Βέφα Αλεξιάδου: «Κουβαλάω τόσο πόνο, που αν ο Θεός δεν μου κρατούσε το χέρι…»

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ
Τι είχε πει σε αδημοσίευτο κομμάτι συνέντευξης που έδωσε τον Ιούλιο του 2022 στη ΜΑΓΝΗΣΙΑ και το Ράδιο Ένα…

Μια μικρή αναδρομή στη μέχρι τότε πορεία της, τόσο στη ζωή, όσο και στην κουζίνα, είχε κάνει τον Ιούλιο του 2022, όταν και είχε βρεθεί στον Βόλο για να παρουσιάσει το βιβλίο της η γνωστή μαγείρισσα, η οποία μάλιστα είχε γεννηθεί στην πρωτεύουσα της Μαγνησίας, Βέφα Αλεξιάδου που έφυγε απ΄ τη ζωή σε ηλικία 91 ετών. Μιλώντας τότε στο Ράδιο ΕΝΑ και τη ΜΑΓΝΗΣΙΑ και τον Ηλία Κουτσερή, στις 6 Ιουλίου πριν από δύο χρόνια είχε εξηγήσει, γιατί ξεκίνησε από τον Βόλο τη διαδρομή του βιβλίου της, λέγοντας πως την έκανε «επειδή εδώ γεννήθηκα. Εδώ έκανα τα πρώτα μου βήματα, έζησα το μεγαλύτερο και το ωραιότερο κομμάτι της ζωής μου, σε μια εποχή, όπου όλα ήταν δύσκολα, δεν είχαμε καμία πολυτέλεια, αλλά είχαμε πολλή αγάπη και επικοινωνία ο ένας με τον άλλο. Ήμασταν δεμένοι, γιατί ο Βόλος ήταν πολύ μικρός και γνωριζόμασταν όλοι, ζώντας υπέροχα χρόνια.

Κάτω από τη σκιά του Δευτέρου
Παγκοσμίου Πολέμου και της Κατοχής

Η ζωή μου ξεκίνησε στον Βόλο, όπου γεννήθηκα και έζησα τα πρώτα τρυφερά παιδικά μου χρόνια, κάτω από τη σκιά του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου και της Γερμανικής κατοχής! Μετά την απελευθέρωση, όπως όλα τα συνομήλικα Ελληνόπουλα προσπάθησα να αναπληρώσω τη μόρφωση που στερήθηκα τα δύσκολα χρόνια της κατοχής. Ήμασταν τυχεροί που την εποχή εκείνη, κυκλοφορούσε ένα από τα καλύτερα μορφωτικά παιδικά περιοδικά “το Ελληνόπουλο ο Θησαυρός των παιδιών”.Μέσα από τις πλούσιες σε ύλη σελίδες του, κατάφερα να γεμίσω το κεφαλάκι μου με γνώση, παράλληλα βέβαια και με την σωστή αγωγή και διδασκαλία από το σχολειό, όπου διδάσκονταν και τα αρχαία Ελληνικά!Μέσα από το περιοδικό, διάβασα έργα μεγάλων ξένων και Ελλήνων συγγραφέων όπως οι «Άθλιοι» του Βίκτωρος Ουγκό, τα «Ανεμοδαρμένα ύψη» της Έμιλι Μπροντέ, η «Τρικυμία» του Σαίξπηρ, το «Ταξίδι στο κέντρο της γης» του Ιουλίου Βερν, «Οι τρεις σωματοφύλακες» του Αλεξάνδρου Δουμά.Καθώς και έργα Ελλήνων λογοτεχνών , όπως των Στρατή Μυριβήλη, Αλεξάνδρου Παπαδιαμάντη, Ανδρέα Καρκαβίτσα, Ηλία Βενέζη. ..

