Πρόβλημα από το ρόδινο σκουλήκι στις βαμβακοκαλλιέργειες της Λάρισας

Πρόβλημα με την παρουσία ρόδινου σκουληκιού καταγράφει η Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Π.Ε. Λάρισας.

Σε ανακοίνωσή της η υπηρεσία συστήνει στους παραγωγούς να ψεκάσουν τις καλλιέργειές τους.

Όπως τονίζεται χαρακτηριστικά, «με βάση τις παρατηρήσεις από τους επιτόπιους ελέγχους που διενεργήθηκαν πρόσφατα στις περιοχές που επισκέφτηκαν γεωπόνοι της υπηρεσίας μας διαπιστώνεται η ύπαρξη ζωντανών προνυμφών (σκουληκιών) ρόδινου σκουληκιού πάνω από το όριο επέμβασης στα Κ.Δ. Μελισσοχωρίου, Ζαππείου, Ρήγαιου και Βασιλικών Φαρσάλων.

Για την καταπολέμηση του ρόδινου σκουληκιού, η υπηρεσία συστήνει στους βαμβακοπαραγωγούς των ανωτέρω περιοχών να επέμβουν με τα εγκεκριμένα για την καλλιέργεια εντομοκτόνα στην περίπτωση που δεν έχουν ήδη ψεκάσει.

Επίσης, υψηλές συλλήψεις ενήλικων (πεταλούδων) ρόδινου σκουληκιού διαπιστώνονται στο εγκατεστημένο δίκτυο φερομονικών παγίδων της υπηρεσίας στα Κ.Δ. Χάλκης, Μεγ. Μοναστηρίου, και Αγ. Γεωργίου και συστήνεται στους παραγωγούς των ανωτέρω περιοχών να πραγματοποιούν τακτικές δειγματοληψίες 100 καρυδιών (10-15 ημερών) και εφόσον διαπιστωθεί προσβολή στο 5% αυτών, να γίνεται χημική καταπολέμηση.

Καθώς τη φετινή χρονιά το ρόδινο σκουλήκι απασχολεί περισσότερο την περιοχή μας, η υπηρεσία επισημαίνει στους βαμβακοπαραγωγούς της Π.Ε. Λάρισας ότι επειδή για την καταπολέμησή του χρησιμοποιούνται κυρίως πυρεθροειδή τα οποία δεν έχουν μεγάλη διάρκεια δράσης, εφόσον χρειαστούν επαναληπτικοί ψεκασμοί αυτοί να πραγματοποιούνται όχι νωρίτερα από 7 ημέρες και όχι αργότερα από 10 ημέρες από τον προηγούμενο ψεκασμό διότι το ρόδινο σκουλήκι εμφανίζει αλληλεπικαλυπτόμενες γενεές.

Σε ό,τι αφορά στο πράσινο σκουλήκι, φαίνεται ότι τη φετινή χρονιά δεν απασχολεί ιδιαίτερα την περιοχή μας παρά μόνο σε μεμονωμένες περιπτώσεις. Σχετικά υψηλές συλλήψεις ενήλικων (πεταλούδων) πράσινου σκουληκιού διαπιστώνονται στα Κ.Δ. Δασοχωρίου, Χάλκης, Κιλελέρ και Ρήγαιου Φαρσάλων.

Στην παρούσα φάση αν διαπιστωθούν 4-5 ζωντανές προνύμφες (σκουλήκια) πράσινου σκουληκιού σε 100 φυτά, τότε μόνο οι παραγωγοί θα πρέπει να επέμβουν με τις εγκεκριμένες δραστικές για χρήση στο βαμβάκι».




Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.