Άνω κάτω η ορκωμοσία της νέας Περιφερειακής Αρχής (videos)

Είσοδος Χρυσαυγιτών στην αίθουσα με αποχώρηση τεσσάρων παρατάξεων

Άνω κάτω έγινε η ορκωμοσία της νέας Περιφερειάρχης Αρχής σήμερα το απόγευμα στη Λάρισα, καθώς η είσοδος Χρυσαυγιτών στην αίθουσα του Ωδείου, όπου γινόταν η ορκωμοσία, οδήγησε στην αποχώρηση, χωρίς ορκωμοσία, τεσσάρων παρατάξεων και συγκεκριμένα του ΣΥΡΙΖΑ, του ΚΚΕ της ΑΝΤΑΡΣΥΑ και των Οικολόγων Πράσινων.
Στην ομιλία του, που συχνά διακόπτονταν από τους συγκεντρωμένους ο περιφερειάρχης Κώστας Αγοραστός ζήτησε ενότητα για να πάει μπροστά η Θεσσαλία.

«Σήμερα δεν είναι μέρα απολογισμού, ούτε μέρα προγραμματικών δηλώσεων. Ελέχθησαν όλα αυτά κατά την προεκλογική περίοδο. Και οι πολίτες έκριναν, συνέκριναν, αξιολόγησαν, στάθμισαν θέσεις και πολιτικές και πήραν την απόφαση τους. Μας εμπιστεύτηκαν μια δεύτερη θητεία στην Περιφέρεια Θεσσαλίας. Και αυτό αποτελεί τιμή αλλά και μεγάλη ευθύνη». Αυτό επεσήμανε, ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κώστας Αγοραστός, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στην τελετή ορκωμοσίας του νέου Περιφερειακού Συμβουλίου Θεσσαλίας που πραγματοποιήθηκε στην κατάμεστη από κόσμο αίθουσα του Δημοτικού Ωδείου Λάρισας, με την παρουσία εκπροσώπων αρχών και φορέων της περιοχής, αλλά και πλήθους πολιτών.

Οι Μητροπολίτες Λαρίσης και Τυρνάβου κ.κ. Ιγνάτιος, Ελασσώνος κ.κ. Χαρίτων, Τρίκκης και Σταγών κ.κ. Αλέξιος, Δημητριάδος και Αλμυρού κ.κ. Ιγνάτιος, Θεσσαλιώτιδος και Φαναριοφερσάλων κ.κ. Τιμόθεος, Σταγών και Μετεώρων κ.κ. Σεραφείμ τέλεσαν την ορκωμοσία για τον επανεκλεγέντα περιφερειάρχη Κώστα Αγοραστό, τους αντιπεριφερειάρχες Τρικάλων κ. Χρήστο Μιχαλάκη, Μαγνησίας κ. Δωροθέα Κολυδρίνη-Χαλαστάρα, Λάρισας κ. Δημήτρη Παπαδημόπουλο και Καρδίτσας κ. Βασίλη Τσιάκο καθώς και για τους 51 Περιφερειακούς Συμβούλους όλων των παρατάξεων που απαρτίζουν τη νέα σύνθεση του Περιφερειακού Συμβουλίου Θεσσαλίας.

Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του ο Κ. Αγοραστός αναφέρθηκε στον θεσμό της αιρετής Περιφέρειας, ο οποίος εισέρχεται στη δεύτερη θητεία του σε μια περίοδο όπου η κοινωνία εξακολουθεί να δοκιμάζεται βαθιά, οι ανισότητες να διευρύνονται και οι αδικίες να παραμένουν μεγάλες. Επίσης, αναφέρθηκε στις δυσκολίες που αντιμετώπισε ο νέος αυτός θεσμός στην αρχή της λειτουργίας του, αλλά και την κατάσταση στην οποία βρισκόταν η χώρα πριν τρεισήμισι χρόνια και αναφέρθηκε στους σκληρούς αγώνες που έδωσε το Περιφερειακό Συμβούλιο, με ισχυρό και διεκδικητικό πνεύμα, σε μια σειρά άλλων πολύ σημαντικών ζητημάτων σε όλη την περιφέρεια.
Ο Κ. Αγοραστός κάλεσε το νέο Περιφερειακό Συμβούλιο να πορευτεί, αγνοώντας προσωπικούς υπολογισμούς και κομματικές πιέσεις, υιοθετώντας μια θαρραλέα δημόσια στάση, που είναι εποικοδομητική και ορθολογική, που προτάσσει τη λογική, την προσωπική ευθύνη και το συλλογικό συμφέρον, τονίζοντας ότι επιζητά τη δημιουργική συνεργασία και συνέργεια, την ενότητα.

