Βάσω Κοντοχρήστου: «Δεν είναι δικαιολογία ο πληθωρισμός για να ανεβάζουν τις τιμές»

Η Βάσω Κοντοχρήστου πρόεδρος της Ένωσης Βενζινοπωλών Ν. Μαγνησίας
Στο 1,70 η αμόλυβδη και στο 1,40 το πετρέλαιο κίνησης στη Μαγνησία, ανέφερε η πρόεδρος των Βενζινοπωλών

Αύξηση στις τιμές των καυσίμων παρατηρείται από τις αρχές του έτους , μια αύξηση που υφίσταται εξίσου διεθνώς και η οποία επηρέασε ταυτόχρονα και τα υπόλοιπα προϊόντα που «γεννιούνται» από τις καύσιμες ύλες, όπως εξήγησε η πρόεδρος των Βενζινοπωλών Μαγνησίας, Βάσω Κοντοχρήστου στο Ράδιο ΕΝΑ και στον Ηλία Κουτσερή.
Μεταξύ άλλων, τόνισε ιδιαίτερα την προσωπική της άποψη πως ο πληθωρισμός που παρουσιάζουν ως λόγο για τις ανατιμήσεις, δεν είναι ουσιαστική αιτιολογία, εφόσον εξηγεί ότι ως έννοια αποτελεί κάτι θετικό. Ταυτόχρονα, υπογράμμισε ότι οι αυξήσεις στα καύσιμα επηρεάζουν όλη την εφοδιαστική αλυσίδα, επομένως οδηγούμαστε σε αυξήσεις μέχρι και στα προϊόντα των σούπερ μάρκετ!
Περί αυξήσεων των τιμών στα καύσιμα, ήδη από την αρχή του έτους, έκανε λόγο η κ. Κοντοχρήστου, λέγοντας μάλιστα ότι ήταν κάτι που είχε παρατηρηθεί από τον κλάδο τους εδώ και πολύ καιρό. Εξήγησε ότι ανατιμήσεις πραγματοποιήθηκαν σε όλα τα προϊόντα που προέρχονται από καύσιμες ύλες, όπως τα ελαστικά, τα λιπαντικά, ο χάλυβας, το ατσάλι, το σίδερο. Σχετικά με τις αυξήσεις αυτές δήλωσε: «Φτάσαμε να μιλάμε σήμερα για αυξήσεις, οι οποίες υφίστανται εδώ και πολύ καιρό».

«Δεν είναι δικαιολογία ο πληθωρισμός
για να ανεβάζουμε τις τιμές»

Η κ. Κοντοχρήστου φανερά ενοχλημένη από το φαινόμενο της αύξησης τιμών σε όλα τα επίπεδα δηλώνει ότι δεν υπάρχει ουσιαστική αιτία, ενώ κάνει λόγο και για τα «αντίμετρα» που αναμένει ως επιχειρηματίας του κλάδου από την πλευρά της Κυβέρνησης.
«Βλέπουμε αύξηση εδώ και ένα εξάμηνο διεθνώς. Δεν ξέρω αν φταίει ο διεθνής πληθωρισμός , αυτό που ξέρω, είναι ότι η τιμή της βενζίνης, είναι όσο το 2019, δηλαδή σε επίπεδα προ covid. Δεν υπάρχει ουσιαστικός λόγος αύξησης των τιμών στα προϊόντα. Περιμένω να δω τα αντίμετρα ή τα μέτρα ανακούφισης, τα οποία λένε ότι θα ανακοινώσουν» δηλώνει, αναφερόμενη στον ειδικό φόρο κατανάλωσης και στην αύξηση των 3 λεπτών στο πετρέλαιο κίνησης, ως πράσινος φόρος, είδος που το χρησιμοποιούν όλοι οι επαγγελματικοί κλάδοι. «Περιμένω επίσης να δω τι θα ακούσω, γιατί σχετικά με τον καφέ άκουσα ότι θα μειωθεί ο φόρος κατανάλωσης. Για τα καύσιμα τίποτα; Εξίσου σημαντικό και το ένα προϊόν και το άλλο», συμπλήρωσε.
Σχετικά με τον διεθνή πληθωρισμό, αιτία που παρουσιάζουν για τις ανατιμήσεις, σχολίασε ότι ως λέξη και ως έννοια δεν αποτελεί κάτι αρνητικό, αλλά αντίθετα εξηγεί ότι ο πληθωρισμός μειώνει την ανεργία. «Δεν είναι δικαιολογία ο πληθωρισμός για να ανεβάζουμε τις τιμές», σημείωσε χαρακτηριστικά.
Αναφέρθηκε επίσης, για ακόμα μια φορά, στην σημαντικότητα των καυσίμων και κατ’ επέκταση της τιμής τους, εφόσον οι καύσιμες ύλες είναι αυτές που κινούν όλη την εφοδιαστική αλυσίδα και επηρεάζουν πολλά καταναλωτικά προϊόντα. «Επηρεάζουν μέχρι και τα προϊόντα στο σούπερ μάρκετ, κάτι το οποίο το αναφέραμε ξανά και ήρθε η μέρα που επαληθευτήκαμε», δήλωσε η κ. Κοντοχρήστου.

«Πρώτα την ακρίβεια πρέπει να καταπολεμήσουμε και όχι την αισχροκέρδεια»

Όσον αφορά στα σημερινά δεδομένα των τιμών και ιδιαίτερα στο Νομό Μαγνησίας ανέφερε ότι η αμόλυβδη βενζίνη κινείται γύρω στο 1,70, ενώ το πετρέλαιο κίνησης κυμαίνεται στο 1,40. Στάθηκε ιδιαίτερα στο πετρέλαιο θέρμανσης και στην αύξηση που έχει ήδη υποστεί, ενώ, όπως σημείωσε η ίδια, δεν έχει βγει ακόμα σε διάθεση.

«Άκουσα κάποια σχόλια ότι πρέπει να καταπολεμήσουμε την αισχροκέρδεια. Πρώτα την ακρίβεια πρέπει να καταπολεμήσουμε και όχι την αισχροκέρδεια», κατέληξε.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.