Τίνα Μαυροπούλου στο «Ράδιο ΕΝΑ»: «Εύκολες συνταγές για όλους απ΄την Ιαπωνία!»

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ
Βιβλίο στα ελληνικά για φαγητά από τη χώρα της Ασίας

Η αγάπη για τη χώρα και τους ανθρώπους έφερε τη συγγραφέα, Τίνα Μαυροπούλου να ασχοληθεί και να δημιουργήσει ένα βιβλίο (απ΄τις Εκδόσεις Φυλάτος) για την ιαπωνική κουζίνα, την οποία, όταν και γεύτηκε αποφάσισε ότι της άρεσε και ήθελε να καταγράψει συνταγές από τη χώρα του Ανατέλλοντος Ηλίου. Όπως ανέφερε μιλώντας στο Ράδιο ΕΝΑ και τον Ηλία Κουτσερή, την περίοδο του κορωνοϊού, είχε τη δυνατότητα να εμπλουτίσει τις συνταγές της σε όλα τα είδη (σούπες, ορεκτικά και άλλα).
Όπως είπε σκοπεύει την επόμενη φορά που θα επισκεφθεί την Ιαπωνία να κάνει και μαθήματα μαγειρικής, αλλά και να ασχοληθεί με τα γλυκά, μια κατηγορία πολύ ιδιαίτερη και απαιτητική. Στόχος της είναι να δώσει την ευκαιρία σε όλους τους αναγνώστες να δημιουργήσουν όσο ευκολότερα γίνεται πιάτα της ιαπωνικής κουζίνας, επιλέγοντας συνταγές με υλικά που βρίσκονται εύκολα στην Ελλάδα.

Τίνα Μαυροπούλου

Ποιες οι προτεινόμενες συνταγές

Το βιβλίο, το οποίο το επόμενο χρονικό διάστημα, ίσως παρουσιαστεί και στον Βόλο, περιλαμβάνει 51 συνταγές, από τις οποίες οι 30 είναι vegan και υπάρχουν πολλοί συνδυασμοί και παραλλαγές. Για παράδειγμα το κοτόπουλο τεριάκι, μπορεί να γίνει και με σολομό, ενώ η κουζίνα της Ιαπωνίας είναι αρκετά υγιεινή. «Δεν θα έλεγα ότι ελληνική δεν είναι υγιεινή, αλλά η ιαπωνική ανήκει σε αυτή την κατηγορία, γιατί χρησιμοποιεί αρκετά λαχανικά και όταν περιλαμβάνει ψάρι ή κρέας αυτά εμφανίζονται σε μικρή ποσότητα.
Στην ιαπωνική κουζίνα περιλαμβάνεται σαλάτα, ορεκτικό, σούπα και κάτι με ρύζι ή νούντλς με κρέας ή θαλασσινά με τις μερίδες να είναι μικρές» με την κ. Μαυροπούλου να σημειώνει ότι στην ιαπωνική κουζίνα δεν χρησιμοποιείται ευρέως το ψωμί, αν και υπάρχει.

mde

Τα γλυκά και οι παραλλαγές

Στο κομμάτι των γλυκών υπάρχουν πολλές παραλλαγές, και στο βιβλίο παρουσιάζονται δύο με τρεις εύκολες συνταγές για να μπορούν να γίνουν. Όπως εξήγησε τα γιαπωνέζικα πιάτα δεν χρειάζονται πολύ χρόνο προκειμένου να μαγειρευτούν, γιατί συνήθως χρειάζονται περισσότερη προετοιμασία και το κομμάτι του μαγειρέματος απαιτεί περίπου 10 λεπτά. «Αυτό που παίρνει λίγο χρόνο παραπάνω είναι η προετοιμασία του ρυζιού, γιατί εάν μπει σε ατμομάγειρα ή σε ειδικό σκεύος θα απαιτηθούν 40 λεπτά. Όλα είναι θέμα οργάνωσης, για την Παρασκευή αγαπημένων πιάτων, όπως το τσικούνε (κεφτέδες κοτόπουλου, τακογιάκι (κροκέτα χταποδιού)» κατάληξε η κ. Μαυροπούλου.

Η Τίνα (Μάλαμα) Μαυροπούλου

Η Τίνα (Μάλαμα) Μαυροπούλου γεννήθηκε στην Αθήνα το 1964. Ασχολήθηκε με τη διαφήμιση και τις δημόσιες σχέσεις, την εφαρμοσμένη βοτανοθεραπεία και την παρασκευή φυτικών προϊόντων περιποίησης. Παράλληλα καλλιεργεί λαχανικά και βότανα φυσικής καλλιέργειας. Εξερευνά την υγιεινή διατροφή στην παραδοσιακή ελληνική και ιαπωνική κουζίνα, στη χορτοφαγία, στη μακροβιοτική και στα ωμοφαγικά γλυκά. Το 2019 επισκέπτεται τη χώρα των Ιαπώνων φίλων της. Η αισθητική, η κουλτούρα και η υπέροχη κουζίνα τους μεταφέρεται πλέον στο σπίτι της, σε μια καθημερινή γευστική και όχι μόνο, απόλαυση.

