Κάλεσμα στους καταναλωτές να απέχουν από κάθε αγορά, ακόμη και πληρωμή λογαριασμών απευθύνει ο πρόεδρος του Ινστιτούτου Καταναλωτών (ΙΝ.ΚΑ.) κ. Γιώργος Λεχουρίτης, μιλώντας στο Ράδιο ΕΝΑ 102,5 και στον Ηλία Κουτσερή, αντιδρώντας με αυτή την κίνηση στην ακρίβεια. Το μποϊκοτάζ που οργανώνει το ΙΝ.ΚΑ θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 19 Φεβρουαρίου.
«Έφτασε ο κόμπος στο χτένι», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Λεχουρίτης υπογραμμίζοντας ότι το 2024 υπήρξαν ανακατατάξεις κι αντί να πέσουν οι τιμές, όπως αναφέρει η κυβέρνηση που τονίζει ότι αυτές σταθεροποιήθηκαν και υπάρχει πτώση του πληθωρισμού, η καθημερινότητα δείχνει εντελώς το αντίθετο.
«Λέμε την αλήθεια, την οποία βιώνει στο πορτοφόλι
του και στην τσέπη του ο Έλληνας καταναλωτής»
«Δεν κάνουμε αντιπολίτευση για την κυβέρνηση. Λέμε την αλήθεια, την οποία βιώνει στο πορτοφόλι του και στην τσέπη του ο Έλληνας καταναλωτής. Όταν μειώνονται οι διεθνείς τιμές των καυσίμων και στην Ελλάδα, ακριβαίνουν τα καύσιμα. Όταν έχουμε το ακριβότερο ηλεκτρικό ρεύμα, το ακριβότερο φυσικό αέριο. Όταν έχουμε τα ακριβότερα σε σύγκριση και με την Ευρώπη καταναλωτικά αγαθά, είτε είναι διόδια, ακτοπλοϊκά και αεροπορικά εισιτήρια. Βλέπουμε ένα «τσουνάμι» ακρίβειας. Στον κόσμο, δεν φτάνουν τα χρήματά του μέχρι τις 15 του επόμενου μήνα, παράλληλα βλέπουμε έρευνες του ΙΟΒΕ που λέει ότι το 67% των συμπολιτών μας ζει κάτω από το όριο της δυστυχίας, δεν μπορεί να τα βγάλει πέρα, όταν βλέπουμε πηγαίνοντας στο σούπερ μάρκετ, την ακρίβεια στα ράφια και οι καταναλωτές δεν ξέρουν τι να κάνουν.Παράλληλα ακούμε την κυβέρνηση να λέει ότι από 1η Μαρτίου 2025 θα έρθει ένα νέο καθεστώς και θα καταργήσει τις προσφορές. Δεν έχουμε καταλάβει τι εννοεί. Εννοεί ότι το 2+1 ή το 1+1 ή οι προσφορές -30, -50% θα καταργηθούν; Για ποιο λόγο;», επεσήμανε ο ίδιος.
«Δεν υπάρχουν οι κρατικοί μηχανισμοί
να ελέγξουν τις στρεβλώσεις της αγοράς»
Σημείωσε δε, ότι την ώρα που η ΕΕ δίνει οδηγίες στην Ελληνική κυβέρνηση να μειώσει τον ΦΠΑ σε βασικά καταναλωτικά αγαθά και η κυβέρνηση λέει ότι αυτό δεν είναι εφικτό να γίνει διότι δεν υπάρχουν οι κρατικοί μηχανισμοί να ελέγξουν τις στρεβλώσεις της αγοράς. «Δήθεν μας λένε ότι κάνουν πολλούς ελέγχους και επιβάλλουν αυστηρά πρόστιμα, αλλά όλα αυτά είναι ιστορίες, αμαρτίες και κουβέντα να γίνεται», συμπλήρωσε.
