Βανέσσα Κατσαρδή: “Δεν έχει εξαγγελθεί τίποτα για τα Πανεπιστήμια- Είναι σαν να μην υπάρχουν”

Για μηδενικά μέτρα στα Πανεπιστήμια έκανε λόγο η πρόεδρος του Ενιαίου Συλλόγου Διδασκόντων του ΠΘ

Μπορεί τη Δευτέρα να λειτουργούν και πάλι τα Πανεπιστήμια, όμως, όπως τόνισε στο Ράδιο ΕΝΑ και στον Ηλία Κουτσερή, η κ. Βανέσσα Κατσαρδή, καθηγήτρια του τμήματος Πολιτικών Μηχανικών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και πρόεδρος του Ενιαίου Συλλόγου Διδασκόντων του ιδρύματος, το Υπουργείο Παιδείας δεν έχει πει τίποτα, δεν έχει εξαγγείλει τίποτα για τον τρόπο επαναφοράς των φοιτητών και τον τρόπο διεξαγωγής των μαθημάτων, τη στιγμή που η μετάλλαξη Όμικρον σαρώνει τη χώρα.

 

“Δεν έχουμε καμία ενημέρωση. Τα Πανεπιστήμια είναι σαν να μην υπάρχουν. Απολύτως τίποτα δεν έχει εξαγγελθεί για τα Πανεπιστήμια, καμία διαφορά. Υποθέτω ότι ξεκινάμε κανονικά τη Δευτέρα”, επεσήμανε η κ. Κατσαρδή, τονίζοντας πως σε σχέση με τα σχολεία η κατάσταση στα Πανεπιστήμια είναι πιο επικίνδυνη, γιατί είναι και πιο περίπλοκη.

Εκτός από το θέμα των αιθουσών , η επαναφορά των φοιτητών στα Πανεπιστήμια, μετά τις διακοπές των Χριστουγέννων, περιλαμβάνει και τη μετακίνησή τους και την ανακατανομή των κρουσμάτων από τις περιοχές στις οποίες τώρα βρίσκονται.

“Οι φοιτητές αυτή τη στιγμή βρίσκονται στα σπίτια τους οι περισσότεροι, με τις παρέες τους, έχει γίνει η όποια διασπορά,  η οποία είναι τεράστια κι αυτό είναι αδιαμφισβήτητο και στη συνέχεια η τράπουλα θα ανακατευθεί και θα διασπαρεί ο ιός και στις νέες παρέες που θα συναντήσουν στις πόλεις που σπουδάζουν. Επίσης  θα πάρουν πλοία, αεροπλάνα, τρένα, ΚΤΕΛ που είναι ασφυκτικά γεμάτα και τα παιδιά θα έρθουν άρρωστα. Πως θα έρθουν τα παιδιά να συμμετάσχουν στην εκπαιδευτική διαδικασία; Μας ανησυχεί πολύ αυτό”, εξήγησε η πρόεδρος του Συλλόγου Διδασκόντων.

Θα μπορούσε προκειμένου να αποφευχθεί η όποια αναταραχή και ανησυχία, να ακολουθηθεί ο εκπαιδευτικός τρόπος που περιελάμβανε και εν μέρει φυσική παρουσία αλλά και εξ αποστάσεως μέσω υπολογιστή. Όμως, όπως είπε η κ. Κατσαρδή, το Υπουργείο δεν έχει δώσει τη δυνατότητα στο Πανεπιστήμιο να αποφασίσει για τον τρόπο διεξαγωγής των μαθημάτων.

“Θα μπορούσε να πει ότι για τις επόμενες δύο εβδομάδες τα Πανεπιστήμια μπορούν να αποφασίσουν σε βάση τμήματος κι αυτή είναι η πρόταση του Συλλόγου,  ποιοι φοιτητές είναι απαραίτητο να μετακινηθούν για να μην χαθούν εργαστήρια κι αυτό θα αφορά ουσιαστικά το 1/10 των φοιτητών . Για δύο εβδομάδες ας μην μετακινηθούν κι ας κάνουμε τα μαθήματα υβριδικά”, επεσήμανε η ακαδημαϊκός και τόνισε ότι το εξάμηνο που τα μαθήματα γίνονταν υβριδικά, κύλησε άριστα και οι φοιτητές είχαν εξαιρετική συμπεριφορά, η οποία συνεχίστηκε και όταν τα Πανεπιστήμια άνοιξαν με δια ζώσης μαθήματα.

Ωστόσο, μετά όταν αποφασίστηκε η μόνο δια ζώσης διδασκαλία, σύμφωνα με την κ. Κατσαρδή, αναγκάστηκαν διδάσκοντες που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες, ανοσοκατασταλμένοι να πάρουν εκπαιδευτικές άδειες και να πάει πίσω η εκπαιδευτική διαδικασία.

Μάλιστα, η ίδια επεσήμανε πως τα Πανεπιστήμια έβαλαν μπροστά τους επιστήμονες και πρότειναν συγκεκριμένα και εφαρμόσιμα μέτρα για τη λειτουργία των ιδρυμάτων, τα οποία όμως δεν εισακούστηκαν από την πολιτεία. ” Ποτέ δεν εισακούγονται αυτά που λένε οι επιστήμονες. Έχουμε μία συνεχή αντιεπιστημονική προσέγγιση στα πράγματα”, σχολίασε η ίδια.

Ο φόβος όμως τώρα μεγαλώνει με την ύπαρξη χιλιάδων μολύνσεων από το κορωνοϊό με την πρόεδρο του Συλλόγου Διδασκόντων του ΠΘ να σημειώνει πως “Θα έρθουν οι φοιτητές, θα νοσήσουν και οι εξετάσεις είναι σε τρεις εβδομάδες. Τι θα κάνουμε; Θα χάσει το μάθημα ο φοιτητής εάν έχει κορωνοϊό; Στις πέντε μέρες εάν έχει πυρετό θα έρθει να γράψει. Αυτή τη στιγμή ισχύει η ΚΥΑ που λέει για την υποχρεωτική φυσική παρουσία και πλήρη χωρητικότητα στις αίθουσες και τη Δευτέρα ανοίγουμε”.

 

 

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.