Απέχουν από όλους τους αγώνες οι κριτές μπάσκετ το Σαββατοκύριακο

Σε κάθε εθνική ή και τοπική κατηγορία

Την κοινή γραμμή όλων των συνδέσμων κριτών καλαθοσφαίρισης ακολουθεί και ο Σύνδεσμος Θεσσαλίας (Μαγνησίας) και τα μέλη του με επιστολή που κοινοποιείτε στα σωματεία της ΕΣΚΑΘ όσο και στην Ένωση, αναφέρουν ότι δεν πρόκειται να συμμετέχουν στους αγώνες του ερχόμενου Σαββατοκύριακου.

Η επιστολή αναφέρει τα εξής :

Κύριε πρόεδρε,

Όπως γνωρίζετε, οι Σύνδεσμοι κριτών καλαθοσφαίρισης υπηρετούν το άθλημά μας πολλές δεκαετίες προσπαθώντας να προσφέρουν τις καλύτερες υπηρεσίες στο φυτώριο του ελληνικού μπάσκετ και όχι μόνο.

Θα θέλαμε να αναφερθούμε ελάχιστα σε αυτή την αμφίδρομη μεταξύ μας υγιή σχέση των τόσων χρόνων.

Υπάρχουν Ενώσεις που οφείλουν στους κριτές μέλη μας αμοιβές – οδοιπορικά παλαιοτέρων αγωνιστικών περιόδων χρόνια τα οποία δυστυχώς «γράφτηκαν στο χιόνι» και παρόλα αυτά συνεχίζουμε να προσφέρουμε. Τα μέλη του συνδέσμου μας όπου ζητήθηκαν οι υπηρεσίες τους αφιλοκερδώς για φιλανθρωπικούς ή άλλους σκοπούς το έχουν πράξει χωρίς δεύτερη σκέψη.

Τα Διοικητικά Συμβούλια των Ενώσεων, κάνοντας υπέρβαση, προσπάθησαν να δημιουργήσουν με την αναπροσαρμογή στα οδοιπορικά των μελών μας, ένα σημαντικό κομμάτι οικονομικής ελάφρυνσης. Αυτό βέβαια μόνο στα πρωταθλήματα που τα οδοιπορικά βαρύνουν τα σωματεία. Σε αυτά που ανέλαβε να καλύπτει η ΕΟΚ, οι αμοιβές παρέμειναν οι ίδιες με τα προηγούμενα χρόνια.

Οι σχέσεις μας με την τοπική ένωση και τα σωματεία που την απαρτίζουν ήταν και παραμένουν άριστες! Ζήτησε ο πρόεδρος της ΕΟΚ κ. Βαγγέλης Λιόλιος από την πρόεδρο του Συνδέσμου Κριτών Αττικής, την κυρία Τάνια Μερίκα, να βοηθήσει το έργο της Ομοσπονδίας με την ιδιότητα της συμβούλου του σε θέματα κριτών (για τον συντονισμό, επιμόρφωση και αξιολόγηση των κριτών – μελών των συνδέσμων όλης της χώρας).. Πρόταση την οποία η πρόεδρος αποδέχθηκε προκειμένου να προσφέρει αφιλοκερδώς, ξεκινώντας τη συνεργασία τον Φεβρουάριο του 2022.

Στην αντίστοιχη θέση στα θέματα των διαιτητών ήταν ο κ. Χρήστος Χριστοδούλου.

Στο τέλος Σεπτεμβρίου 2022, η κ. Μερίκα ενημέρωσε τον πρόεδρο της ΕΟΚ ότι δεν επιθυμεί να συνεχίσει αυτή τη συνεργασία λόγω της ανακολουθίας που διαπιστώθηκε για το αρχικό πλάνο συνεργασίας τους.

