Ζήσης Μαμούρης: Η κατάληψη Ματσάγγου ποτέ δεν εμπόδισε τη λειτουργία του Πανεπιστημίου

Ενώ ο Πρύτανης τόνισε πως το ΠΘ είναι ο βασικός "αιμοδότης" της Θεσσαλίας

“Μέτωπο” με την κατάληψη Ματσάγγου έχει ανοίξει ο Αχ. Μπέος, καθώς πρόσφατα στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου χαρακτήρισε τα άτομα που διαμένουν εκεί κοπρίτες, ενώ έριξε τα βέλη του και στο Πανεπιστήμιο, πως δεν τόλμησε να ανεγείρει νέο κτήριο στο σημείο που βρίσκεται η κατάληψη. Ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας κ. Ζήσης Μαμούρης μιλώντας στο Ράδιο ΕΝΑ και στον Δημήτρη Καρεκλίδη αν και αρχικά δεν θέλησε να σχολιάσει τις δηλώσεις του Αχ. Μπέου, ανέφερε πως η κατάληψη Ματσάγγου ποτέ δεν εμπόδισε τη λειτουργία και την ανάπτυξη του Πανεπιστημίου, τονίζοντας πως οι πρυτανικές αρχές πάντα έχουν ανοιχτό δίαυλο επικοινωνίας με τους ανθρώπους που διαμένουν εκεί και τόνισε πως το Πανεπιστήμιο δεν μπόρεσε ποτέ να αξιοποιήσει το χώρο, όχι γιατί υπήρχε η κατάληψη, αλλά γιατί δεν είχε κονδύλια.

“Δεν θέλω να σχολιάζω τις δηλώσεις του Δημάρχου και να μπαίνουμε σ’ αυτή τη διαδικασία. Έχει μία άποψη, μας την έχει καταθέσει εδώ και πάρα πολύ καιρό και επί Πρυτανείας του κ. Πετράκου. Θεωρεί πως η ύπαρξη της κατάληψης είναι ένα πρόβλημα και είναι ένα πρόβλημα. Δεν ξέρω αν θέλει να παρέμβει. Δεν μπορώ να τα σχολιάσω αυτά που είπε, δεν έχει νόημα. Κι ο καθένας εν τη ρύμη του λόγου μπορεί να λέει ότι αισθάνεται. Γεγονός είναι ότι θα πρέπει να προχωρήσουμε με πολύ προσεκτικά βήματα για να μπορέσουμε να δούμε τι γίνεται με το σύμπλεγμα της κατάληψης Ματσάγγου”, ανέφερε αρχικά ο κ. Μαμούρης.
Όμως συνέχισε και ξεκαθάρισε, δίνοντας μια διαφορετική οπτική από αυτή του Αχ. Μπέου, ότι ” Η κατάληψη ποτέ δεν εμπόδισε την λειτουργία του Πανεπιστημίου και την ανάπτυξη. Σε αντίθεση με ότι μπορεί να πιστεύεται, η κατάληψη Ματσάγγου υπάρχει, γιατί το ΠΘ δεν είχε τα κονδύλια για να εκπονήσει σχέδια για να μπορέσει να λειτουργήσει και να αναμορφώσει το χώρο. Το ίδιο συνέβη και με την Τερμίτα. Εκεί, τα παιδιά είχαν εγκατασταθεί, κάποια στιγμή το ΠΘ χρειάστηκε το χώρο, τον ζητήσαμε, συγκρουστήκαμε, τελείωσε η σύγκρουση και το κτήριο κατασκευάστηκε”.
Βέβαια, ο κ. Μαμούρης υπογράμμισε πως δεν χρειάζεται να υπάρξουν συγκρούσεις, καθώς μπορούν να λυθούν ζητήματα με διαπραγματεύσεις και τόνισε πως πάντα τόσο ο ίδιος όσο και οι πρυτανικές αρχές συζητούν με τα παιδιά της Κατάληψης.

