Μαθητές χωρίς δασκάλους στην Ειδική Αγωγή

Ανοιχτή παραμένει ακόμη η… πληγή, των εκπαιδευτικών κενών στην ειδική αγωγή στο νομό Λάρισας, με δεκάδες παιδιά ειδικών εκπαιδευτικών αναγκών να περιμένουν τους δασκάλους τους.

Αν και ήδη έχουν περάσει δύο μήνες από την έναρξη της σχολικής χρονιάς, διαπιστώνεται ότι οι διαδικασίες για την κάλυψή τους, συνιστούν έναν κανονικό μαραθώνιο αγώνα, έναν αγώνα που αργεί το τέλος του, με το Υπουργείο Παιδείας να πορεύεται αργά…

Δεκάδες μαθητές νηπιαγωγείων και δημοτικών σχολείων, με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες, πηγαίνουν καθημερινά στα σχολεία τους, χωρίς να τους προσφέρεται το κατάλληλο εκπαιδευτικό έργο, ενώ οι γονείς τους απ΄ την άλλη ανησυχούν για τη στάσιμη πορεία τους και απογοητεύονται από την έλλειψη της δυνατότητας να βοηθήσει το σχολείο στη στήριξη των παιδιών τους.

Τριάντα ένα εκπαιδευτικούς ειδικής αγωγής, καταγράφει η Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση, σε σχολεία του νομού Λάρισας, τα οποία, σύμφωνα με δηλώσεις των αρμοδίων, δημιουργήθηκαν εξ αιτίας «μεταβολών των εκπαιδευτικών που είχαν προσληφθεί για να τα καλύψουν».

Με λίγα λόγια, αυτό σημαίνει ότι με την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς, υπήρχαν εκπαιδευτικοί για την κάλυψή τους και δεν υπήρχαν κενά, αλλά στην πορεία δημιουργήθηκαν, καθώς οι εκπαιδευτικοί που κλήθηκαν να τα καλύψουν, αφού παρουσιάστηκαν στα σχολεία, ζήτησαν άδεια μεγάλου χρονικού διαστήματος, για διάφορους λόγους ο καθένας (άδεια ανατροφής τέκνου –ενός έτους-, κύησης κ.α.).

Αποτέλεσμα; Μαθητές χωρίς δασκάλους, με αρκετές περιπτώσεις εξ αυτών, να απαιτείται η καθημερινή συνοδεία ειδικού παιδαγωγού, καθ’ όλη τη διάρκεια των διδακτικών ωρών (παράλληλη στήριξη).

Αναλυτικότερα, σήμερα καταγράφονται κενά εκπαιδευτικών ειδικής αγωγής, σε ειδικά σχολεία, δημοτικά σχολεία και νηπιαγωγεία, του νομού Λάρισας (στην πόλη της Λάρισας, σε Γιάννουλη, Φάρσαλα κ.α.), σε πέντε τμήματα ένταξης, καθώς και είκοσι στην παράλληλη στήριξη σε δημοτικά και έξι σε νηπιαγωγεία.

Για την κάλυψή τους, ήδη η Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση έχει προβεί στις απαραίτητες ενέργειες, το Υπουργείο Παιδείας τα γνωρίζει και αναμένεται η πρόσληψη νέων αναπληρωτών, καθότι πρόσφατα έχουν προηγηθεί ανάλογες προσλήψεις οι οποίες όμως δεν κάλυψαν όλες τις ανάγκες των κενών.

Να σημειωθεί ότι το τμήμα ένταξης είναι μια δομή της Ειδικής Αγωγής μέσα στα γενικά σχολεία που στόχο έχει την εκπαιδευτική παρέμβαση με εξατομικευμένα προγράμματα στους μαθητές με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες. Λειτουργεί μέσα στο γενικό σχολείο ως ξεχωριστό τμήμα και δέχεται παιδιά από όλες τις τάξεις.

Στο Τμήμα Ένταξης μπορούν να συμμετέχουν οι μαθητές που έχουν γνωμάτευση από διαγνωστική υπηρεσία (π.χ. ΚΕ.Δ.Δ.Υ.).

Εφαρμόζεται, εξειδικευμένο πρόγραμμα, κοινό για ομάδες μαθητών με παρόμοιες ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες ή και εξειδικευμένο ατομικό πρόγραμμα για μαθητές με σοβαρότερης μορφής ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες (π.χ σύνδρομο Down, αυτισμός).

Η παράλληλη στήριξη αντίστοιχα, πρόκειται για εξατομικευμένη διδασκαλία σε κάθε παιδί, από έναν εκπαιδευτικό, που τα συνοδεύει όλες τις σχολικές ώρες στην εκπαιδευτική διαδικασία.

Να σημειωθεί ότι οι ελλείψεις στην ειδική αγωγή και τα κενά, δεν είναι ένα φαινόμενο που παρουσιάστηκε ξαφνικά, καθώς εδώ και χρόνια τα παιδιά με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες δεν …βρίσκουν «στρωμένο» το δρόμο, στο αδιαμφισβήτητο δικαίωμά τους, στην εκπαίδευση.

Για του λόγου το αληθές (αν και θα μπορούσαν να το καταθέσουν εμπειρίες γονέων), διαβάζουμε σε πρόταση του Συνηγόρου του Πολίτη, που είχε κάνει το 2009: «Εφόσον το ΥΠΕΠΘ διαπιστώνει συστηματικά ανεπάρκεια πιστώσεων για την κάλυψη των αναγκών – τόσο ως προς την παροχή παράλληλης στήριξης όσο και σε άλλους τομείς της ειδικής αγωγής και εκπαίδευσης – να επανεξεταστεί από τη Γενική Διεύθυνση Προσωπικού του Υπουργείου η κατανομή των πιστώσεων στην Ειδική Αγωγή, ώστε να τηρείται η αρχή της ισότητας των ευκαιριών.

Εφόσον διαπιστώνεται συστηματικά ανεπάρκεια εκπαιδευτικών ειδικής αγωγής για την κάλυψη των αναγκών, το ΥΠΕΠΘ να μεριμνήσει για την αύξηση των θέσεων των εισακτέων στις αντίστοιχες σχολές, προκειμένου να αυξηθεί ο αριθμός των διαθέσιμων εκπαιδευτικών».

(Ρεπορτάζ της Λένας Κισσάβου στην εφημερίδα «Ελευθερία»)

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.