Υποχώρησαν οι δρόμοι στο Πήλιο, «πίδακας» νερού… το οδικό δίκτυο (φωτογραφίες)

Στον αέρα ο αγωγός του φράγματος στο «Παναγιώτικο» που βρίσκεται σε ρέμα!

Ιδιαίτερα έντονη ήταν και στην διάρκεια της νύχτας της Πέμπτης, μέχρι και χθες το πρωί, η βροχόπτωση που σημειώθηκε στο Ανατολικό Πήλιο, με αποτέλεσμα να υποχωρήσουν δρόμοι του ορεινού όγκου και ό,τι υπήρχε να έχει διαλυθεί. Προβλήματα υπάρχουν και στο Δήμο Νοτίου Πηλίου, όπου ο αγωγός του φράγματος Παναγιώτικο, που υδρεύει το παραλιακό μέτωπο να βρίσκεται στον αέρα…

Σύμφωνα με όσα ανέφερε μιλώντας στο «Ράδιο-Ένα 102,5», η αντιπεριφερειάρχης Μαγνησίας Δωροθέα Κολυνδρίνη, για μία ακόμη νύκτα, η βροχή έπεφτε ασταμάτητη, με συνέπεια στα υπάρχοντα ήδη προβλήματα (με δρόμους κομμένους, σπασμένα δέντρα κλπ), να προστεθούν και νέα, ενώ δεν είναι εφικτή λόγω της κατάστασης, η εκτίμηση, αλλά κυρίως η αποκατάσταση των ζημιών. Η αντιπεριφερειάρχης, επισήμανε ότι λόγω της νέας βροχόπτωσης τη νύχτα, ότι είχε απομείνει διαλύθηκε και το Πήλιο είναι πλέον μια πληγή. Παράλληλα βροχή υπήρξε και στην Σκόπελο, αλλά σύμφωνα με τον δήμαρχο κ. Βασιλούδη, χωρίς να δημιουργηθούν προβλήματα.

«Κομμένοι δρόμοι»
Εξηγώντας την κατάσταση που επικρατεί στο Πήλιο η αντιπεριφερειάρχης είπε ότι ο δρόμος προς Μούρεσι έφυγε και στη θέση του βρίσκεται γκρεμός και ο δρόμος πριν τον Κισσό που είχε καθίζηση, κόπηκε τελείως. Η ίδια τόνισε ότι λόγω της συνεχούς βροχής, κάθεται το χώμα και κόβονται οι δρόμοι, ενώ όλο το οδικό δίκτυο έχει μετατραπεί σε αναβλύζον πίδακα!
Από το πρωί χθες, στο Πήλιο υπήρχαν μηχανήματα και φορτηγά που μετέφεραν συνεχώς δομικά υλικά, για να μειώσουν τις υψομετρικές διαφορές στο κεντρικό επαρχιακό δίκτυο και μέχρι το απόγευμα υπήρχε ελπίδα να αποκατασταθεί η προσπελασιμότητα των δρόμων.
Μετακίνηση μόνο για σοβαρό λόγο
Από το πρωί η κυκλοφορία στο επαρχιακό δίκτυο του Πηλίου γινόταν μόνο με Ι.Χ. αυτοκίνητα και με μεγάλη προσοχή, καθώς πολλά σημεία ήταν δύσβατα.
Οι προβλέψεις του καιρού πάντως, δεν είναι καλές και αναμένονται νέες βροχές στη διάρκεια του Σαββατοκύριακου και κανείς δεν γνωρίζει τι πρόκειται να γίνει.
Η κ. Κολινδρίνη προειδοποίησε τους κατοίκους του Πηλίου, να μην μετακινούνται αν δεν υπάρχει λόγος, ενώ αν υπάρχει σοβαρός λόγος είναι προτιμότερο να ακολουθήσουν τον βόρειο άξονα από τα Χάνια.

Αίτημα στο υπουργείο- Νερά και ζημιές σε σπίτια
Χθες, σύμφωνα με την αντιπεριφερειάρχη ολοκληρώθηκε η σύνταξη των τεχνικών δελτίων και η διαδικασία από τους Δήμους με την καταγραφή και φωτογραφικό υλικό και απεστάλησαν στο υπουργείο τα τεχνικά δελτία.
Η κ. Κολυνδρίνη είπε ότι το φαινόμενο είναι ακόμα σε εξέλιξη και ενδεχομένως να σταλούν και συμπληρωματικά τεχνικά δελτία, ώστε το υπουργείο να κηρύξει, ανά περίπτωση Δήμους σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και κυρίως να τους δοθεί χρηματοδότηση, καθώς το κοστολόγιο των ζημιών ανεβαίνει συνεχώς.
Όπως ανέφερε, οι ζημιές που έχουν γίνει είναι πάρα πολλές, τόσο αρμοδιότητας Περιφέρειας, όσο και Δήμων με την αγροτική οδοποιΐα, ενώ στις περιοχές Κ. Νερών και Κορωπίου του Δήμου Ν. Πηλίου μπήκαν νερά σε σπίτια, έχουν πάθει ζημιές οικοσκευές και γενικότερα υπάρχουν σοβαρά προβλήματα.

Προβλήματα στο φράγμα Παναγιώτικο
Μεγάλες είναι και οι ζημιές που προκλήθηκαν στο Ν. Πήλιο, εξαιτίας της συνεχόμενης βροχόπτωσης, τόσο στο εσωτερικό δίκτυο και στην αγροτική οδοποιΐα, όσο και στις καλλιέργειες.
Ο δήμαρχος Νοτίου Πηλίου Νίκος Φορτούνας, τόνισε ότι προβλήματα υπάρχουν στο φράγμα Παναγιώτικο με τις κατολισθήσεις, το σχολείο Καλών Νερών πλημμύρισε, ενώ υπάρχουν καταπτώσεις στο επαρχιακό δίκτυο, αλλά και στις παραλίες, όπως του Καλάμου και της Αφήσου, για την οποία δήλωσε ότι «έχει αλλάξει το τοπίο».
Σύμφωνα με τον δήμαρχο, ο αγωγός του φράγματος Παναγιώτικο, που μεταφέρει το νερό στον παραλιακό άξονα βρίσκεται στον αέρα, με άμεσο κίνδυνο να σπάσει, καθώς βρίσκεται στη μέση του ρέματος και δεν προέβλεψε ο κατασκευαστής να τον τοποθετήσει σε στέρεο έδαφος.
Ο κ. Φορτούνας είπε ότι ο Δήμος Ν. Πηλίου ζήτησε να κηρυχθεί στο σύνολο του σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, καθώς υπάρχουν πολλά προβλήματα στο εσωτερικό οδικό δίκτυο και στο αγροτικό.
Όπως είπε έχουν συμπληρωθεί τεχνικά δελτία με φωτογραφίες από τις ζημιές που εστάλησαν στην Περιφερειακή Ενότητα Μαγνησίας, ενώ η Τεχνική Υπηρεσία εξετάζει τις ζημιές μια προς μια, για να αποτιμηθεί το ύψος τους.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.