«Βράζουν» οι Θεσσαλοί αγρότες με την Πανελλήνια Συντονιστική

Ρήγμα στο αγροτικό κίνημα που βρίσκεται εδώ και ένα μήνα στους δρόμους προκάλεσε η κίνηση εκπροσώπων της Πανελλήνιας Συντονιστικής Αγροτών – Κτηνοτρόφων – Αλιέων να επισκεφθούν στο Μέγαρο Μαξίμου την κυβερνητική εκπρόσωπο κ. Όλγα Γεροβασίλη και να της επιδώσουν ψήφισμα με τα αιτήματά τους, ζητώντας να το κοινοποιήσει στον πρωθυπουργό. Όπως ανέφερε το μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής κ. Δημήτρης Δημογιάννης, κατά την επίδοση του ψηφίσματος, η συζήτηση που επιζητούν οι αγρότες πρέπει να γίνει βάση των θέσεων του συγκεκριμένου ψηφίσματος, κάτι που δεν αναιρεί τη θέση για συζήτηση «από μηδενική βάση».

Αυτό προκάλεσε την αντίδραση των Θεσσαλών αγροτών, τόσο στο μπλόκο της Νίκαιας, όσο και των Τεμπών, καθώς οι τοπικές Επιτροπές με ανακοινώσεις τους κατηγορούν τα μέλη της Πανελλήνιας Συντονιστικής Επιτροπής για διασπαστικές κινήσεις, ενώ τα σενάρια της συνάντησης στο τέλος της εβδομάδας με τον Αλέξη Τσίπρα περιπλέκονται, καθώς τα Τέμπη διευκρινίζουν ότι «στο ίδιο τραπέζι με αυτούς που βιάστηκαν και επιχείρησαν να διασπάσουν το αγροτικό κίνημα δεν πρόκειται να καθίσουν». Τα Τέμπη ακόμη υποστηρίζουν ότι «μένουμε μακριά από μεθοδεύσεις και σπασμωδικές κινήσεις ανθρώπων που προσπαθούν να τραυματίσουν τον δίκαιο αγώνα που δίνουν οι αγρότες όλης της χώρας ενωμένοι κάτω από τα αιτήματα και τις προτάσεις που έλαβε η Κυβέρνηση την Τετάρτη». Από την πλευρά της η Νίκαια χαιρετίζει το μεγαλειώδες συλλαλητήριο της Αθήνας και δείχνει να μην βιάζεται να πάει σε διάλογο, τονίζοντας μεταξύ άλλων τα εξής: «Δεν πρόκειται να κουραστούμε ν’ αγωνιζόμαστε. Κι ας μην κάνει το λάθος να νομίζει ότι, επειδή σε λίγο καιρό ανοίγουν οι δουλειές για τη νέα καλλιεργητική περίοδο, θα παρατήσουμε τον αγώνα και θα βρει ανοιχτούς τους δρόμους να περάσει τα μέτρα εξόντωσής μας».

ΣΤΗ ΝΙΚΑΙΑ
Σε αποκλεισμό της παλιάς εθνικής οδού Λάρισας-Βόλου, στο ύψος του Κιλελέρ θα προχωρήσουν σήμερα το μεσημέρι (περίπου στις 4 μ.μ.) οι αγρότες του μπλόκου της Νίκαιας, οι οποίοι για τον παραπάνω λόγο θα μεταφέρουν και τρακτέρ στο επαρχιακό δίκτυο. Επίσης αύριο Τετάρτη το πρωί θα προχωρήσουν σε κατάληψη της Α΄ ΔΟΥ Λάρισας (στην περιοχή Φιλιππούπολης), ενώ σε ανάλογη κίνηση θα προβούν οι συνάδελφοί τους σε ολόκληρη την Θεσσαλία.