Χωνάκια sushi (Temaki zushi) ενόψει Θεοφανείων!

Δείξτε στους καλεσμένους σας, την ιαπωνική απόλαυση που θα ολοκληρώσει ένα εορταστικό γεύμα…

Ο εορταστικός, διασκεδαστικός και εύκολος τρόπος να απολαύσετε sushi. Σε δεκαπέντε λεπτά έχει ετοιμαστεί η πιατέλα με τα υλικά που θα γεμίσουν τα χωνάκια sushi. Δείξτε στους καλεσμένους σας την ιαπωνική απόλαυση που θα ολοκληρώσει ένα εορταστικό γεύμα.
Τα υλικά που θα χρειαστούμε για 20 χωνάκια, θα τα βρείτε σε μεγάλα super market και καταστήματα ασιατικών τροφών:
5 κούπες μαγειρεμένο ρύζι για sushi (ρύζι sushi ή γλασέ ή άλλο ατμού, με προσθήκη seasoning για γεύση. Το seasoning μπορείτε να το ετοιμάσετε με 40 ml ξύδι ρυζιού ή μηλόξυδο, 1 κ.σ. ζάχαρη, 2/3 κ.γ. αλάτι, με λίγο ζέσταμα να λιώσουν τα στερεά υλικά).
10 φύλλα φυκιών Nori κομμένα στη μέση.
Υλικά για το γέμισμα:
1 τόνο νερού στραγγισμένο με 2 κ.γ. μαγιονέζα, 5 μεγάλες βρασμένες γαρίδες, 5 φέτες καπνιστού σολομού, 5 μπαστουνάκια υποκατάστατο καβουριού (surimi), λίγο χαβιάρι. Αγγούρι χωρίς τους σπόρους, επίσης καρότο ή και αβοκάντο. Άλλες επιλογές είναι μάνγκο, κόκκινη πιπεριά, μανιτάρια, φρέσκια ρόκα, ομελέτα κ.ά. Λίγη μαγιονέζα. Για vegan επιλογή μπορείτε να βάλετε λαχανικά και τηγανιτό tofu.

Επίσης θα χρειαστείτε συνοδευτικά μικρά πιατάκια με σάλτσα σόγιας, wasabi (καυτερή πάστα), πίκλες τζίντζερ.
Ετοιμασία: 1. Έχω βάλει νωρίτερα το ρύζι ατμού να γίνει. Όπως είναι ζεστό προσθέτω και ανακατεύω με σπάτουλα το seasoning. Το βάζω σ ένα όμορφο μπολ και το σκεπάζω με πετσέτα.
2. Κόβω κάθε φύλλο Νori στην μέση (μπορώ να έχω αγοράσει και φύλλα nori ήδη κομμένα μισά). Τα βάζω σε πιατέλα με την γυαλιστερή πλευρά κάτω.
3. Κόβω τα λαχανικά για το γέμισμα σε λουρίδες πάχους 1 εκ. περίπου και 17,5 μήκος. Τα βάζω κυκλικά σε μια μεγάλη πιατέλα.
4. Ετοιμάζω ατομικά μπολάκια με σάλτσα σόγιας και βάζω λίγη πάστα wasabi και πίκλες τζίντζερ στις γωνίες της πιατέλας με τα υλικά.
5. Ετοιμάζω ένα μπολάκι με νερό και λίγο ξύδι, για το ακούμπισμα του κουταλιού σούπας από το ρύζι και ένα ακόμη για το κλείσιμο του φυκιού στο χωνάκι.
Πως ετοιμάζω τα χωνάκια sushi:
Ο καθένας παίρνει μπροστά του ένα κομμάτι Nori και βάζει μία μεγάλη κουταλιά σούπας ρύζι διαγώνια στα αριστερά του φύλλου. Αλείφω πάνω στο ρύζι αν θέλω, λίγη μαγιονέζα ή wasabi και τοποθετώ λαχανικά, γαρίδα ή τόνο ή surimi ή καπνιστό σολομό, επίσης διαγώνια. Διπλώνω την μία πλευρά του φυκιού πάνω στην γέμιση. Διπλώνω την άλλη πλευρά πάνω στην πρώτη σχηματίζοντας χωνί. Κλείνω την άκρη του φύλλου με λίγο νερό-ξύδι. Στην κορυφή μπορώ να βάλω λίγο χαβιάρι.
Συνεχίζω με άλλους συνδυασμούς υλικών. Μπορείτε να έχετε ετοιμάσει 2-3 προτάσεις με έτοιμα χωνάκια για να δούνε οι καλεσμένοι σας το αποτέλεσμα. Απολαμβάνω με λίγη σάλτσα σόγιας κάθε μπουκιά!

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.
Γίνετε μέλος στο κανάλι Magnesianews στο Messenger για όλες τις τελευταίες ειδήσεις.