Σοφία Σακοράφα: «Διοργάνωση υψηλού επιπέδου το Πανελλήνιο στον Βόλο»

«Άρτιο το Πανθεσσαλικό αλλά χωρίς πιστοποίηση το 2024» επισημαίνει η πρόεδρος του ΣΕΓΑΣ στο «Magnesiasports»

Η φιλοξενία του πανελληνίου πρωταθλήματος Στίβου Ανδρών-Γυναικών στον Βόλο το διήμερο 8-9 Ιουλίου και στο Πανθεσσαλικό Στάδιο έχει προκαλέσει ενθουσιασμό στους φίλους των αγωνισμάτων και όχι μόνο, με κόσμο από όλη τη Μαγνησία και όχι μόνο να ετοιμάζεται να δει από κοντά τα μεγάλα αστέρια του ελληνικού Αθλητισμού. Μιλώντας στη «Μαγνησία», η πρόεδρος του ΣΕΓΑΣ, Σοφία Σακοράφα, τονίζει την αισιοδοξία της για το τελικό αποτέλεσμα, αναφέρεται στα πλάνα του Συνδέσμου ενώ υπογραμμίζει τα ζητήματα που υπάρχουν με τις εγκαταστάσεις σε όλη την Ελλάδα.

Ακόμη και το Πανθεσσαλικό, αν και η πρόεδρος του ΣΕΓΑΣ το χαρακτηρίζει άρτιο ως εγκατάσταση, δεν διαθέτει την απαραίτητη πιστοποίηση ακόμη για να φιλοξενήσει αγώνες διεθνούς βεληνεκούς, όπως η κα Σακοράφα υπογραμμίζει… Ωστόσο αναφέρει ότι το βράδυ της Κυριακής, όταν ολοκληρώνεται το πανελλήνιο πρωτάθλημα Ανδρών-Γυναικών πως όλοι και όλες θα φύγουν γεμάτοι και γεμάτες από το συνολικό αποτέλεσμα!

Συνέντευξη: Χρυσόστομος Τρίμμης

-Στον Βόλο λοιπόν το Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Στίβου Α/Γ. Τι προσδοκίες θα πρέπει να έχουν οι θεατές από τη διοργάνωση και τη φιλοξενία τους στο Πανθεσσαλικό, αλλά και τι προσδοκάτε εσείς ως τελικό αποτέλεσμα;

«Καταρχάς θα ήθελα να τονίσω το γεγονός ότι οδηγός μας για να ανατεθεί στον Βόλο η κορυφαία εγχώρια διοργάνωση της χρονιάς υπήρξε η αρτιότητα των εγκαταστάσεων του Πανθεσσαλικού Σταδίου, αλλά και η μεγάλη επιθυμία και προσφορά των ανθρώπων του Δήμου και της Περιφέρειας, οι οποίοι σε όσους αγώνες έχουμε κάνει στην περιοχή έχουν πραγματικά προσφέρει τα μέγιστα και πλέον έχουν και την εμπειρία για διοργανώσεις τέτοιου βεληνεκούς.

Αυτό λοιπόν που προσδοκούμε όλοι όσοι βρεθούμε το Σαββατοκύριακο στο Βόλο, αθλητές, προπονητές, παράγοντες και θεατές είναι μια διοργάνωση υψηλού επιπέδου, τόσο οργανωτικά όσο και από πλευράς επιδόσεων. Και θεωρώ ότι τελειώνοντας το Πρωτάθλημα την Κυριακή το βράδυ θα φύγουμε από το Στάδιο όλοι και όλες γεμάτοι από το συνολικό αποτέλεσμα του αγώνα»!

-Θα θέλαμε την άποψή σας για το Πανθεσσαλικό Στάδιο, μιας και αυτό φιλοξενεί το φετινό πρωτάθλημα.

