Ο Βολιώτης executive chef Κ. Γεωργατζάς μιλά για τον Βόλο, το Πάσχα που θυμάται, τα τσιπουράδικα

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ
«Υπάρχει μεγάλη ανάγκη να ανατεθεί η προβολή της πηλιορείτικης κουζίνας σε ανθρώπους που γνωρίζουν την αγορά»

Ένας άνθρωπος «δικός μας», ένας Βολιώτης, που δημιουργεί χρόνια τώρα στην Αθήνα και διαπρέπει σε διαγωνισμούς του εξωτερικού, τιμώντας τόσο την πόλη, όσο και την χώρα του. Ο Executive Chef  Κωνσταντίνος Γεωργατζάς , ανοίγει την καρδιά του και τις σκέψεις του, για τους αναγνώστες μας, τονίζοντας παράλληλα, ότι στην μαγειρική και την γαστρονομία, ποτέ δεν μπορείς να πεις ,πως έχεις κάνει τα πάντα.

Η ενασχόλησή του με την μαγειρική, ήταν για τον ίδιο, μονόδρομος, ενώ αναφερόμενος στο Πάσχα, για τον ίδιο, σημαίνει…  εξοχή άνοιξη, αναγέννηση, χρώματα, μυρωδιές ψητών εδεσμάτων  στα κάρβουνα, χαρούμενες οικογενειακές συνάξεις ,ξένοιαστες στιγμές!

Ερωτηθείς  για τις  πολλές τηλεοπτικές εκπομπές , αλλά και τις νέες τάσεις στη μαγειρική, τονίζει, ότι «η μαγειρική ασκείται μέσα στις κουζίνες και η επιλογή υλικών γίνεται στις φάρμες ή στους λαχανόκηπους αφού η νέα τάση του foraging απαιτεί τη συνεργασία με παραγωγούς και κτηνοτρόφους».

Μιλώντας για τα τοπικά δεδομένα , τα τσιπουράδικα και την Πηλειορίτικη κουζίνα, ο βραβευμένος σεφ, υποστήριξε, ότι «πρέπει το κάθε τσιπουράδικο να έχει τη δική του ταυτότητα. Υπάρχει μεγάλη ανάγκη να ανατεθεί η προβολή της πηλιορείτικης κουζίνας σε ανθρώπους που γνωρίζουν την αγορά και έχουν άμεση σχέση με τα ΜΜΕ αλλά και τα τουριστικά γραφεία προκειμένου δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις ώστε οι τουρίστες και οι ταξιδευτές να έχουν να επιλέξουν ανάμεσα σε ξεναγήσεις εμπειρίας ανάμεσα σε street food, τσιπουράδικα αλλά και τη βουνίσια κουζίνα του Πηλίου, που ξεχωρίζει για την αυθεντικότητά της».

Σε ότι αφορά στα προσωπικά του άμεσα σχέδια, όπως τόνισε και του ευχόμαστε βεβαίως καλή επιτυχία, «επόμενος στόχος, είναι οι ολυμπιακοί αγώνες μαγειρικής το 2024 στην Στουτγκάρδη και η κατάκτηση ενός ακόμη μεταλλείου.»

Συνέντευξη στον ΗΛΙΑ ΚΟΥΤΣΕΡΗ

>Επιτυχημένος σεφ, για πάνω από  δυο δεκαετίες, με αρκετές αντιλαμβάνομαι αναζητήσεις , γνωστές συνεργασίες αλλά και καλές διακρίσεις και περγαμηνές, σαν και την τελευταία που αφορούσε το χάλκινο μετάλλιο, στο Παγκόσμιο Κύπελλο Μαγειρικής στο Λουξεμβούργο. Καταρχήν πως νιώθετε για την έως τώρα πορεία σας; Έχετε πετύχει στόχους σας ;

Το σίγουρο είναι έχω καλύψει τα μέχρι τώρα “θέλω μου “, αλλά όσον αφορά στους στόχους μου προσπαθώ πάντα να ανεβάζω τον πήχη ακόμη πιο ψηλά & να ψάχνομαι για το κάτι παραπάνω. Εξάλλου όσον αφορά στην μαγειρική και την γαστρονομία, ποτέ δεν μπορείς να πεις ,πως έχεις κάνει τα πάντα .Συνεπώς μπορείς να αναζητάς και να μαθαίνεις  πάντα