Όσον αφορά στην επίμαχη συνάντηση των αγροτών με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, οι αγρότες του μπλόκου της Νίκαιας, όπως προκύπτει από την ανακοίνωση της Επιτροπής Μπλόκου, δεν βιάζονται να πάνε.

Αναλυτικότερα η ανακοίνωση αναφέρει τα εξής: Χαιρετίζουμε το συλλαλητήριο της Αθήνας, καθώς με την οργάνωση αυτής της μεγάλης κινητοποίησης αποδείξαμε ότι μπορούμε, με επιτυχία, να συντονίζουμε σε πανελλαδικό επίπεδο και να κλιμακώνουμε τον αγώνα μας, εναλλάσσοντας τις μορφές πάλης, ώστε να απαντάμε στις μεθοδεύσεις και τις κινήσεις της κυβέρνησης που στόχο έχουν να υπονομεύσουν, να ξεστρατίσουν και να σταματήσουν τον αγώνα μας. Κι αυτή η επιτυχία έχει πολύ μεγάλη σημασία, είναι ένα «σταθερό δεδομένο» και για τη συνέχεια. Δηλώνουμε προς πάσα κατεύθυνση ότι είμαστε αποφασισμένοι να συνεχίσουμε την πάλη μας, να την κλιμακώνουμε όποτε κι όπως χρειαστεί, με διάφορες μορφές και δεν πρόκειται να κάνουμε πίσω από την αγωνιστική διεκδίκηση των δίκαιων και ζωτικών αιτημάτων μας. Η αγωνιστική μας αποφασιστικότητα και ο αγωνιστικός συντονισμός με τους εργαζόμενους και τα άλλα λαϊκά στρώματα δεν επέτρεψαν, μέχρι τώρα, στην κυβέρνηση να φέρει το ασφαλιστικό για ψήφιση στη Βουλή. Θα συνεχίσουμε στον ίδιο δρόμο, προειδοποιώντας την κυβέρνηση ότι όποτε και να φέρει αυτό το ασφαλιστικό τερατούργημα για ψήφιση θα μας βρίσκει αγωνιστικά μπροστά της. Δεν πρόκειται να κουραστούμε ν’ αγωνιζόμαστε. Κι ας μην κάνει το λάθος να νομίζει ότι, επειδή σε λίγο καιρό ανοίγουν οι δουλειές για τη νέα καλλιεργητική περίοδο, θα παρατήσουμε τον αγώνα και θα βρει ανοιχτούς τους δρόμους να περάσει τα μέτρα εξόντωσής μας. Επιμένει η κυβέρνηση να μας κατηγορεί ότι αρνούμαστε τον διάλογο. Εξαρχής ξεκαθαρίσαμε ότι σε διάλογο για «το πόσο βαθιά θα μπει το μαχαίρι της αντιλαϊκής πολιτικής της κυβέρνησης και της ΕΕ στο λαιμό μας» δεν θα πάμε. Γι’ αυτό η κυβέρνηση ας συζητήσει με τους διάφορους «προθύμους» που αλληλοσπρώχνονται για το ποιός θα πρωτοανέβει τα σκαλιά του Μαξίμου κι ύστερα, μερικοί από αυτούς έχουν το θράσος να κατηγορούν εμάς ότι θέλουμε «να τα βρούμε με την κυβέρνηση για να ξεφουσκώσει ο αγώνας». Όμως, εμείς κοντά στον ένα μήνα που βρισκόμαστε στα μπλόκα, διάλογο κάνουμε. Με τους εργαζόμενους και τα άλλα λαϊκά στρώματα, τους συμμάχους μας, με τους οποίους έχουμε τον ίδιο αντίπαλο, κοινά προβλήματα και αιτήματα. Διάλογο κάνει και η κυβέρνηση τόσο καιρό, αλλά με τους δικούς της συμμάχους και δικούς μας αντιπάλους: Την ΕΕ και το ΔΝΤ που ζητούν ακόμα σκληρότερα αντιλαϊκά μέτρα, τους εμποροβιομήχανους και τα μονοπώλια που εκμεταλλεύονται τον μόχθο μας. Διαμηνύουμε προς την κυβέρνηση και σ’ όλους όσοι, με διάφορους, τρόπους, την σιγοντάρουν ότι πίσω δεν πρόκειται να κάνουμε. Με σκυμμένο το κεφάλι δεν πρόκειται ν’ αποχωρήσουμε».

