώ η πρόληψη δεν κοστίζει», σημείωσε η ίδια.
Υπογράμμισε δε ότι η επίσκεψη στο οδοντίατρο πρέπει να ξεκινήσει από την ηλικία του 1 έτους, γιατί ένα παιδί μπορεί να έχει πρόβλημα ακόμη και από το πρώτο του δοντάκι ή να υπάρχουν ζητήματα που να σχετίζονται με τον θηλασμό ή το μπιμπερό.
Ωστόσο, η κ. Κλάρα σημείωσε πως η πρόληψη δεν είναι μόνο το βούρτσισμα των δοντιών όπως πολλοί έχουν συνηθίσει, αλλά πρόκειται για εξατομικευμένη εξέταση, εξέταση ανάλογα με τις ανάγκες του στόματος καθενός.
«Η στοματική υγιεινή είναι εξατομικευμένη κι αυτό κάνουν οι οδοντίατροι σήμερα. Βοηθούν στη διατροφή, στη διακοπή του καπνίσματος, κάνουν διάγνωση ασθενειών που ακόμη δεν έχουν εμφανιστεί. Ο οδοντίατρος είναι απαραίτητος, όπως απαραίτητη είναι και η οδοντιατρική επίσκεψη στο εξάμηνο», είπε η κ. Κλάρα.
Η ίδια ανέφερε ότι το dentistpass, όπως έχει εξαγγείλει η κυβέρνηση θα συνεχιστεί και για το ’24 και το ’25 και αφορά σε όλους. «Είχαμε απήχηση, αλλά πάντα θέλουμε περισσότερη. Το μέτρο ήταν γενικό, δεν είχε οικονομικά κριτήρια , μπορούσε να το πάρει οποιοσδήποτε αυτό το voucher. Θέλουμε όλοι οι γονείς να φέρουν τα παιδιά τους στον οδοντίατρο», ανέφερε η ίδια καλώντας τους γονείς να επισκεφθούν με τα παιδιά τους τον οδοντίατρο και να τους εμπνεύσουν την σημασία της πρόληψης.
Τέλος, η πρόεδρος του Οδοντιατρικού Συλλόγου Μαγνησίας απηύθυνε κάλεσμα σε ομάδες, σωματεία κ.α. να επικοινωνήσουν με το Σύλλογο, ώστε τα μέλη τους να προχωρήσουν σε εξέταση, να μιλήσουν για την στοματική υγεία αλλά και τα οφέλη της πρόληψης.
Απόδοση ραδιοφωνικής συνέντευξης: Δήμητρα Παλαιοδημοπούλου

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.