«Το Πανθεσσαλικό Στάδιο είναι μια άρτια εγκατάσταση που πληροί όλες τις προϋποθέσεις, με βοηθητικό στάδιο, κλειστό προπονητήριο, χώρους υποδοχής και φιλοξενίας, να γνωρίζετε όμως ότι ακόμα και αυτό το υπέροχο Στάδιο το 2024 θα έχει πρόβλημα διοργάνωσης μεγάλου αγώνα, καθώς δεν διαθέτει την πιστοποίηση και λόγω αυτού δεν θα αναγνωριστεί καμία επίδοση αθλητή-τριας στη WorldAthletics.

Και αναλογιστείτε ότι αυτή η προϋπόθεση κανονικά ίσχυε από φέτος, επειδή όμως αντιμετωπίζουμε αυτή την κατάσταση στην Ελλάδα, η Παγκόσμια Ομοσπονδία έδωσε μια σιωπηρή παράταση μέχρι το 2024, μήπως καταφέρουμε και εναρμονιστούμε».

-Σας ακούσαμε/διαβάσαμε σχετικά με την κατάσταση των ελληνικών σταδίων σε πρόσφατη σχετικά ημερίδα του Πανελληνίου Συνδέσμου Αθλητικού Τύπου.

«Το τεράστιο πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε είναι η άθλια κατάσταση των σταδίων σε όλη την επικράτεια, κάτι που όπως καταλαβαίνετε δημιουργεί τρομερά προβλήματα στην καθημερινή λειτουργία των σωματείων μας και δεν αφήνει τα περιθώρια αυτή τη στιγμή που μιλάμε να μπορούμε να παλέψουμε για κάτι παραπάνω»!

-Θα μπορούσε η Ελλάδα να φιλοξενήσει στην περιφέρειά της κάποια στιγμή, και γιατί όχι και στον Βόλο, μία διοργάνωση ευρωπαϊκού ή και παγκόσμιου βεληνεκούς; Σκέφτεται ο ΣΕΓΑΣ να μπει σε μία διαδικασία διεκδίκησης μίας τέτοιας διοργάνωσης στο άμεσο μέλλον;

«Πρέπει να γνωρίζετε ότι ο ΣΕΓΑΣ διαχρονικά υπήρξε υποστηρικτής της ιδέας για τη διοργάνωση μεγάλων αγώνων στη χώρα μας, αγώνων που θα φέρουν κοντά μας μεγάλα ονόματα του κλασικού Αθλητισμού και φυσικά θα δώσουν τη δυνατότητα στα ελληνόπουλα να έρθουν ακόμα πιο κοντά στην οικογένεια του κλασικού Αθλητισμού.

Είναι μια σκέψη λοιπόν αυτή που την έχουμε ως άμεση προτεραιότητα, δεν εξαρτάται όμως τόσο από εμάς, αφού αυτή τη στιγμή η υποδομή που υπάρχει στη χώρα μας από πλευράς γηπεδικών εγκαταστάσεων δίνει το δικαίωμα μόνο στην πόλη των Σερρών να κάνει τέτοια όνειρα, αφού είναι το ΜΟΝΟ στάδιο που διαθέτει πιστοποίηση από την Παγκόσμια Ομοσπονδία Στίβου».

«Συστηματική δουλειά, μεράκι, γνώσεις και επιμονή»

-Βλέπουμε ότι ακόμη και σε περιόδους ισχνών αγελάδων ο Στίβος συνεχίζει να χαρίζει μετάλλια στην Ελλάδα σε παγκόσμιο επίπεδο, και παρά το γεγονός ότι τα αγωνίσματά του έχουν χάσει έδαφος σε δημοφιλία σε σύγκριση με άλλα ομαδικά αθλήματα. Είναι τόσο ταλαντούχοι τελικά οι Έλληνες ή υπάρχει κάποιο μυστικό όλα αυτά τα χρόνια για να προκύπτουν συνεχώς αθλητές και αθλήτριες μεγάλου βεληνεκούς;

«Πρέπει να γνωρίζετε ότι μεγάλο μυστικό για να μπορούν να αποδίδουν οι Έλληνες αθλητές και αθλήτριες σε υψηλό επίπεδο δεν υπάρχει! Ή μάλλον υπάρχει και δεν είναι άλλο από τη συστηματική δουλειά, το μεράκι, τις γνώσεις και την επιμονή του Έλληνα προπονητή!

