Δ. Σούρας στο Ράδιο ΕΝΑ: Τεράστια η αύξηση περιστατικών ενδοοικογενειακής βίας

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ
Τι ανέφερε ο γνωστός Βολιώτης ψυχίατρος με αφορμή τα πολλαπλά περιστατικά

Τεράστια είναι η αύξηση των περιστατικών ενδοοικογενειακής βίας, όπως προκύπτει από τα στατιστικά στοιχεία, ειδικά το καλοκαίρι που εμφανίζουν έξαρση τα φαινόμενα και παρά το γεγονός ότι ο νέος νόμος έχει αυστηροποιηθεί.
Όπως ανέφερε στο Ράδιο ΕΝΑ και τον Ηλία Κουτσερή, ο Βολιώτης ψυχίατρος Δημήτρης Σούρας, μερικές ψυχικές αρρώστιες, περιέχουν βία και εκεί το πρόβλημα είναι των οικογενειών, που δεν θέλουν να δουν ότι ο άρρωστος υποτροπιάζει, δεν τον πιέζουν να πάρει τα φάρμακα ή δεν κάνουν κινήσεις για εισαγγελική εντολή, ώστε να νοσηλευτεί υποχρεωτικά.
«Το να δοθεί εισαγγελική παραγγελία, να νοσηλευτεί ο άρρωστος υποχρεωτικά, είναι πράξη αγάπης, φροντίδας και προστασίας, γιατί διαφορετικά, μπορεί να κάνει κάτι πάρα πολύ κακό», επισήμανε ο ψυχίατρος.

Αύξηση των ψυχικών ασθενειών

Ο κ. Σούρας τόνισε ότι ειδικά το καλοκαίρι, έχουμε αύξηση των ψυχικών ασθενειών, γιατί οι περισσότεροι βαριά ασθενείς κόβουν τα φάρμακά τους, λόγω της ζέστης και της καταστολής, με αποτέλεσμα να παρουσιάζουν υποτροπή.
Επίσης είπε, ότι πίσω από τα περιστατικά βίας υπάρχουν κάποιες ασθένειες, όπως η σχιζοφρένεια παρανοϊκού τύπου, η χρήση τοξικών ουσιών και αλκοόλ, η άνοια στα μεγάλα σε ηλικία άτομα. Ωστόσο τόνισε, ότι η περισσότερη βία που παράγεται, δεν έχει σχέση με την ψυχική νόσο, παρόλο που υπάρχει αυτή η εικόνα, αλλά έχει σχέση με τη διαμόρφωση μιας προσωπικότητας που λέγεται αντικοινωνική ή ψυχοπαθητική και γίνεται κατά τη διάρκεια της εφηβείας και μέσα στην οικογένεια χωρίς όρια, που δεν απαγορεύει την παραβατικότητα.

Πως διαμορφώνονται βίαια τα παιδιά

Όσον αφορά στην βία που γεννιέται στο σπίτι, ο γιατρός είπε ότι υπάρχουν πολλοί παράγοντες που οδηγούν εκεί, όπως η διαπαιδαγώγηση των παιδιών μας, η οποία δεν έχει όρια, είναι ασύδοτη, κάνουν ό,τι θέλουν και οι γονείς δεν ξέρουν ή δεν μπορούν να βάλουν όρια, μιμούνται τους άλλους γονείς και αυτά που βλέπουν στα social και στις τηλεοράσεις και τα παιδιά μας διαμορφώνονται βίαια και παραβατικά.
Ο κ. Σούρας είπε ότι αυτή η βία μεταφέρεται στο σχολείο σιγά – σιγά και εκεί επικρατεί το … απόλυτο μπάχαλο. Όπως είπε, αν διαβάσει κάποιος τα βιβλία που διαβάζουν τα παιδιά στο σχολείο δεν θα καταλάβει τίποτα, θα δει ότι περιλαμβάνουν πράγματα απίθανα, που δεν έχουν καμία σχέση με την επιστημονική πραγματικότητα, ενώ δεν είναι προκαθορισμένα από το υπουργείο τα όρια μεταξύ των μαθητών και των δασκάλων.

Τεράστιο θέμα το σεξουαλικό

Σχολιάζοντας τα νέα μέτρα, ο ψυχίατρος είπε ότι είδαμε τα νέα μέτρα για τα κινητά τηλέφωνα, τις απουσίες και την τιμωρία, αλλά δεν είδαμε κάτι αν η βία έρθει μέσα στην τάξη, αν παραβατικά παιδιά μεταφέρουν τη βία στην τάξη και πως θα αντιμετωπιστεί. Ο ίδιος είπε, ότι δεν είδαμε που βρίσκονται οι ειδικοί που πρέπει να μπουν στα σχολεία να ενημερώσουν τα παιδιά.
Ο κ. Σούρας προέβλεψε ότι θα προκύψει και ένα άλλο θέμα, το σεξουαλικό, όταν τα παιδιά ενημερώνονται στο σχολείο για τη σεξουαλική τους ζωή και τη διαταραχή της ταυτότητας των φύλων. Όπως είπε θα είναι ένα τεράστιο θέμα, που θα βρεθούμε απέναντι και δεν θα ξέρουμε τι να πούμε.

Η διαμόρφωση της βίας

Ο ψυχίατρος επισήμανε ότι η βία μεταφέρεται από τα σχολεία στην κοινωνία και στην ηλικία των 13 ως 16 ετών, αναπτύσσεται μια διαταραχή, που είναι η βίαιη και αντικοινωνική διαταραχή, που μεταφέρεται στην οικογένεια.
«Το παιχνίδι είναι χαμένο, γιατί ο διαμορφωμένος βίαιος άνθρωπος, ο κακοποιητής, ο άνθρωπος που έχει δημιουργήσει τα βάρβαρα ένστικτα χωρίς ενοχές και τύψεις, κάποια στιγμή θα κάνει το κακό. Και το κακό αυτό, μπορεί να το κάνει στα 15, μπορεί στα 25 ή στα 30, δεν έχει ηλικία, γιατί η διαμόρφωση που υπάρχει μέσα του είναι πλέον μόνιμη και μη αναστρέψιμη», επισήμανε ο γιατρός.
Ο κ. Σούρας επισήμανε ότι όλα ξεκινάνε μέσα από την οικογένεια και μετά μεταφέρονται στη γειτονιά, στο σχολείο, στην κοινωνία.

«Στην οικογένεια δεν υπάρχει
ενημέρωση, ούτε πρόληψη»

Όσον αφορά στην πρόληψη, που μπορεί να προλάβει καταστάσεις, ο επιστήμονας είπε ότι λένε ότι θα γίνει, ότι έχει ξεκινήσει, ο ίδιος δεν βλέπει κάτι…, αλλά ελπίζει πάντα στο καλύτερο.
«Σε ένα τόσο μικρό κράτος, όπως η Ελλάδα, να έχουμε ένα τόσο μεγάλο αριθμό ανθρώπων παραβατικών και περιστατικών ενδοοικογενειακής βίας, σημαίνει ότι στην οικογένεια δεν υπάρχει ενημέρωση, ούτε πρόληψη, ούτε κάτι που να βοηθάει στην πρόληψη και αυτό γίνεται πάντοτε μέσα από τους ειδικούς με γνώση και εμπειρία. Χρειάζεται η ειδικοί να μπουν στα σχολεία να ενημερώσουν τα παιδιά και με τη γνώση και την εμπειρία τους να δώσουν συγκεκριμένα μηνύματα», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.
Γίνετε μέλος στο κανάλι Magnesianews στο Messenger για όλες τις τελευταίες ειδήσεις.