Γ. Βαρδακαστάνης: Τεράστιες οι ανάγκες των ΑμεΑ, αντί για αυξήσεις συντάξεων και επιδομάτων, εισπράξαμε… μειώσεις

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ
Ο πρόεδρος της ΕΣ ΑμεΑ, έθεσε όλα τα θέματα μιλώντας στο Ράδιο ΕΝΑ

Για την ανάγκη να καθιερωθεί ένας μόνιμος μηχανισμός αύξησης και προσαρμογής των επιδομάτων που λαμβάνουν τα άτομα με αναπηρία μίλησε στο Ράδιο Ένα 102.5 και στον Ηλία Κουτσερή ο πρόεδρος της Εθνικής Συνομοσπονδίας ΑμεΑ, Ιωάννης Βαρδακαστάνης, επισημαίνοντας παράλληλα ότι ζητήθηκε από τα αρμόδια υπουργεία να καταβληθούν προ του Πάσχα συντάξεις και επιδόματα, χωρίς ωστόσο να γίνεται κάτι τέτοιο δεκτό από την πολιτική ηγεσία.

Δεν υλοποιήθηκε το αίτημα για πρόωρη
καταβολή επιδομάτων και συντάξεων

«Στείλαμε επιστολή με πρόταση προς την κα Μιχαηλίδου, την υπουργό κοινωνικής συνοχής και οικογένειας και τον υπουργό Οικονομικών, με κοινοποίηση και στο γραφείο του πρωθυπουργού, να καταβληθούν τα επιδόματα του ΟΠΕΚΑ πριν από το Πάσχα, ανταποκρινόμενοι σε αίτημα εκατοντάδων ατόμων με αναπηρία που επικοινώνησαν μαζί μας απ’ όλη τη χώρα. Αυτό δεν ήταν εφικτό, καθώς έπρεπε να περάσει διάταξη από τη Βουλή, που έχει κλείσει για το Πάσχα, οπότε δεν θα καταβληθούν τα επιδόματα. Το ίδιο αίτημα επείγει και για τις συντάξεις, συνολικά όμως, από πάρα πολλούς φορείς, αλλά ούτε αυτό υλοποιήθηκε», τόνισε ο κ. Βαρδακαστάνης.

Κάθε χρόνο να αυξάνονται και τα επιδόματα

Όσον αφορά τις αυξήσεις τα επιδόματα, ο πρόεδρος της ΕΣ ΑμεΑσημείωσε ότι είναι αναγκαίος ο μόνιμος και σταθερός μηχανισμός, καθώς τα επιδόματα αναπηρίας αυξήθηκαν το 2012, και μέχρι το 2023 δεν είχαν καμία αύξηση ή μείωση, αλλά είχαν μείωση λόγω πληθωρισμού, κόστους ζωής κλπ. «Δεν ήταν ονομαστική η μείωση αλλά ήταν ουσιαστική. Το 2023 η κυβέρνηση έδωσε 8% αύξηση που ίσχυσε από 1ης Μαΐου εκείνου του έτους. Το 2024 δεν δόθηκε τίποτα, ούτε φέτος… Παρατηρούνται ότι δίνονται αυξήσεις σε όλες τις ομάδες, και καλώς δίνονται γιατί υπάρχουν ανάγκες κι εμείς δεν είμαστε οπαδοί του κοινωνικού αυτοματισμού. Όμως θεωρούμε ότι πρέπει να υπάρξει ένας σταθερός μηχανισμός αύξησης επιδομάτων κάθε χρόνο και προτείνουμε να είναι ο μηχανισμός της αύξησης του κατώτατου μισθού. Όσο αυξάνεται ποσοστιαία ο κατώτατος μισθός, κάθε χρόνο να αυξάνονται και τα επιδόματα» σημείωσε χαρακτηριστικά.