«Οι δυσάρεστες αντιπαραθέσεις του πρόσφατου προεκλογικού αγώνα είναι ακόμα νωπές και η λαϊκή εντολή σαφής. Ο καυγάς μπορεί να είναι δόκιμη τακτική για όποιον αναζητά πάση θυσία δημοσιότητα, όχι όμως για εκείνους που εργάζονται με γνώμονα το συμφέρον των Θεσσαλών και της Θεσσαλίας, γνωρίζοντας ότι, μόνο η συνεργασία και η ενότητα αποφέρει καρπούς. Όλοι μαζί οι Θεσσαλοί ενωμένοι θα πάμε από νίκη σε νίκη, χωρισμένοι θα πάμε από ήττα σε ήττα», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Κ. Αγοραστός.

Αποχωρήσεις παρατάξων
Μετά την ομιλία του Κ. Αγοραστού, αποχώρησαν από τη διαδικασία και δεν ορκίστηκαν οι περιφερειακοί σύμβουλοι του ΣΥΡΙΖΑ, του ΚΚΕ, της ΑΝΤΑΡΣΥΑ και των ΟΙΚΟΛΟΓΩΝ ΠΡΑΣΙΝΩΝ, καταγγέλλοντας τόσο την αστυνομία για τη χρήση χημικών και βίας που οδήγησε στον τραυματισμό πολιτών, όσο και τον περιφερειάρχη Κώστα Αγοραστό επειδή επέτρεψε την παρουσία χρυσαυγιτών στην αίθουσα του Δημοτικού Ωδείου Λάρισας.

Αφού απέβησαν άκαρπες οι διαπραγματεύσεις με τον περιφερειάρχη, η επικεφαλής της παράταξης του ΣΥΡΙΖΑ στο Περιφερειακό Συμβούλιο Ηρώ Διώτη δήλωσε ότι «αυτό που συνέβη είναι πραγματικά πρωτόγνωρο αφού χτυπήθηκαν από την αστυνομία πολίτες που ήθελαν απλά να παραστούν στη διαδικασία, ενώ επετράπη η είσοδος σε χρυσαυγίτες. Την τεράστια πολιτική ευθύνη για το γεγονός έχει ο περιφερειάρχης που προτίμησε να γίνει η ορκωμοσία με τα ΜΑΤ απέξω και την Χρυσή Αυγή μέσα».

Η παράταξη των «Δρόμων Ανατροπής» (Ηρώ Διώτη, Στέλιος Αναστασόπουλος και Γιώργος Σταμπουλής) σε ανακοίνωσή τους καταγγέλλουν τη στάση της Αστυνομίας η οποία «την ώρα που άφηνε χρυσαυγίτες που χαιρετούσαν ναζιστικά και κλωτσούσαν όποιον έβρισκαν μπροστά τους εισερχόμενοι στον χώρο της ορκωμοσίας, απωθούσαν βίαια με δακρυγόνα, χειροβομβίδες κρότου – λάμψης και χτυπήματα γκλομπ, κόσμο που είχε έρθει να παρακολουθήσει την ορκωμοσία – μεταξύ αυτών και εκλεγμένους περιφερειακούς συμβούλους».

Η παράταξη επισημαίνει ότι πολιτική ευθύνη έχει ο περιφερειάρχης κ. Αγοραστός, ο οποίος δεν περιφρούρησε την ομαλή διεξαγωγή της ορκωμοσίας, μιας διαδικασίας που όφειλε να είναι ανοιχτή στο λαό της Θεσσαλίας.
«Κατόπιν αυτών αποφασίσαμε να αποχωρήσουμε υπερασπιζόμενοι το δημοκρατικό χαρακτήρα του θεσμού και αρνούμενοι να νομιμοποιήσουμε το καθεστώς βίας και ακραίας καταστολής που εφαρμόστηκε έξω από τον χώρο της ορκωμοσίας», τονίζουν οι «Δρόμοι Ανατροπής».

