Η Μικτή Βόλου στην Αθήνα στις 27 Οκτωβρίου 1940, πριν τον πόλεμο…

Από το Κύπελλο Πόλεων, στο Μέτωπο και στην Κατοχή

Η Ελλάδα γιορτάζει για μία ακόμη φορά αύριο 28η Οκτωβρίου το «όχι» των Ελλήνων απέναντι στους Ιταλούς, με τη χώρα μας να μπαίνει στον πόλεμο αναγκαστικά και το έπος της Αλβανίας αλλά και η σκληρή περίοδος της Κατοχής να ακολουθεί… Ωστόσο ο Αθλητισμός και ειδικά το ποδόσφαιρο είχαν έντονη δράση, ακόμη και λίγες ώρες πριν τις πρώτες μάχες…

Το ημερολόγιο γράφει Κυριακή 27 Οκτωβρίου του 1940. Οι εφημερίδες της ημέρας μεταφέρουν το θερμό κλίμα που επικρατεί μεταξύ Ελλάδας και Ιταλίας, ενώ οι ομάδες συμμετέχουν στο περίφημο κύπελλο Πόλεων, με την ομάδα του Βόλου να βρίσκεται στην Αθήνα…!

Το Κύπελλο Πόλεων ξεκίνησε το 1924 ως ένας αγώνας μεταξύ της Μικτής Αθήνας και της Μικτής Πειραιά, που εξελίχθηκε σ’ ένα ιδιότυπο τουρνουά, στο οποίο αγωνίζονταν οι καλύτεροι ποδοσφαιριστές της κάθε πόλης.

27 Οκτωβρίου 1940, η Μικτή Αθηνών θριαμβεύει κόντρα στην αντίστοιχη ομάδα του Βόλου με σκορ 6-0 (3 γκολ ο Τζανετής κι από ένα οι Βασιλείου, Τριανταφυλλίδης, Μαρόπουλος). Τα ξημερώματα της επομένης, στις 3 πμ, ο πρεσβευτής της Ιταλίας Μανουέλε Γκράτσι, επισκέπτεται τον Ιωάννη Μεταξά και του επιδίδει τελεσίγραφο με το οποίο ζητούσε, εντός τριών ωρών, την ελεύθερη διέλευση και στάθμευση των ιταλικών στρατευμάτων στην Ελλάδα…

Αυτό, όμως, δεν ήταν το μοναδικό ματς που έλαβε χώρα τη συγκεκριμένη μέρα. Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα των εφημερίδων της 28ης Οκτωβρίου -οι οποίες δεν πρόλαβαν να αλλάξουν όλη την ύλη τους εν όψει του πολέμου που μόλις είχε ξεκινήσει- στη Θεσσαλονίκη ο Άρης νίκησε τη ΜΕΝΤ με 4-0 στα πλαίσια του πρωταθλήματος της ΕΠΣ Μακεδονίας και ο Ηρακλής, στο γήπεδό του στις Σκαμνιές, επικράτησε δύσκολα κόντρα στον Μεγ. Αλέξανδρο με σκορ 1-0. Στη Λάρισα την ίδια ημέρα είχε δώσει φιλικό παιχνίδι η Αναγέννηση Καρδίτσας με τον τοπικό Άρη (0-2)…

Αγώνες πραγματοποιήθηκαν επίσης στη Δράμα, την Κομοτηνή, την Καβάλα και σε πολλές ακόμη πόλεις της Ελλάδας. Μάλιστα στην Πάτρα, λίγες ώρες πριν τον βομβαρδισμό της πόλης από τους Ιταλούς, που κόστισε τη ζωή σε 125 άνδρες, 43 γυναίκες και 25 παιδιά, διεξήχθη η αναμέτρηση των ομάδων Πάτρας και Πειραιά, με νικητές τους φιλοξενούμενους 1-3.

Ποδοσφαιριστές της Μαγνησίας που πάλεψαν…

Όπως όλοι οι Έλληνες (τουλάχιστον όσοι δεν ήταν δοσίλογοι), έτσι και οι αθλητές συμμετείχαν ενεργά στον πόλεμο του 1940, ενώ δεν ήταν λίγοι αυτοί που συμμετείχαν στην ελληνική Αντίσταση, προσφέροντας το αίμα τους για την ελευθερία.

Το ίδιο ισχύει και για ποδοσφαιριστές ομάδων της Μαγνησίας. Η αρχή είχε γίνει με τον Γιάννη Μπόνος (Νίκη Βόλου), που υπηρετούσε ως θερμαστής της φρεγάτας Έλλη», χάνοντας τη ζωή του όταν αυτή τορπιλίστηκε στο λιμάνι της Τήνου, τον Δεκαπενταύγουστο του 1940.

Επίσης ο Κυριάκος Μαυρατζούλης (Κένταυρος Βόλου, Ολυμπιακός Βόλου) έπεσε ηρωικά μαχόμενος στη μάχη της Κλεισούρας, ενώ στο αλβανικό μέτωπο έχασε τη ζωή του και ο Αναστάσιος Βότσης (Νίκη Βόλου).

Κατά τη διάρκεια της κατοχής έχασαν τη ζωή τους επίσης οι Νίκος Μαλαβέτας (Τοξότης Βόλου, Ολυμπιακός Βόλου), Γεώργιος Τζάνος (Όμιλος Εκδρομέων Βόλου), Γεώργιος Πατούχας (Ηρακλής Βόλου, Νίκη Βόλου), Νικόλαος Στρατηγός (Νίκη Βόλου), Νίκος Μαυρόπουλος (ΑΕ Νικομήδειας Βόλου), Νίκος Σουγιουλτζόπουλος (Νίκη Βόλου), και  Φάνης Σωτηρίου (Ολυμπιακός Βόλου), όπως αναφέρουν σε κείμενό τους οι Γιάννης Σαϊμπής και Ρήγας Αναγνώστου που φιλοξενείται στην ιστοσελίδα του Τοξότη Βόλου.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.