Στις 29 Νοεμβρίου ήρθε στα χέρια μας η συνημμένη απόφαση του Υφυπουργού κ. Ελευθέριου Αυγενάκη. Διαβάζοντάς την, προσπαθήσαμε να οδηγήσουμε τη σκέψη μας στα όσα προηγήθηκαν της υπογραφής του κ. Υφυπουργού και στα όσα ακολούθησαν και διαπιστώσαμε ότι:

  1. Μαζί με τον Γενικό Διευθυντή κ. Σβερκούνο και τη νομική υπηρεσία της ΕΟΚ διαμορφώσαμε το κεφάλαιο Δ του Κανονισμού Διαιτησίας που αναφέρεται στην απόφαση.
  2. Ο Κανονισμός Διαιτησίας, που συμπεριλαμβάνει και το κεφάλαιο Δ, στον οποίο αναφέρεται ο Υφυπουργός, ήρθε από την ΕΟΚ στη Γενική σας Συνέλευση και ψηφίστηκε από όλους εσάς.
  3. Η Γενική Συνέλευση της ΟΔΚΕ τον ψήφησε στο σύνολό του.
  4. Όπως προβλέπει η αθλητική νομοθεσία δόθηκε από την ΕΟΚ για έγκριση στην ΓΓΑ από όπου και εγκρίθηκε πριν από 4 μήνες.
  5. Δημοσιεύθηκε επίσημα στην ιστοσελίδα της ΕΟΚ τον Σεπτέμβριο του 2022.
  6. Κλειδώθηκε στην ιστοσελίδα της ΕΟΚ και δεν μπορεί να αναγνωστεί από τις 24 Νοεμβρίου 2022, μετά τη συνημμένη απόφαση του κ. Υφυπουργού.

Είναι πράγματι απορίας άξιο, το γεγονός ότι με τον νόμο 2725/1999 βάση του οποίου δόθηκε 22 χρόνια πριν σε Συνδέσμους κριτών αθλητική αναγνώριση, με τον ίδιο νόμο 2725/1999 ο κ. Υφυπουργός αποφάσισε αιφνιδίως να ανακαλέσει την υπογραφή του για την έγκριση του Κανονισμού Διαιτησίας, 4 μήνες μετά αφού είχε εγκριθεί από τον ίδιο, με την αιτιολογία ότι δεν υπάρχουμε!

Ο πρώτος Σύνδεσμος κριτών ιδρύθηκε το 1977 από τους πρώτους κριτές που βγήκαν από τη σχολή το 1966 όταν ακόμα υπήρχε η ΕΟΑΠ (η ομοσπονδία που ανήκε το μπάσκετ και το βόλεϊ μαζί, πριν την ίδρυση της ΕΟΚ το 1970) με πρωτεργάτη τότε τον Κώστα Σιμωνίδη. Ειδικότερα ο δικός μας σύνδεσμος κριτών ιδρύθηκε το 1983 με καταστατικό εγκεκριμένο από το πρωτοδικείο Βόλου και έλαβε την ειδική αθλητική αναγνώριση από την Γ.Γ.Α. το 2000.

Αποτελεί ιερή υποχρέωση για μας, να προστατέψουμε τον χώρο που μας εμπιστεύτηκαν και τον οποίο πιστά υπηρετούμε 40 χρόνια. Νιώθουμε την ανάγκη να αντιδράσουμε στην απαξίωση του χώρου των κριτών από όπου και αν αυτή προέρχεται.

Οι κριτές δεν είναι «μπουλούκια», δεν είναι περιφερόμενος θίασος. Έχουν θεσμοθετημένα όργανα. Δεν μπορείς να καταργείς τον Σύνδεσμο και να θέλεις να χρησιμοποιείς τα μέλη του για τους αγώνες σου! Είναι σαν να αποφασίσει κάποιος, να καταργήσει την ομάδα σας και να θέλει να χρησιμοποιήσει τους αθλητές της. Υπάρχει κανείς από εσάς που θα το δεχθεί αυτό;

Με έντονα συναισθήματα, θλίψης ,απογοήτευσης, απορίας και ειλικρινούς σεβασμού στην προσπάθεια των παιδιών και όλων σας, είμαστε υποχρεωμένοι να σας ενημερώσουμε ότι θα πειθαρχήσουμε στην απόρριψη του Υφυπουργού και δεν θα συμμετέχουμε στους αγώνες, μέχρι να καταφέρουμε μέσω των αρμοδίων οργάνων ακόμα και της δικαστικής οδού, να αποδείξουμε ότι υπάρχουμε!

Ξέρουμε ότι είναι δύσκολο, ζητάμε ταπεινά συγγνώμη για την αναστάτωση που προκαλείται, αλλά δεν ξεκινά από εμάς, σταθείτε δίπλα μας και προσπαθήστε να μας καταλάβετε.

Σας ευχαριστούμε θερμά για την κατανόηση».

 

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.