Ο περιφερειακός σύμβουλος της ΑΝΤΑΡΣΥΑ Στάθης Ντούρος δήλωσε ότι «ο Μπαλτάκος ζει και βασιλεύει στο Περιφερειακό Συμβούλιο Θεσσαλίας, στο πρόσωπο του κ. Αγοραστού. Θα απομονώσουμε τα σχέδια της περιφέρειας και θα τσακίσουμε την φασιστική απειλή».
Από την ορκωμοσία αποχώρησε και ο Βαγγέλης Μπούτας της «Λαϊκής Συσπείρωσης», χωρίς όμως να προβεί σε κάποια δήλωση.

Ο Νίκος Τσιλιμίγκας
«Χωρίς εκπτώσεις στις αρχές και στις αξίες μας, θα αγωνιστούμε στο Περιφερειακό Συμβούλιο, με στόχο η «Θεσσαλών Συμπολιτεία» να γίνει ο φορέας έκφρασης της βαθειάς μεταρρυθμιστικής περιφερειακής κίνησης των πολιτών».
Τα παραπάνω αναφέρονται μεταξύ άλλων σε ανακοίνωση της παράταξης του Περιφερειακού Συμβουλίου «Θεσσαλών Συμπολιτεία» με επικεφαλής τον κ. Νίκο Τσιλιμίγκα, με αφορμή την ορκωμοσία των μελών του νέου Περιφερειακού Συμβουλίου.
Η περιφερειακή σύμβουλος Τζούλια Τσαλίκη σε δήλωσή της επισημαίνει ότι «βασική μας θέση αποτελεί ότι μοναδικό κριτήριο της δράσης μας είναι το συμφέρον της Θεσσαλίας, γι’ αυτό θα συμβάλλουμε θετικά στο έργο της περιφερειακής αρχής, όπου αυτό μας βρίσκει θετικούς και σύμφωνους, θα ασκήσουμε καλόπιστη κριτική σε αδυναμίες και μη ορθές αποφάσεις της, αλλά κυρίως θα αναδείξουμε με τις παρεμβάσεις και το έργο μας το αναπτυξιακό πρόσωπο της αυτοδιοίκησης, με την ουσιαστική συνδρομή της στην ανάπτυξη της τοπικής παραγωγής και επιχειρηματικότητας καθώς και το κοινωνικό της πρόσωπο, στήνοντας ένα δίχτυ κοινωνικής προστασίας, μια ομπρέλα κοινωνικής ασφάλειας, και ενισχύοντας την αλληλεγγύη των πολιτών».

Δήλωση Χρυσοβελώνη
Η επικεφαλής του συνδυασμού «Θεσσαλία η Γη μας» Μαρίνα Χρυσοβελώνη δήλωσε ότι «προσωπικά δεσμεύομαι να διαθέσω όλες μου τις δυνάμεις για να γίνει επιτέλους πράξη η ανάπτυξη κάθε γωνιάς της Θεσσαλίας. Αυτό όμως σημαίνει ισόρροπη κατανομή επενδύσεων σε όλους τους νομούς από το νέο ΕΣΠΑ. Σημαίνει επίσης να πάψει η σπατάλη χρημάτων σε δημόσιες σχέσεις και έργα βιτρίνας που είδαμε κατά την προηγούμενη τετραετία». Όπως ανέφερε, οι προγραμματικοί στόχοι του συνδυασμού της θα αποτελέσουν σταθερό οδηγό της δράσης της μέσα στο νέο περιφερειακό συμβούλιο Θεσσαλίας.

Με την κόρη του αγκαλιά ορκίστηκε ο Ηλιόπουλος

Ο προφυλακισμένος  Βουλευτής Μαγνησίας της Χρυσής Αυγής Παναγιώτης Ηλιόπουλος ορκίστηκε κρατώντας στα χέρια του την κόρη του.
Ο προφυλακισμένος Βουλευτής Μαγνησίας της Χρυσής Αυγής Παναγιώτης Ηλιόπουλος ορκίστηκε κρατώντας στα χέρια του την κόρη του.

Ο περιφερειακός σύμβουλος Παναγιώτης Ηλιόπουλος, ορκίστηκε κρατώντας στην αγκαλιά του τη μικρή του κόρη, ενώ δημοσιεύματα σε ηλεκτρονικά μέσα της Λάρισας ανέφεραν ότι μπήκε δακρυσμένος στην αίθουσα.

Κατά τη διάρκεια της ορκωμοσίας υπέρ της αποφυλάκισης του περιφερειακού συμβούλου φώναζαν συγγενείς του, ενώ, μετά την τελετή, βγήκε από την αίθουσα συνοδεία αστυνομικών και απομακρύνθηκε με κλούβα της Αστυνομίας και φορώντας χειροπέδες.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.