Κλοπές μέσω e-mail!

Τα «πλοκάμια» ενός διεθνούς –όπως φαίνεται- κυκλώματος ηλεκτρονικής απάτης, έφτασαν μέχρι και τη Λάρισα «τσιμπώντας» δεκάδες χιλιάδες ευρώ από ανυποψίαστους επιχειρηματίες το τελευταίο διάστημα, σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες της «Ε». Ήδη κάποιοι από αυτούς πριν από λίγες ημέρες αποφάσισαν να προσπαθήσουν να βρούνε το δίκιο τους και φυσικά τα χρήματά τους μέσω της ελληνικής δικαιοσύνης και αναμένουν με αγωνία τα αποτελέσματα.

Η απάτη σύμφωνα με τις ίδιες πηγές της «Ε» γινόταν μέσω ψεύτικων email (ηλεκτρονικού ταχυδρομείου) και λογαριασμών τραπέζης ως εξής: Οι απατεώνες διείσδυαν όπως όλα δείχνουν στους λογαριασμούς των e-mail προμηθευτικών εταιριών υποκλέπτοντας την αλληλογραφία τους. Έτσι εντόπιζαν τα υποψήφια θύματά τους ανάμεσά τους και κάποιοι Λαρισαίοι. Στη συνέχεια και αφού γνώριζαν πως υπήρχε μια συνεργασία των δύο πλευρών (η εταιρία του εξωτερικού τροφοδοτούσε λαρισινές επιχειρήσεις με προϊόντα), ενημέρωναν μέσω απατηλού e-mail, τη λαρισινή εταιρία που πρόκειται να καταθέσει κάποιο χρηματικό ποσό για αγορά προϊόντων, ότι πρέπει αυτά να κατατεθούν σε διαφορετικό λογαριασμό, λόγω αλλαγής του προηγούμενου (σε μια εκ των περιπτώσεων άλλαζε ακόμα και η χώρα). Η διεύθυνση του αποστολέα ωστόσο εμφανιζόταν ίδια και αυτό ήταν που δεν κίνησε τις υποψίες των θυμάτων. Κατέθεταν τα χρήματα αλλά καθώς οι μέρες περνούσαν δεν λάμβαναν τα προϊόντα τους και όταν επικοινώνησαν με την εταιρία τροφοδοσίας έλαβαν την απάντηση ότι ουδέποτε στάλθηκε από την πλευρά τους τέτοιο email και πως δεν γνώριζαν τίποτα για «νέο» λογαριασμό τραπέζης.

Σύμφωνα με τη Δίωξη του Ηλεκτρονικού Εγκλήματος οι εμπορικές εταιρίες, προκειμένου να διασφαλίσουν τα ψηφιακά δεδομένα τους, αλλά και να προστατεύσουν τις τραπεζικές συναλλαγές τους, καλούνται να εντείνουν την προσοχή τους στις διαδικασίες πληρωμών που γίνονται μέσω των Τραπεζικών Ιδρυμάτων και να τηρούν τις ακόλουθες διαδικασίες:

Να επαληθεύουν συνεχώς την ορθή διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου των εταιριών – επιχειρήσεων, με τις οποίες πραγματοποιείται η επικοινωνία για επικείμενες συναλλαγές.

Σε περίπτωση που απαιτείται αποστολή χρημάτων με οποιονδήποτε τρόπο, θα πρέπει να πραγματοποιούν επαλήθευση των στοιχείων αποστολής και με άλλο τρόπο, πλην του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (τηλέφωνο, διαδικτυακή συνομιλία κ.τ.λ.).

Επίσης τονίζει πως πρέπει να επαληθεύουν τις συναλλαγές απευθείας με τους τραπεζικούς οργανισμούς, στους οποίους πρόκειται να γίνει η μεταφορά των χρημάτων και να τηρούν δεύτερο ή επιπρόσθετο κωδικό ασφαλείας κατά τη διαχείριση των λογαριασμών ηλεκτρονικών ταχυδρομείων, που λαμβάνουν – αποστέλλουν ευαίσθητα ή τραπεζικά δεδομένα. Τέλος υπογραμμίζει ότι οφείλουν να ενημερώνουν συνεχώς τα προγράμματα προστασίας και ασφάλειας των πληροφοριακών συστημάτων και οι αρμόδιοι υπάλληλοι να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί στις διαδικασίες πληρωμών, μέσω των Τραπεζικών Ιδρυμάτων.

ΤΟ ΖΗΤΗΜΑ ΑΠΑΣΧΟΛΕΙ ΚΑΙ ΤΗΝ EUROPOL

Το γενικότερο ζήτημα της δράσης με τον συγκεκριμένο τρόπο έχει πάρει εδώ και μήνες μεγάλες διαστάσεις και έχει απασχολήσει την Europol η οποία σε μία συντονισμένη προσπάθεια των υπηρεσιών της European Cybercrime Centre και Eurojust, συνέλαβε μια μεγάλη ομάδα απατεώνων που δραστηριοποιείτο σε πολλές χώρες της Ευρώπης, προκαλώντας οικονομικές απώλειες σε διάφορες εταιρίες που υπολογίζονται γύρω στα 6 εκατομμύρια ευρώ. Συνολικά προ μηνών, συνελήφθησαν 49 ύποπτοι για παραβατικές δραστηριότητες που πραγματοποιούσαν μέσω ενός κακόβουλου λογισμικού και είχαν σαν στόχο μεγάλες και μεσαίες επιχειρήσεις στην Ιταλία, την Ισπανία, την Πολωνία, το Ηνωμένο Βασίλειο, το Βέλγιο και τη Γεωργία. Οι περισσότεροι από τους υπόπτους που συνελήφθησαν ήταν από τη Νιγηρία, το Καμερούν και την Ισπανία και χρησιμοποιούσαν ένα πολύ περίπλοκο σύστημα για το ξέπλυμα των χρημάτων, στην ουσία μεταφέροντας τα κεφάλαια μέσω πολλαπλών λογαριασμών έξω από την Ευρωπαϊκή Ένωση έτσι ώστε να χάσουν οι αρχές τα ίχνη τους.

– See more at: http://www.eleftheria.gr/%CE%B8%CE%B5%CF%83%CF%83%CE%B1%CE%BB%CE%AF%CE%B1/%CE%BB%CE%AC%CF%81%CE%B9%CF%83%CE%B1/item/100943-%CE%BA%CE%BB%CE%BF%CF%80%CE%AD%CF%82-%CE%BC%CE%AD%CF%83%CF%89-e-mail.html#sthash.JdNMdgXr.dpuf

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.