Γιατί κακά τα ψέματα, οι συνθήκες δουλειάς, οι εγκαταστάσεις, οι ανύπαρκτες διευκολύνσεις και ακόμα ακόμα η πίεση για το ως προς το ζειν, δεν αποτελούν και τα καλύτερα εχέγγυα για το αποτέλεσμα.

Παρά ταύτα, η δουλειά που γίνεται καθημερινά, η στήριξη που παρέχει η ομοσπονδία που τις περισσότερες φορές ξεπερνάει τις δυνάμεις της, η άρτια λειτουργία, συνεργασία, καθοδήγηση και συντονισμός από το προπονητικό μοντέλο που έχουμε υιοθετήσει και εφαρμόζουμε, της κάθετης προπονητικής δομής και διασύνδεσης της βάσης με τον υψηλό Αθλητισμό, μας κάνει υπερήφανους και μας δίνει τη δυνατότητα να χαιρόμαστε τις επιτυχίες των παιδιών μας από τις μικρές κατηγορίες μέχρι και αυτή των Ανδρών-Γυναικών».

-Ο ΣΕΓΑΣ είναι ίσως η ομοσπονδία με τη μεγαλύτερη δράση στην ελληνική περιφέρεια, σε σύγκριση με άλλες. Τι κερδίζει ο Σύνδεσμος από αυτήν την έντονη παρουσία αλλά και τι θεωρείτε ότι προσφέρει σε περιοχές εκτός των μεγάλων αστικών κέντρων Αθήνας και Θεσσαλονίκης; Υπάρχουν σχέδια για περισσότερες δράσεις;

«Ο ΣΕΓΑΣ είναι ίσως η μόνη Ομοσπονδία στην Ελλάδα που έχει ένα τόσο μεγάλο και οργανωμένο δίκτυο συνεργατών που καλύπτει όλη την περιφέρεια, ένα δίκτυο που περιλαμβάνει 16 Ενώσεις Αθλητικών Σωματείων και μια Τοπική Επιτροπή, με Τεχνικούς Συμβούλους οι οποίοι παρακολουθούν, συντονίζουν και οργανώνουν όλες τις δράσεις τοπικά στις περιοχές ευθύνης τους, έχοντας επαφή καθημερινά με τα συνολικά 430 Σωματεία που ανήκουν στη δύναμη της Ομοσπονδίας.

Αυτό που συνεχώς διεκδικούμε και καταφέρνουμε σε μεγάλο βαθμό είναι η επαφή με την τοπική κοινωνία, η διάδοση του κλασικού Αθλητισμού σε κάθε σπίτι και κάθε γειτονιά, τα γεμάτα στάδια από όλες τις ηλικίες, με παιδιά που γυμνάζονται καθημερινά και φυσικά η μεγάλη αποδοχή από τους αρμόδιους φορείς της Αυτοδιοίκησης, τόσο τους Δήμους όσο και τις Περιφέρειες, που γίνονται τις περισσότερες φορές αρωγοί και συμπαραστάτες στην προσπάθεια που κάνουμε για τη βελτίωση των συνθηκών της άθλησης σε κάθε γωνιά της Ελλάδας».