Για τον λόγο αυτό, το Ινστιτούτο Καταναλωτών αποφάσισε ως ένδειξη διαμαρτυρίας για την ακρίβεια στην αγορά να πραγματοποιήσει μποϊκοτάζ την Τετάρτη 19 Φεβρουαρίου. «Εκείνη την ημέρα καλούμε τους πολίτες να μην ξοδέψουν ούτε ένα ευρώ στη αγορά, αντέχουν, μπορούν για μία ημέρα να μην πληρώσουν τον λογαριασμό στο ρεύμα, στο νερό, τη δόση στο δάνειο, να μην βάλουν βενζίνη, να μην κάνουν αγορές για να στείλουμε ένα μήνυμα ότι αφεντικό στην αγορά δεν είναι οι παραγωγικές τάξεις, είναι οι ίδιοι καταναλωτές. Εάν οι καταναλωτές αποφασίσουν να μποϊκοτάρουν την αγορά, πέθανε η αγορά, έσβησε», υποστήριξε ο κ. Λεχουρίτης, ελπίζοντας με τη στήριξη των καταναλωτών να γίνει ένα μπλακ άουτ στην οικονομία εκείνη την ημέρα.
Το ζητούμενο είναι να περάσει το μήνυμα
Το ΙΝ.ΚΑ , σύμφωνα με τον κ. Λεχουρίτη, είναι πρωτοπόρο στο μποϊκοτάζ, καθώς έχει προχωρήσει σε αυτή την ενέργεια και το 2022 και το 2023.
«Το ζητούμενο είναι να περάσει το μήνυμα. Δεν είναι ότι θα φέρουμε ανατροπή στην καθημερινότητα του πολίτη ή στην αγορά. Με μία ημέρα δεν γίνεται τίποτα. Πρέπει όμως να στείλουμε αυτό το μήνυμα και στην προσπάθεια αυτή καλούμε και την κυβέρνηση να συμμετάσχει και να αγκαλιάσει το μποϊκοτάζ, γιατί εάν δεν το κάνει κι έχει τη λογική του Πόντιου Πιλάτου, αυτό δεν βοηθά ούτε και την ίδια και θα είναι για ακόμη μία φορά η αυταπόδειξη ότι πίσω από την ακρίβεια κρύβεται εκείνη», είπε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του ΙΝ.ΚΑ.
«Ο κόσμος δεν αντέχει άλλο, είναι
θυμωμένος, εκνευρισμένος, στρεσαρισμένος»
Μάλιστα, θυμήθηκε την προσπάθεια να γίνει μποϊκοτάζ όταν Υπουργός Ανάπτυξης ήταν ο Άδωνις Γεωργιάδης σχολιάζοντας «αντί ένας Υπουργός Ανάπτυξης να αγκαλιάσει αυτές τις προσπάθειες των οργανώσεων καταναλωτών, είναι απέναντι; Εμείς δεν είμαστε απέναντι στην κυβέρνηση. Εμείς λέμε ότι ο κόσμος δεν αντέχει άλλο, είναι θυμωμένος, εκνευρισμένος, στρεσαρισμένος».
Τέλος, ο κ. Λεχουρίτης δεν άφησε ασχολίαστο το γεγονός ότι αυτή τη στιγμή στη Σαντορίνη, με την κατάσταση που επικρατεί υπήρξαν πολλοί που εκμεταλλεύτηκαν την αγωνία του κόσμου και φτάσανε τα αεροπορικά εισιτήρια ακόμη και στη μαύρη αγορά. «Αντί να παρέμβει να βάλει στρατιωτικά αεροπλάνα, καράβια κάθεται ο κόσμος και αγωνιά, εάν θα φύγει από ένα μέρος που δεν ξέρει τι γίνεται και τι συμβαίνει», κατέληξε.
Απόδοση ραδιοφωνικής συνέντευξης: Δήμητρα Παλαιοδημοπούλου





