>Τα όποια βραβεία, μετάλλια, διακρίσεις, αποτελούν μια ηθική κυρίως ανταμοιβή και επιβράβευση των όποιων προσπαθειών;

Εννοείται ότι ένα μετάλλιο από επίσημους  διαγωνισμούς παγκοσμίου επιπέδου,  όπως αυτό του παγκοσμίου Κυπέλου το 2022 και της Ολυμπιάδας Μαγειρικής 2020  που κατακτήσαμε το χάλκινο μετάλλιο , είναι η καλύτερη επιβράβευση των προσπαθειών μας, των ατελείωτων ωρών προπονήσεων & προετοιμασίας. Νιώθω ιδιαίτερη τιμή, γιατί εκεί εκπροσωπούμε τα προϊόντα ,τις γεύσεις και την κουλτούρα της Ελλάδος .Ταξιδεύουμε την Ελληνική Γαστρονομία  και την ελληνική κουζίνα σε όλο τον κόσμο.

>Η ενασχόληση με τη μαγειρική, ήταν κάτι το οποίο αποτελούσε παιδικό όπως λέμε όνειρο; Και ποιες ήταν ίσως οι αφορμές της επαγγελματικής εντέλει πορείας;

Ένα παιδικό όνειρο που συνδέεται με τις αναμνήσεις των παιδικών μου χρόνων που η κουζίνα ήταν το κέντρο δημιουργίας για ολόκληρη την οικογένεια. Μην ξεχνάτε πως μεγαλώσαμε σε μια εποχή που υπήρχαν αξίες όπως , η μητέρα που  μαγείρευε πάντα και γύρω από το τραπέζι , δοκιμάζαμε ,συζητούσαμε και απολαμβάναμε γεύσεις μαγικές…

Η ενασχόλησή μου με την μαγειρική ήταν για μένα μονόδρομος. Μέχρι σήμερα μου δίνει χαρά γιατί είναι κάτι πολύ παραπάνω από μια δουλειά ,είναι δημιουργία . Στην πορεία μου συνάντησα ανθρώπους που με πίστεψαν και έμαθα πολλά από αυτούς, με εμπιστεύτηκαν μου έδωσαν βήμα.

Αλήθεια, μιας που κατάγεστε από τον Βόλο, ποιες μυρωδιές, γεύσεις και εικόνες παραπέμπουν στο Πάσχα των παιδικών σας χρόνων;

Παρόλο που εδώ και 24 χρόνια  ζω Αθήνα, σαν παιδί μεγάλωσα στην επαρχία, συνεπώς Πάσχα για μένα είναι εξοχή άνοιξη, αναγέννηση, χρώματα, μυρωδιές ψητών εδεσμάτων  στα κάρβουνα, χαρούμενες οικογενειακές συνάξεις ,ξένοιαστες στιγμές δίχως άγχος, με απεριόριστα χαμόγελα .

Η μαγειρική έχει ξεπεράσει τα όρια στα οποία βρίσκονταν παλαιότερα, εάν δούμε πόσοι πλέον ασχολούνται ή επιθυμούν να ασχοληθούν. Εκπομπές μαγειρικής, ιστοσελίδες, περιοδικά, κ.α.  Δείχνει κάτι το οποίο υπήρχε ως διάθεση, αλλά δεν έβρισκε το δρόμο του;

Οι πολυάριθμες εκπομπές μαγειρικής δεν νομίζω ότι βοηθούν ιδιαίτερα, αντίθετα δίνουν βήμα σε διάττοντες αστέρες και τους αποπροσανατολίζουν . Η μαγειρική ασκείται μέσα στις κουζίνες και η επιλογή υλικών γίνεται στις φάρμες ή στους λαχανόκηπους αφού η νέα τάση του foraging απαιτεί τη συνεργασία με παραγωγούς και κτηνοτρόφους,  καθώς και την εξεύρεση τοπικών υλικών εξαιρετικής ποιότητας που θα αναβαθμίσουν τις γευστικές μας δημιουργίες.