ΣΤΑ ΤΕΜΠΗ

Κλειστή επ’ αόριστον θα παραμείνει όλο το διάστημα η κοιλάδα των Τεμπών μέχρι να κλειστεί το ραντεβού με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, ενώ σε ανάλογη κίνηση προχωρούν και τα μπλόκα σε Προμαχώνα και Μάλγαρα.

Σχολιάζοντας την κίνηση των συναδέλφων τους, των μελών της Πανελλήνιας Συντονιστικής Αγροτών – Κτηνοτρόφων – Αλιέων να ζητήσουν άμεσα συνάντηση με τον πρωθυπουργό, οι αγρότες του μπλόκου των Τεμπών και μετά από συνεδρίαση που πραγματοποίησαν χθες το μεσημέρι, αποτίμησαν την κατάσταση και επισήμαναν τα εξής: «Μετά την αποστολή στη γραμματεία της Κυβέρνησης και στους αρχηγούς των κομμάτων την προηγούμενη Τετάρτη (10-2-16) η οποία ήταν αποτέλεσμα των εργασιών του μπλόκου των Τεμπών και των Μικροθηβών και προσυπογράφουν πάνω από 30 μπλόκα, με πλήρη αντιπροσωπευτικότητα του χάρτη των μπλόκων της χώρα-από αγρότες που βρίσκονται αυτή τη στιγμή στον δρόμο, σήμερα ήρθε η επίσημη απάντηση από τα χείλη του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, ο οποίος δήλωσε «χαρούμενος» για την αποστολή των αιτημάτων από τους αγρότες, έστω και μετά από έξι μέρες από την στιγμή που τα παρέλαβε η Κυβέρνηση. Παρ’ όλα αυτά και μετά από επικοινωνία με στέλεχος της Κυβέρνησης, η προκαθορισμένη συνάντησή μας με τον πρωθυπουργό για αύριο Τρίτη (16-2-16) μετατίθεται για αμέσως μετά την επιστροφή του από το προγραμματισμένο ταξίδι του στις Βρυξέλλες αφού στην ατζέντα του ταξιδίου βρίσκεται και το Αγροτικό Ζήτημα. Αναμένουμε έναν έντιμο διάλογο με διάθεση για λύσεις από την πλευρά του, από τη στιγμή που χιλιάδες συνάδελφοι είναι στον δρόμο και το ζήτημα είναι ζωής και θανάτου για το σύνολο του αγροτικού κόσμου. Το αγροτικό κίνημα παραμένει αρραγές γιατί όλοι βρισκόμαστε υπό την απειλή της ολικής παύσης της παραγωγής μας. Μένουμε μακριά από μεθοδεύσεις και σπασμωδικές κινήσεις ανθρώπων που προσπαθούν να τραυματίσουν τον δίκαιο αγώνα που δίνουν οι αγρότες όλης της χώρας ενωμένοι κάτω από τα αιτήματα και τις προτάσεις που έλαβε η Κυβέρνηση την Τετάρτη. Ο αγώνας συνεχίζεται δυναμικά και οι Κυβερνώντες πρέπει να έχουν στο μυαλό τους ότι δεν είναι τυχαίο και συγκυριακό ότι οι Έλληνες αγρότες είναι στον δρόμο».

Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ

Τη μεγαλειώδη κινητοποίηση που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα χαιρετίζει με ανακοίνωση της η ΑΝΤ.ΑΡ.ΣΥ.Α. και προσθέτει πως «τώρα απαιτείται η κλιμάκωση, με κοινό μέτωπο φτωχομεσαίας αγροτιάς-εργαζομένων-ανέργων και συνταξιούχων ώστε να μην έρθει στη Βουλή το νομοσχέδιο-έκτρωμα, να αποσυρθεί και να ανατραπεί το σχέδιο ξεθεμελίωσης της κοινωνικής ασφάλισης». Η ΑΝΤ.ΑΡ.ΣΥ.Α. καταγγέλλει ακόμη «την αστυνομοκρατία και τη βίαιη παρεμπόδιση των αγροτοκτηνοτρόφων της Πελοποννήσου να μπουν στην Αθήνα με τα αγροτικά τους μηχανήματα αλλά και το χτύπημα των Κρητικών αγροτών έξω από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης» και καλεί τη κυβέρνηση «να σταματήσει να ρίχνει νερό στον μύλο της Χρυσής Αυγής, χρεώνοντας όποιον συγκρούεται με την αστυνομία στους νεοναζί, ενώ την ίδια ώρα ετοιμάζεται να κάνει συμφωνία με τα μπλόκα που στηρίζονται από μεγαλοαγρότες, οι οποίοι στηρίζονται από τους φασίστες».

Γ. Ρούστας

«Οδύσσεια» ο δρόμος για την Αγιά…
Με δυναμική παρουσία, πλέον των διακοσίων αγροτών, εκατό τουλάχιστον τρακτέρ και πολλών ακόμη αγροτικών αυτοκινήτων, «μεταφέρθηκε» χθες για ένα δίωρο, από τις 6:30 μ.μ. ως τις 8:30 μ.μ., το μπλόκο Γερακαρίου στη διασταύρωση Αγίου Νικολάου, στη θέση «Φονιάς», κλείνοντας έτσι τον δρόμο Αγιάς – Λάρισας σε τέτοιο κομβικό σημείο που η κίνηση των οχημάτων στον άξονα Αγιά – Λάρισα γινόταν μόνο μέσω μια πολύ μεγάλης παράκαμψης Γερακάρι – Ανάβρα – Νεοχώρι (Πλασιά) – Καλαμάκι – Αχίλλειο – Παλιά Εθνική Οδός Λάρισας – Βόλου.

Η εξέλιξη αυτή δείχνει την αποφασιστικότητα των αγροτών της περιοχής για κλιμάκωση του αγώνα με σκλήρυνση της στάσης τους. Στη λαϊκή συνέλευση δε, που πραγματοποιήθηκε στο νέο χθεσινοβραδινό μπλόκο, αποφασίστηκε να κλείσει και για σήμερα Τρίτη ο δρόμος στο ίδιο σημείο για τρεις ώρες αυτήν τη φορά, από τις 6:30 μ.μ. ως τις 9:30 μ.μ..

– See more at: http://www.eleftheria.gr/%CE%B1%CE%B3%CF%81%CE%BF%CF%84%CE%B9%CE%BA%CE%AC/item/103772-%C2%AB%CE%B2%CF%81%CE%AC%CE%B6%CE%BF%CF%85%CE%BD%C2%BB-%CE%BF%CE%B9-%CE%B8%CE%B5%CF%83%CF%83%CE%B1%CE%BB%CE%BF%CE%AF-%CE%B1%CE%B3%CF%81%CF%8C%CF%84%CE%B5%CF%82-%CE%BC%CE%B5-%CF%84%CE%B7%CE%BD-%CF%80%CE%B1%CE%BD%CE%B5%CE%BB%CE%BB%CE%AE%CE%BD%CE%B9%CE%B1-%CF%83%CF%85%CE%BD%CF%84%CE%BF%CE%BD%CE%B9%CF%83%CF%84%CE%B9%CE%BA%CE%AE.html#sthash.osoUBsEN.dpuf

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.