-Με ενδιαφέρον είδαμε να ξεκινά και το Πρόγραμμα στήριξης νέων ταλέντων από το ΣΕΓΑΣ με 729 αθλητές-τριες και οι προπονήσεις επιλεγμένων αθλητών-τριών σε διάφορες πόλεις της χώρας. Τι προσδοκά να προκύψει ο ΣΕΓΑΣ από αυτές τις δράσεις και σε τι βάθος χρόνου περιμένετε τα σχετικά αποτελέσματα;

«Όπως είπα και νωρίτερα, το προπονητικό μοντέλο που στηρίζουμε και εφαρμόζουμε την τελευταία διετία στον ΣΕΓΑΣ είναι αυτό της κάθετης δομής, ένα μοντέλο που ως βασικό πυλώνα στήριξης και εφαρμογής έχει τις αναπτυξιακές κατηγορίες, μέσα από τις οποίες προσδοκούμε και περιμένουμε πολλά!

Μέσα σε αυτό τα πλαίσιο ξεκινήσαμε αυτό το πρόγραμμα επιλογής και στήριξης νέων ταλέντων, ένα πρόγραμμα που εποπτεύει και τρέχει καθημερινά μαζί με τους Τεχνικούς μας ο Αντιπρόεδρος του ΣΕΓΑΣ, ο Κώστας Κεντέρης, με την συμμετοχή πλέον των 720 παιδιών από όλη την Ελλάδα και με στόχο να νιώσουν αυτά τα παιδιά ότι η ομοσπονδία είναι δίπλα τους και οι προπονητές τους να μπορέσουν να αποκτήσουν μια επαφή με όλο το στελεχιακό δυναμικό του ΣΕΓΑΣ, ώστε να έχουν την απαραίτητη στήριξη τόσο σε επιστημονικό επίπεδο, όσο και σε θέματα προπονητικής, ψυχολογίας, διατροφής και εργοφυσιολογίας».

«Τα σωματεία της περιφέρειας οξυγόνο του ελληνικού Αθλητισμού»

-Γενικότερα ποια είναι η ανάδραση και τα σχόλια που λαμβάνετε από τους συλλόγους της ελληνικής περιφέρειας για το δικό τους μέλλον και κατ’ επέκταση για το μέλλον του Στίβου;

«Το σωματείο της περιφέρειας είναι το βασικό κύτταρο του οικοδομήματος του στίβου, είναι ο τροφοδότης και το οξυγόνο του ελληνικού Αθλητισμού.

Τη στιγμή αυτή που μιλάμε και μέσω της καθημερινής τριβής με τους ανθρώπους που παλεύουν στα στάδια, αυτό που ακούμε και βλέπουμε είναι ότι το μέλλον του σωματειακού Αθλητισμού στην Ελλάδα είναι άκρως ζοφερό και επίφοβο. Και αν δεν αλλάξει κάτι άμεσα από την πλευρά της Πολιτείας για την ουσιαστική στήριξη του σωματείου με καλύτερες εγκαταστάσεις, με καλύτερη χρηματοδότηση, με αξιοποίηση και επιβράβευση όλου του έμψυχου δυναμικού, τότε πρέπει όλοι να είμαστε έτοιμοι να αναλάβουμε τις ευθύνες μας μπροστά στην επερχόμενη κατάρρευση του οικοδομήματος».

-Έχουμε αλλαγή πλέον στη θέση του υφυπουργού Αθλητισμού. Έχει γίνει κάποια επαφή με τη νέα πολιτική ηγεσία;

«Έχει γίνει ήδη η πρώτη επαφή με τον νέο Αναπληρωτή Υπουργό με αρμοδιότητες σε θέματα Αθλητισμού και μάλιστα υπάρχει η πιθανότητα να παρακολουθήσει από κοντά το Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Στίβου.

Μέσα στην επόμενη εβδομάδα θα γίνει και το πρώτο μας ραντεβού δια ζώσης και εύχομαι και ελπίζω να σταθεί δίπλα μας για να ξεπεράσουμε τα προβλήματα που ταλανίζουν τον Ελληνικό Στίβο»!

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.