Βόλος: “Ποτάμι” οργής μαθητών και φοιτητών για την τραγωδία στα Τέμπη (φωτογραφίες & video)

Σοκαρισμένοι οι νέοι της πόλης πραγματοποιούν πορεία διαμαρτυρίας

Μαζική πορεία πραγματοποίησαν μαθητές και φοιτητές του Βόλου διαμαρτυρόμενοι για το τραγικό δυστύχημα στα Τέμπη. Οι νέοι της πόλης βροντοφώναξαν πως δεν θα πρέπει να υπάρξουν ποτέ ξανά τέτοια δυστυχήματα, ενώ σοκαρισμένοι ήταν οι μαθητές του Μουσικού Σχολείου, από το οποίο είχε αποφοιτήσει ο φοιτητής πλέον, ο μοναδικός επιζών του πρώτου βαγονιού της αμαξοστοιχίας Γεράσιμος Ιάσονας Γεωργιάδης , που νοσηλεύεται σοβαρά τραυματισμένος στη ΜΕΘ του Γενικού Νοσοκομείου Λάρισας.

Ντυμένοι πολλοί στα μαύρα, με πλακάτ που έγραφαν «Ποιος θα πάρει της μάνας τον πόνο», «ήταν η κακιά η (χ)ώρα», «είναι λάθη οι νεκροί μας;», «δεν φταίει η κοιλάδα, φταίει η Ελλάδα», «Ζούμε στη χώρα που πάμε και όπου βγει», «πες στον μπαμπά να μην ξεκινήσει» μαθητές και φοιτητές συγκλονισμένοι από τον άδικο χαμό νέων της δικής τους ηλικίας και όχι μόνο, βγήκαν στους δρόμους της πόλης για να διαμαρτυρηθούν και να ζητήσουν να μην υπάρξει καμία συγκάλυψη σε αυτό το έγκλημα, όπως τόνιζαν χαρακτηριστικά.

Νιώθω μια ανατριχίλα

Ο Χρήστος Βαρακλιώτης, πρόεδρος του 15μελους του Μουσικού Σχολείου Βόλου ήταν στην πρώτη σειρά της πορείας. Με το τύμπανό του έδινε τον ρυθμό στους συμμαθητές τους και στους φοιτητές και δήλωσε πως ήρθε με όλη του την ψυχή να δώσει τα πάντα σε αυτή την πορεία για να ακουστούν όσα διεκδικούν οι νέοι.

Μάλιστα, εμφανώς σοκαρισμένος ο νεαρός, αναφέρθηκε και στον 20 Βολιώτη, τον Γεράσιμο -Ιάσονα Γεωργιάδη, ο οποίος νοσηλεύεται στη ΜΕΘ του Νοσοκομείου Λάρισας και ήταν μαθητής του Μουσικού Σχολείου Βόλου, στο οποίο από χθες η σημαία κυματίζει μεσίστια για όλα τα θύματα του τραγικού σιδηροδρομικού δυστυχήματος.

«Είμαστε σοκαρισμένοι. Ένας πρώην μαθητής του Μουσικού Σχολείου Βόλου ήταν στο πρώτο βαγόνι. Ευτυχώς είναι ζωντανός, ήταν ο μόνος ζωντανός από το πρώτο βαγόνι. Νοσηλεύεται στο Νοσοκομείο Λάρισας. Έχουμε βγει με μεγάλη όρεξη, με τα όργανά μας και θέλουμε να δώσουμε τα πάντα. Βγήκαμε με την ψυχή μας να πούμε «Όχι άλλα τέτοια εγκλήματα». Πιστεύω ότι είναι έγκλημα αυτό. Ανατριχιάζω. Αυτό ήταν ακραίο», είπε χαρακτηριστικά ο ίδιος και σημείωσε πως στο σχολείο οι μαθητές με τις τσάντες τους σχημάτισαν τη φράση. «Δεν ξεχνώ. Τέμπη. 1.3.2023»

Δεν είναι απλό ανθρώπινο λάθος

Παρών στο συλλαλητήριο και ο Παντελής Καραμπίνας, φοιτητής  του Τμήματος ΙΑΚΑ του ΠΘ, που πήρε το πλακάτ του και βγήκε να διαμαρτυρηθεί για όλα τα θύματα του δυστυχήματος.

«Συλλυπητήρια στις οικογένειες των θυμάτων, καλή ανάπαυση να έχουν οι νεκροί. Είναι έγκλημα, δεν είναι απλό ανθρώπινο λάθος. Ας είμαστε πιο προσεκτικοί στο τι θα ψηφίσουμε στις ερχόμενες εκλογές για να μην έχουμε αυτά τα ατυχήματα, γιατί αυτά τα ατυχήματα είναι οι συνέπειες των επιλογών μας», είπε ο φοιτητής.

Να μην ξεχαστεί αυτό το έγκλημα

Να μην ξεχαστεί αυτό το έγκλημα ζήτησε ο Βασίλης Κυριακίδης, φοιτητής στο Τμήμα Φυτικής Παραγωγής του ΠΘ και αντιπρόεδρος του φοιτητικού Συλλόγου. Με την ντουντούκα και τα συνθήματά του έδινε το πρόσταγμα στην πορεία και ένωνε τις φωνές όλων των μαθητών και των φοιτητών που βρίσκονται στον δρόμο, ζητώντας δικαιοσύνη για τις ψυχές όσων χάθηκαν στα Τέμπη.

«Αυτό που έγινε ήταν ένα έγκλημα. Οι ευθύνες είναι διαχρονικές και όλων των κυβερνήσεων. Είναι κάτι που γίνεται χρόνια. Από τα τέλη της δεκαετίας του 90 υποβαθμίζεται ο σιδηρόδρομος. Είναι ένα μέσο που το χρησιμοποιούν όλοι οι φοιτητές όπως κι εγώ που κατάγομαι από τη Θεσσαλονίκη και τα τελευταία δύο χρόνια χρησιμοποιώ το τρένο και θεωρώ ότι είναι πιο καλό μέσο και δυστυχώς μας απογοητεύει.

Θα μπορούσαν όλα αυτά τα παιδιά που πέθαναν να είναι και δικοί μας συμφοιτητές, όμως δεν είναι αυτό το ζήτημα. Το ζήτημα είναι να μην επαναληφθούν τέτοια εγκλήματα, να αποδοθούν όλες οι ευθύνες εκεί που χρειάζεται. Να μην ξεχαστεί αυτό το έγκλημα», τόνισε ο ίδιος.

Ο Βασίλης όμως αναφέρθηκε και σε διαχρονικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι φοιτητές και στον Βόλο και τα οποία υποβαθμίζουν τις ζωές τους, όπως οι εστίες που υπάρχουν μόλις 40 δωμάτια στον Βόλο, αλλά και η σίτιση που είναι για πολύ λίγους. Ωστόσο ο ίδιος δεν θέλησε να επεκταθεί λέγοντας πως υπάρχει πένθος.

 

Στη συγκέντρωση των μαθητών και των φοιτητών, βρέθηκαν Καθηγητές του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, εργαστηριακό & τεχνολογικό προσωπικό, εκπαιδευτικοί, αλλά και μέλη Συλλόγων και φορέων της πόλης.

Δείτε βίντεο και φωτογραφίες:

 

Δήμητρα Παλαιοδημοπούλου

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.