«Κυρία Βέφα ή το βιολί ή την επιστήμη»

Έφυγα πηγαίνοντας για σπουδές στη Θεσσαλονίκη. Έγινα χημικός, παράτησα το βιολί, το οποίο το μελετούσα στο ωδείο Κόντη, για 5 χρόνια. Όταν πήγα στη Θεσσαλονίκη ο δάσκαλος του βιολιού, μου είπε: «Κυρία Βέφα ή το βιολί ή την επιστήμη», εγώ απάντησα ότι θα τα καταφέρω και τα δύο, όμως, δεν ήταν δυνατόν. Προτίμησα την επιστήμη. Έγινα χημικός και δούλεψα 13 χρόνια. Στα 55 μου, λόγω του γεγονότος ότι φίλοι έτρωγαν τα φαγητά που έφτιαχνα και τα είχα διδαχθεί από τη μητέρα μου, που ήταν από την Κωνσταντινούπολη, όλοι έλεγαν, γράψε ένα βιβλίο να τα κάνουμε και εμείς, γιατί τα τηλέφωνα έσπαγαν μετά, ζητώντας όλοι τις συνταγές. Έτσι κατάφερα να γράψω το πρώτο μου βιβλίο, και στη συνέχεια άλλα 16, φτάνοντας στην κορυφή αναφορικά με τα βιβλία μαγειρικής σε παγκόσμιο επίπεδο . Πήρα ένα μεγάλο βραβείο και ως εκδότρια και ως σεφ στην τηλεόραση, έχοντας τρία συνολικά παγκόσμια βραβεία, πάνω σε ένα τόσο απλό και κοινό θέμα, όπως η μαγειρική. Δεν θα με ένοιαζε να πετύχω ως χημικός, γιατί αυτό που έκανα, ήταν πολύ πιο σημαντικό, καθώς το να μάθω τους απανταχού Έλληνες και αργότερα και τους ξένους, να μαγειρεύουν σωστά ήταν πολύ σημαντικό για μένα» είχε υπογραμμίσει τότε η Βέφα Αλεξιάδου.

Σκοπός η διάδοση των ελληνικών φαγητών

Είχε μάλιστα επισημάνει ότι για πολλά χρόνια κυνηγούσε να βρει έναν ξένο εκδότη για να κάνουν μαζί την ελληνική κουζίνα, με το να τη γράψει αυτή και εν συνέχεια να την εκδώσει εκείνος, για να προβληθεί η ελληνική κουζίνα σε όλο τον κόσμο. «Μετά από κυνήγι 24 ετών, βρήκα έναν Άγγλο εκδότη και κάναμε τη δουλειά, που βγήκε συνολικά 700 σελίδες, τόσο η μαγειρική όσο και η ζαχαροπλαστική. Πλέον κυκλοφορεί σε έξι γλώσσες στο εξωτερικό και αναμένεται να μεταφραστεί και στα κινέζικα» είχε σημειώσει χαρακτηριστικά.

Στενή η σχέση της με τον Βόλο

Απαντώντας για το αν διατηρεί τη σχέση της με τον Βόλο, είχε επισημάνει πως συχνά επισκέπτεται το μοναστήρι Ευαγγελισμού της Θεοτόκου στις Σταγιάτες, αποτελώντας ένα απίθανο μέρος, με καταπληκτική θέα και είχε προσθέσει πως ποτέ δεν εγκατάλειψε τη γενέτειρα πόλη της. «Ο Θεός με βοήθησε να κάνω ό,τι έκανα, γιατί χωρίς τη βοήθειά Του, τίποτα δεν πάει μπροστά. Σε κάθε δύσκολη στιγμή μου, ήταν πάντα μπροστά μου ο Θεός, μέσω της θείας πρόνοιας, ζώντας μάλιστα και ένα θαύμα. Επειδή υπνοβατούσα, λόγω μιας μεγάλης στεναχώριας, αντί να κατρακυλήσω σε μια σκάλα αποτελούμενη από 16 σκαλιά, κάθισα κάτω. Όταν ξύπνησα ήμουν καθισμένη στο τρίτο σκαλοπάτι με τα πόδια τεντωμένα και πιστεύω ότι κάποιος άγγελος με κράτησε από τη μέση για να μην πέσω.

