Βαρύτερες οι διώξεις λόγω θανάτων ηλικιωμένων και της εργαζόμενης στο Γηροκομείο Καναλίων

Σε εξέλιξη η προκαταρκτική για τα μαζικά κρούσματα

Σε εξέλιξη βρίσκεται η προκαταρκτική έρευνα που ζήτησε η Εισαγγελία Βόλου στις 25 Ιανουαρίου, με αφορμή τα μαζικά κρούσματα Covid 19 που είχαν παρουσιαστεί στο Σουρλίγκειο Γηροκομείο Καναλίων και στην πορεία προκάλεσαν τον θάνατο τόσο ηλικιωμένων τροφίμων, όσο και της 62χρονης εργαζόμενης στη Μονάδα Φροντίδας Ηλικιωμένων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η εισαγγελέας που ανέθεσε την προκαταρκτική στο Αστυνομικό Τμήμα Ρήγα Φεραίου, ζητάει να πληροφορηθεί από τον ΕΟΔΥ για την πορεία της υγείας των ασθενών, αρκετοί από τους οποίους στο μεταξύ, έχουν αποβιώσει. Για το λόγο αυτό, οι διώξεις που θα ασκηθούν, θα είναι βαρύτερες, καθώς για τον θάνατο μεγάλου αριθμού ανθρώπινων θυμάτων το Δικαστήριο μπορεί να επιβάλει ισόβια κάθειρξη!

Επίσης, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η δίωξη που θα ασκηθεί θα είναι με δόλο, καθώς οι υπεύθυνοι της δομής, ήταν υποχρεωμένοι να λάβουν συγκεκριμένα μέτρα που ορίζουν οι ΚΥΑ για την πρόληψη του κορωνοϊού.

Όπως προβλέπει το άρθρο 285 του Ποινικού Κώδικα, όποιος παραβιάζει τα μέτρα που έχει διατάξει ο νόμος ή η αρμόδια αρχή για να αποτραπεί η εισβολή ή η διάδοση μιας μεταδοτικής ασθένειας τιμωρείται με φυλάκιση και χρηματική ποινή, αν από την πράξη μπορεί να προκύψει κίνδυνος μετάδοσης της ασθένειας σε αόριστο αριθμό ανθρώπων.
Αν η παραβίαση είχε ως αποτέλεσμα μεταδοθεί η ασθένεια σε ζώα, επιβάλλεται φυλάκιση τουλάχιστον τριών ετών και χρηματική ποινή, και αν είχε ως αποτέλεσμα να μεταδοθεί σε άνθρωπο, επιβάλλεται κάθειρξη έως δέκα έτη. Αν η παραβίαση είχε ως αποτέλεσμα το θάνατο άλλου, επιβάλλεται κάθειρξη τουλάχιστον δέκα ετών και αν προκλήθηκε ο θάνατος μεγάλου αριθμού ανθρώπων, το δικαστήριο μπορεί να επιβάλει ισόβια κάθειρξη.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.