Ο βασικός “αιμοδότης” της Κεντρικής Ελλάδας το Π.Θ.
Το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας τα τελευταία χρόνια έχει αναπτύξει μία στρατηγική ανάπτυξης έργων και έρευνας σε όλες τις πόλεις, που εδρεύει και κατά κύριο λόγο στο Βόλο.
“Είναι μια στρατηγική του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, που έχει αρχίσει εδώ και μια οχταετία με συνεχόμενες παρεμβάσεις σε όλους τους φορείς και με συνεχόμενη άντληση κονδυλίων απ’ ό, τι πηγή μπορεί να υπάρξει, ευρωπαϊκή ή εθνική προκειμένου να φέρουμε στο Πανεπιστήμιο πόρους που θα τους διοχετεύσουμε σε δύο κατευθύνσεις. Πρώτον στην ενίσχυση των υποδομών και δεύτερον στην ενίσχυση της έρευνας μέσω αγοράς εξοπλισμού και με την απασχόληση νέων ερευνητών αξιόλογων που έρχονται από όλη την Ελλάδα και κυρίως από το εξωτερικό”, επεσήμανε ο κ. Μαμούρης, ο οποίος τόνισε πως το Πανεπιστήμιο αποτελεί το βασικό “αιμοδότη” της Κεντρικής Ελλάδας, καθώς στα έργα που κατασκευάζει απασχολούνται εκατοντάδες επαγγελματίες, στην έρευνα νέοι κι αξιόλογοι επιστήμονες, ενώ και η παρουσία ακαδημαϊκών, εργαζομένων και φοιτητών ενισχύει τις τοπικές οικονομίες.
Στα νέα σχέδια του ΠΘ προστίθεται και η διάθεση 14εκ. ευρώ από την Περιφέρεια Θεσσαλία, με σκοπό να ενισχυθούν νέες εκπαιδευτικές υποδομές και ερευνητικά προγράμματα με εξοπλισμούς, προσλήψεις, ενώ το Πανεπιστήμιο θα αποτελέσει τον φορέα και τον σύμβουλο της Περιφέρειας στο επίπεδο της τεχνογνωσίας και επιστημονικής υποστήριξης ενόψει του νέου ΕΣΠΑ 2021-2027.

Τα έργα του ΠΘ
Ο Πρύτανης του ΠΘ μιλώντας για τα έργα που εκπονεί το τοπικό Ίδρυμα σημείωσε πως αυτή τη στιγμή αρχίζουν κι εκπονούνται έργα τα οποία ανήκουν στον τομέα των κατασκευών , με κονδύλι 150 εκ. ευρώ, ενώ τελειώνουν σύντομα και οι αναθέσεις για τα δύο κτήρια των Μηχανολόγων και των Πολιτικών Μηχανικών στο Πεδίον του Άρεως.
Παράλληλα, έχει ήδη αρχίσει η ανακαίνιση, αναδόμηση και αναπαλαίωση της Κίτρινης Αποθήκης, έργο που θα τελειώσει μέσα σε 2 χρόνια. την ίδια στιγμή υπάρχει ένα μεγάλο κομμάτι εισροής κονδυλίων μέσω της Επιτροπής Ερευνών για ερευνητικές προτάσεις και παροχή υπηρεσιών των μελών του πανεπιστημίου, που τα τελευταία χρόνια αγγίζουν τα 200 εκ. ευρώ, ενώ πολλά από αυτά, διοχετεύονται στην τοπική κοινωνία για αγορά αναλώσιμων, μηχανημάτων, σε υπηρεσίες εστίασης και σίτισης.
Ο κ. Μαμούρης ανέφερε πως για το τμήμα των Ηλεκτρολόγων Μηχανικών υπάρχει ένα γραφειοκρατικό κόλλημα, που εμπλέκεται η Πολεοδομία, η ΔΕΗ και το ΠΘ, ενώ αναμένεται αυτό να λυθεί σύντομα και να αποκτήσει ρεύμα το κτήριο, μιας και τώρα υπάρχει μόνο το εργοταξιακό.
Για το πέτρινο κτήριο, δίπλα από το νέο κτήριο στη Ματσάγγου, αυτό θα ανακαινιστεί και θα δημιουργηθεί ένα μουσείο κι ένας συνεδριακός χώρος. Όπως σημείωσε ο ίδιος, υπάρχει έτοιμη η προμελέτη, που θα κατατεθεί στην Περιφέρεια, για να διαθέσει εκείνη τα κονδύλια και να κινηθεί η όλη διαδικασία.

Τέλος, σε ότι αφορά τον διαγωνισμό για τη Βαμβακουργία, ένα τεράστιο έργο, που θα δώσει πνοή στη Ν. Ιωνία, ο κ. Μαμούρης ανέφερε πως αυτός έληγε στις 18 του μήνα, όπως υπήρχε μία μετάπτωση από το Υπουργείο και θα μετατεθεί πιθανώς για τα μέσα Ιουλίου.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.