«Κουβαλάω τόσο πόνο που αν ο
Θεός δεν μου κρατούσε το χέρι…»

Κουβαλάω τόσο πόνο που αν ο Θεός δεν μου κρατούσε το χέρι θα ήταν αδύνατο να αντέξω να βγαίνω έξω, να μιλάω, να γράφω τη βιογραφία μου επί τέσσερα χρόνια. Βέβαια έχω και την αγάπη των συνανθρώπων μου, οι οποίοι αποτελούν το δεύτερο μπαστούνι μου» είχε πει. Είχε μιλήσει για την αγάπη που ένιωσε από τα παιδικά της χρόνια έως και τότε, καθώς δεν είχε συναντήσει στο διάβα της, ανθρώπους που αδιαφόρησαν ή να την εμποδίσουν να προκόψει. «Οι δάσκαλοί μου με βοήθησαν, έβλεπαν ότι είχα όρεξη για μάθηση και είδα αγάπη, η οποία συνεχίστηκε και με τη δουλειά μου. Έκανα δύσκολο δρόμο και ταξίδεψα πολύ, κουράστηκα επίσης πολύ, αλλά όλα αυτά τα ξεχνώ και μου μένει μόνο το θέμα της αλληλεγγύης και της αγάπης» είχε αναφέρει.

Δεν υπάρχει κουζίνα σαν την ελληνική –
Το καλομαγειρεμένο φαγητό είναι γκουρμέ

Η αείμνηστη μαγείρισσα, σχολιάζοντας την ελληνική κουζίνα, είχε πει πως δεν υπάρχει άλλη στον κόσμο, όπως η ελληνική, γιατί είναι η μόνη που περιλαμβάνει φαγητά που μαγειρεύονται στο σπίτι και μπαίνει και η αγάπη του παρασκευαστή της για όλη την οικογένεια. «Έχω ταξιδέψει σε όλο τον κόσμο και έχω διαπιστώσει ότι τα φαγητά είναι τυποποιημένα. Τα λαχανικά και το ελαιόλαδο είναι αυτά που τρέφουν έναν οργανισμό για να μεγαλώσει υγιεινά. Επομένως έχουμε τα καλύτερα προϊόντα και μαγειρική και δεν μπορεί να το αμφισβητήσει κανείς. Για μένα γκουρμέ φαγητό είναι και η φασολάδα, όταν μαγειρευτεί σωστά, έχει το σωστό λάδι, τη ντομάτα, μια ωραία πιπεριά Φλώρινας και γίνεται ένα καταπληκτικό φαγητό που κανένα πιάτο δεν μπορεί να σταθεί μπροστά του. Για μένα γκουρμέ φαγητό είναι το καλομαγειρεμένο» είχε καταλήξει η πασίγνωστη μαγείρισσα.
Στο μεταξύ, ήταν Απρίλιος του 2023 όταν άνοιγε την ψυχή της στην εφημερίδα ΜΑΓΝΗΣΙΑ και το ένθετο «Πάσχα Γεύσεις». Η πολυβραβευμένη και διεθνώς αναγνωρισμένη Βέφα Αλεξιάδου, μιλούσε για το Πάσχα των παιδικών της χρόνων, τον Βόλο απ΄ όπου κατάγονταν και αγαπούσε, θυμήθηκε τα παιδικά της αναγνώσματα, αλλά και τις ημέρες που …πήγαινε να μάθει βιολί, όμως η Κωνσταντινουπολίτικη κληρονομιά της, ήθελε προφανώς να κάνει το χατίρι στη μαγειρική. Παράλληλα είχε παραχωρήσει για δημοσίευση μερικές απ΄τις αγαπημένες της συνταγές…
*Μέρος της συνέντευξης που δημοσιεύεται είναι αδημοσίευτο
**Στο Ράδιο Ένα σήμερα, στις 10.40 περίπου, θα ακουστεί μέρος ραδιοφωνικής συνέντευξης που είχε παραχωρήσει στον Ηλία Κουτσερή, για όλα όσα αγάπησε στον Βόλο και τη …μαγειρική!
Απόδοση ραδιοφωνικής συνέντευξης: Γιώργος Στεργίου

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.
Γίνετε μέλος στο κανάλι Magnesianews στο Messenger για όλες τις τελευταίες ειδήσεις.