Ικανοποιήθηκε αίτημα των κωφών

Από εκεί και πέρα όμως εξέφρασε ρητά και κατηγορηματικά όπως τόνισε και ο ίδιος, την ικανοποίηση του χρονίζοντος αιτήματος της Συνομοσπονδίας και κυρίως του χώρου των κωφών, όπως αυτό ανακοινώθηκε από τον πρωθυπουργό, ότι οι κωφοί συμπολίτες μαςθα παίρνουν κανονικά το επίδομα που δικαιούνται, χωρίς διακοπές. Όπως εξήγησε, μέχρι τώρα οι κωφοί παίρνουν επίδομα μέχρι τα 18 έτη, η καταβολή του οποίου διακόπτεται μετά και επανέρχεται μετά τα 65.«Ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε, με τη στήριξη όλου του αναπηρικού κινήματος, ότι αυτή η ηλικιακή διάκριση καταργείται και αυτή είναι μία πάρα πολύ θετική εξέλιξη. Αλλά ήρθε μετά από πάρα πολλές και μεγάλες προσπάθειες. Έστω τώρα, τέλος καλό όλα καλά.Ο αγώνας πάντα έχει αποτέλεσμα. Μπορεί να μην έχει άμεσο, αλλά κανένας αγώνας και καμία προσπάθεια δεν χάνονται σ’ αυτή τη ζωή» συμπλήρωσε ο κ. Βαρδακαστάνης.

Αποσύνδεση του επιδόματος από την εργασία

Τα αιτήματα ωστόσο είναι πολλά, και ένα από αυτά αφορά την αποσύνδεση του επιδόματος από την εργασία.«Δεν μπορεί κάποιος που εργάζεται να του κόβεται το επίδομα. Όταν έχουμε φτάσει ένας ανάπηρος συνταξιούχος να εργάζεται και να μην του κόβεται η σύνταξη, δεν μπορεί να του κόβεται το επίδομα» τόνισε ο πρόεδρος της ΕΣ ΑμεΑ ενώ κάλεσε την κυβέρνηση να λήξει και το ζήτημα της εθνικής σύνταξης για τους συνταξιούχους με αναπηρία.
«Δεν μπορεί να τεμαχίζεται ανάλογα με το ποσοστό αναπηρίας ενός συνταξιούχου. Δηλαδή αν έχει 50 έως 66,9% παίρνει το μισό της εθνικής σύνταξης. Η εθνική σύνταξη είναι περίπου 440 ευρώ και παίρνει 220ευρώ. Αν έχει από 67 έως 79,9% παίρνει τα 3/4 και μόνο αν έχει από 80% και πάνω παίρνει ολόκληρη, όταν η αναλογική σύνταξη που παίρνουν οι συνταξιούχοι με αναπηρία, επειδή έχουν εργαστεί για λίγα χρόνια, είναι πολύ μικρή» εξήγησε.

Επιστροφή του ΕΚΑΣ

Σύμφωνα με τον κοΒαρδακαστάνη, δύο πράγματα πρέπει να γίνουν ταυτόχρονα. Πρέπει να γυρίσει το ΕΚΑΣ πίσω για τους χαμηλοσυνταξιούχους και ταυτόχρονα για τους συνταξιούχους με αναπηρία, να σταματήσει η τμηματοποίηση της σύνταξης με βάση το ποσοστό αναπηρίας. «Είναι αιτήματα δίκαια, λογικά και εύλογα. Νομίζω ότι έχουμε αποδείξει ότι παρά τις τεράστιες ανάγκες που ο κόσμος αντιμετωπίζει, είμαστε λογικοί και εύλογοι σ’ αυτά που διεκδικούμε και με τον τρόπο που διεκδικούμε. Για εμάς η υπόθεση της αναπηρίας δεν έχει χρώμα ούτε κόμμα, δεν επιλέγουμε εμείς τις κυβερνήσεις αλλά ο λαός κι εμείς θέλουμε από αυτές να έχουμε το καλύτερο δυνατό για τον κόσμο που εκπροσωπούμε» σημείωσε.
Τέλος, ο πρόεδρος της ΕΣ ΑμεΑ ανέφερε ότι υπάρχουν 230 χιλιάδες συνταξιούχοι με αναπηρία και η μεγάλη πλειοψηφία παίρνει πολύ χαμηλές συντάξεις και το ίδιο ισχύει για τα επιδόματα. Από τις 190 χιλιάδες που παίρνουν επιδόματα, η μεγάλη πλειοψηφία, πάνω από 100 χιλιάδες παίρνουν 338 ευρώ. «Γι’ αυτό λέμε ότι η κυβέρνηση πρέπει να δώσει σταθερή λύση και όχι κάθε χρόνο να τρέχουμε και να κυνηγάμε το αυτονόητο» κατέληξε.

Απόδοση: Χρυσόστομος Τρίμμης

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.
Γίνετε μέλος στο κανάλι Magnesianews στο Messenger για όλες τις τελευταίες ειδήσεις.