Η κλιματική αλλαγή επηρεάζει χρόνο με τον χρόνο όλο και περισσότερο τις ζωές μας αλλά και τη διατροφική αλυσίδα, μιας και η ξηρασία από τη μια και οι έντονες βροχοπτώσεις αλλά και χαλαζοπτώσεις από τη άλλη καταστρέφουν την παραγωγή και πλήττουν τον πρωτογενή τομέα.
Την περίοδο αυτή τα βλέμματα όλων έχουν στραφεί στο λάδι και τις ελιές, με τον Διευθυντή του Αγροτικού Συνεταιρισμού Πηλίου- Β. Σποράδων κ. Αναστάσιο Ψοφογιώργο, ο οποίος μίλησε στο Ράδιο ΕΝΑ και στον Ηλία Κουτσερή και ανέφερε ότι φέτος η παραγωγή σε λάδι θα είναι μέτρια, λόγω των καιρικών συνθηκών. Ευτυχώς τα πράγματα είναι πιο αισιόδοξα για τη βρώσιμη ελιά, η οποία είναι εξαιρετικής ποιότητας.
Ο κ. Ψοφογιώργος σημείωσε ότι μετά τις θεομηνίες και τις καταστροφές έγιναν στο μέτρο του δυνατού οι αποκαταστάσεις ώστε οι παραγωγοί να καλλιεργήσουν, ενώ διενεργήθηκε και δακοκτονία.
«Λόγω των υψηλών θερμοκρασιών…»
Σε ότι αφορά στη παραγωγή ο ίδιος επεσήμανε ότι αυτή είναι μέτρια, λόγω των υψηλών θερμοκρασιών που επικράτησαν όλο το καλοκαίρι και της έλλειψης βροχοπτώσεων. «Υπάρχει μία μέτρια παραγωγή, ειδικά για τον ορεινό όγκο, καθότι η ξηρασία δημιούργησε αρκετά προβλήματα με αποτέλεσμα να έχει αυτή τη μικρή, πολύ μικρή σοδειά ο ορεινός όγκος. Με δεδομένο και τις καιρικές συνθήκες του καλοκαιριού, ζέστη χωρίς βροχή, όλες οι ελιές του ορεινού όγκου θα πάνε για το λιοτρίβι.
Βρώσιμη ελιά θα υπάρχει στο πεδινό κομμάτι στην Αγριά, ταΛεχώνια και στις γύρω περιοχές. Γενικά η σοδειά είναι μικρή, μέτρια. Από εκεί και πέρα η βρώσιμη ελιά δεν έχει δάκο, είναι καλή ποιοτικά, οπότε θα πορευτούμε με αυτά τα δεδομένα που έχουν δημιουργηθεί», επεσήμανε τονίζοντας ότι αν και ανέμεναν όλοι η παρούσα να ήταν μία καλή χρονιά, οι καιρικές συνθήκες δεν το επέτρεψαν.
«Η βρώσιμη ελιά ξεκίνησε να συλλέγεται και να συγκεντρώνεται στον συνεταιρισμό. Ποιοτικά είναι πολύ καλή, απλώς ο τεμαχισμός είναι μέτριος, δηλαδή δεν έχει χοντρά κομμάτια είναι και αυτό αποτέλεσμα των καιρικών συνθηκών», συμπλήρωσε.
Υπάρχει ενδιαφέρον για παραγγελίες
Αναφορικά με τις τιμές αυτές, σύμφωνα με τον Διευθυντή της ΕΑΣ δεν έχουν διαμορφωθεί καθώς υπάρχει αναμονή για τις τιμές των παραγωγών, ενώ ενδιαφέρον για παραγγελίες υπάρχει πάντα ακόμη και για το εξωτερικό.
« Είμαστε σε αναμονή γιατί αναμένονται οι τιμές παραγωγού. Για να κάνει συμφωνία ο πελάτης πρέπει να είναι γνωστή η τιμή παραγωγού. Πάντα υπάρχει ενδιαφέρον, όμως εάν η τιμή είναι πολύ υψηλή οι πελάτες στρέφονται σε άλλες αγορές, όπως στην Αίγυπτο», σημείωσε ο ίδιος.
Βέβαια ο κ. Ψοφογιώργος αναφέρθηκε στο θέμα του ελέγχου της αγοράς που πρέπει να κάνε το κράτος λέγοντας πως εάν αυτό δεν γίνει θα συνεχιστεί το «δόγμα» εάν η σοδειά είναι δεν καλή είναι η χρονιά του παραγωγού κι αν η σοδειά είναι καλή είναι η χρονιά των εμπόρων.
«Δεν είναι πράγματα αυτά. Κάποια στιγμή πρέπει να παρέμβει και το κράτος να υπάρχει μία ισορροπία μεταξύ παραγωγής και κατανάλωσης. Να δει και το κράτος πόσο είναι το κόστος παραγωγής, πόσο πρέπει να βγει στην αγορά η ελιά, για να μπορέσει και ο καταναλωτής να τη φτάσει, να την αγοράσει.Βλέπουμε τι γίνεται τόσα χρόνια που η αγορά έχει αφεθεί ελεύθερη να λειτουργήσει», υπογράμμισε.
Ίσως υπάρξει έλλειψη χεριών…
Σημείωσε δε ότι η τιμή του λαδιού αυτή τη στιγμή έχει μία πτωτική τάση, αλλά υπάρχει αναμονή καθώς σε λίγο θα ξεκινήσουν να μπαίνουν στην εξίσωση και τα ελαιοτριβεία.
«Η τιμή δεν θα είναι 10 ευρώ, ούτε 9, υπάρχει πτωτική πορεία. Αυτό εξαρτάται όμως και από την παγκόσμια παραγωγή», συμπλήρωσε ο ίδιος.
Τέλος, σε ότι αφορά σε εργατικά χέρια κι αν αυτά επαρκούν, ο κ. Ψοφογιώργος ανέφερε πως έως σήμερα δεν υπάρχει ζήτημα αν και ακόμη η συγκομιδή δεν είναι στο φόρτε της. Ωστόσο, ίσως δεν ισχύσει το ίδιο, λίγο αργότερα όταν όλοι θα κάνουν τη συγκομιδή των ελιών. Τότε, ίσως αναδειχθεί για ακόμη μια χρονιά το πρόβλημα έλλειψης εργατικού δυναμικού.
Απόδοση ραδιοφωνικής συνέντευξης: Δήμητρα Παλαιοδημοπούλου































