Μπορεί οι β’ ομάδες στη Super League 2 προερχόμενες από συλλόγους της πρώτης κατηγορίας να είναι αυτές που έχουν αποτελέσει το επίκεντρο του ενδιαφέροντος, αλλά σε όλη την Ελλάδα δεν είναι λίγοι οι σύλλογοι που σε τοπικό επίπεδο προχώρησαν σε ανάλογες κινήσεις, με τη συζήτηση ν’ ανοίγει (ξανά) και στη Μαγνησία για τέτοιου είδους κινήσεις.
Ενώ έχουν ήδη αρχίσει να γίνονται κάποιες σκέψεις για τη νέα χρονιά και τη μορφή των πρωταθλημάτων της ΕΠΣΘ, χωρίς ν’ αναμένονται αυτήν τη φορά δραματικές αλλαγές, προκύπτει ενδιαφέρον από κάποιους συλλόγους να συστήσουν β’ ομάδες που θ’ αγωνιστούν στη Γ’ ΕΠΣΘ, ώστε να παίρνουν στα πόδια τους παιχνίδια νεαροί παίκτες προερχόμενοι από τα τμήματα υποδομής και τις ακαδημίες, συμμετέχοντας σε ένα οργανωμένο πρωτάθλημα. Οι πληροφορίες του «Magnesiasports» αναφέρουν ότι Τοξότης, ΓΣ Αλμυρού και ΑΟ Σκιάθου είναι κάποιες από τις ομάδες που εξετάζουν μία τέτοια κίνηση.
Δεν θα πρέπει να μπερδεύεται κανείς όμως με παραδείγματα όπως αυτά των ομάδων Νέων που έχουν συστήσει κάποιοι σύλλογοι προκειμένου να δίνουν χρόνο συμμετοχής σε παίκτες. Για παράδειγμα, οι Νέοι της Αγίας Άννας είναι ένα διαφορετικό σωματείο νομικά σε σχέση με την Αγία Άννα, παρά τις εμφανείς σχέσεις και τους δεσμούς που υπάρχουν. Η σύσταση β’ ομάδας δεν συνεπάγεται σύσταση νέου σωματείου, και προφανώς αποφεύγεται μία μεγάλη γραφειοκρατική διαδικασία αλλά και τα ανάλογα έξοδα.
Τι προβλέπει ο κανονισμός
Ο κανονισμός της ΕΠΟ προβλέπει ότι μία Β’ ομάδα θα αγωνίζεται στην κατώτερη κατηγορία της Ένωσης και δεν μπορεί να προβιβαστεί στην επόμενη κατηγορία, ακόμη κι αν την ίδια χρονιά τύχει να υποβιβαστεί η κύρια ομάδα του σωματείου στην ίδια κατηγορία. Στην τελευταία περίπτωση η Β’ ομάδα δεν θα μπορεί να συμμετάσχει στην ίδια κατηγορία.
Σε μία Β’ ομάδα δικαιούνται να συμμετέχουν ποδοσφαιριστές που κατά την 1η Ιανουαρίου του ημερολογιακού έτους μετά την έναρξη του οικείου πρωταθλήματος στο οποίο θα μετέχει η Β’ ομάδα, δεν έχουν συμπληρώσει το 21ο έτος της ηλικίας τους και που κατά τον χρόνο που αγωνίζονται σε έναν αγώνα της Β’ ομάδας έχουν συμπληρώσει το 14ο έτος της ηλικίας τους.
Μέχρι πέντε ποδοσφαιριστές που κατά την έναρξη της αγωνιστικής περιόδου ανήκουν στο ρόστερ του σωματείου που διαθέτει η Β’ ομάδα, μπορούν να μετακινούνται και να αγωνίζονται ελεύθερα καθ’ όλη τη διάρκεια της αγωνιστικής περιόδου σε αγώνες από την Κύρια στη Β’ ομάδα και αντίστροφα. Σε κάθε περίπτωση πριν την έναρξη της αγωνιστικής περιόδου θα πρέπει να δηλώνουν τους πέντε ποδοσφαιριστές που θα έχουν δικαίωμα να συμμετέχουν και στα δύο σωματεία. Κατά τη χειμερινή μετεγγραφική περίοδο το αρχικό σωματείο θα μπορεί να τροποποιεί τη λίστα των πέντε ποδοσφαιριστών που συμμετέχουν στη Β’ ομάδα.
Η συμμετοχή ενός ποδοσφαιριστή στους αγώνες ή και στις προπονήσεις της κύριας και της Β’ ομάδας ενός σωματείου δεν συνιστά νέα εγγραφή, επανεγγραφή, μετεγγραφή ή δανεισμό. Η μετακίνηση ενός ποδοσφαιριστή από την κύρια στη Β’ ομάδα και αντιστρόφως θεωρείται ως εγγραφή σε μία ομάδα (και όχι σε δύο). Επίσης, απαγορεύεται σε ποδοσφαιριστή να αγωνιστεί (πραγματική συμμετοχή στον αγώνα είτε στην αρχική ενδεκάδα είτε ως αλλαγή) σε δύο αγώνες της κύριας και τη Β’ ομάδας, αν μεταξύ της λήξης του πρώτου και της έναρξης του δεύτερου αγώνα δεν έχουν παρέλθει τουλάχιστον 48 ώρες.
Τέλος, μία Β’ ομάδα πρέπει να έχει έναν προπονητή διαφορετικό από τον προπονητή της κύριας ομάδας. Ο τελευταίος δε δικαιούται να συμμετέχει και να αναγράφεται στο Φύλλο Αγώνων της Β’ ομάδας με οποιαδήποτε ιδιότητα. Ο προπονητής της Β’ ομάδας θα διαθέτει την κατηγορία διπλώματος που προβλέπεται στον κανονισμό προπονητών που αγωνίζεται το σωματείο. Τα λοιπά μέλη της κύριας ομάδας (προπονητικό και ιατρικό team, φροντιστές κτλ) δικαιούνται να συμμετέχουν κανονικά και να αναγράφονται στο Φύλλο Αγώνα της Β’ ομάδας.
Χρυσόστομος Τρίμμης