Η μαγειρική είναι μια τέχνη, που φαίνεται ότι συνεχώς εξελίσσεται. Πόσο εύκολο είναι για κάποιον, ακόμη και αναγνωρισμένο σεφ να μπορεί να την παρακολουθεί, αλλά και τι είναι ίσως αυτό που αναζητά να δώσει κάθε φορά στο κοινό;

Ζούμε σε μια εποχή που τα πάντα εξελίσσονται με γοργούς ρυθμούς και πρέπει συνεχώς να προσπαθούμε να είμαστε πιο μπροστά από την εποχή μας. Στη μαγειρική βέβαια αξιοποιούμε τις παραδόσεις και δημιουργούμε πιάτα σε πιο εκλεπτυσμένη μορφή, που είναι ιδιαίτερα δύσκολο γιατί εκτός από τη γνώση και την φαντασία χρειάζεται και εμπειρία για να δημιουργηθεί μια συνταγή…

Στη Μαγνησία, όπου έχει δημιουργηθεί κατά κάποιο τρόπο, ένα «brand name» για τα τσιπουράδικα, πως θα μπορούσε να λειτουργήσει αυτό, ακόμη πιο θετικά για την περιοχή, αλλά και τι περιθώρια μπορούν να υπάρξουν, ώστε η τοπική μας κουζίνα (και η Πηλειορίτικη) να ακουστεί ακόμη περισσότερο;

Τα τσιπουράδικα είναι συνυφασμένα με την καθημερινότητα των ανθρώπων που ζουν στον Βόλο. Χρειάζεται όμως μεγαλύτερη φαντασία ώστε τα πιάτα να εναλλάσσονται και όχι να αντιγράφονται. Πρέπει το κάθε τσιπουράδικο να έχει τη δική του ταυτότητα. Υπάρχει μεγάλη ανάγκη να ανατεθεί η προβολή της πηλιορείτικης κουζίνας σε ανθρώπους που γνωρίζουν την αγορά και έχουν άμεση σχέση με τα ΜΜΕ αλλά και τα τουριστικά γραφεία προκειμένου δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις ώστε οι τουρίστες και οι ταξιδευτές να έχουν να επιλέξουν ανάμεσα σε ξεναγήσεις εμπειρίας ανάμεσα σε street food, τσιπουράδικα αλλά και τη βουνίσια κουζίνα του Πηλίου, που ξεχωρίζει για την αυθεντικότητά της. Θα πρέπει να υπάρχει ο ανάλογος προγραμματισμός από το Δήμο, την Ένωση Ξενοδόχων και την Περιφέρεια γιατί μέχρι σήμερα γίνονται μόνον κάποιες κινήσεις,  χωρίς να υπάρχει συνέχεια. Για να αναδειχθεί η κουζίνα μας χρειάζεται εξειδίκευση και επιμονή.

Υπάρχει αλήθεια, αγαπημένο και ξεχωριστό φαγητό για τους σεφ; Αν ναι , ποιο είναι το δικό σας; Έχετε αδυναμία σε κάποια κουζίνα;

Ο chef δεν έχει αγαπημένο φαγητό… όλα είναι δημιουργήματά του. Είναι σαν να ρωτάτε έναν πατέρα να σας πει ποιο παιδί του αγαπά. Τώρα σε ότι αφορά την φιλοσοφία της κουζίνας, θα σας έλεγα ότι η Ασιατική  κουζίνα είναι εκείνη που έχει κερδίσει το ενδιαφέρον αυτή την περίοδο.

Ποιοι είναι οι επόμενοι στόχοι που μπαίνουν στο επαγγελματικό αλλά και διαγωνιστικό επίπεδο;

Η συνεργασία μου με διακεκριμένους chefs του εξωτερικού που θα δώσουν βήμα στην προβολή της ελληνικής κουζίνας, που ενδυναμώνει τον οργανισμό είναι νόστιμη, αρωματική και αποπνέει φροντίδα και φρεσκάδα. Επόμενος στόχος, οι ολυμπιακοί αγώνες μαγειρικής το 2024 στην Στουτγκάρδη και η κατάκτηση ενός ακόμη μεταλλείου.

Θέλω να ασχοληθώ περισσότερο με τη συγγραφή και ήδη ετοιμάζω ένα βιβλίο με συνταγές ειδικής φιλοσοφίας ενδυνάμωσης… αλλά δεν μπορώ να πω περισσότερα, είναι έκπληξη.

Όνειρό μου είναι να ασχοληθώ και με την παιδική διατροφή γιατί είμαστε η πρώτη χώρα στην Ευρώπη σε παιδική παχυσαρκία και αυτό με λυπεί βαθύτατα.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.
Γίνετε μέλος στο κανάλι Magnesianews στο Messenger για όλες τις τελευταίες ειδήσεις.