Σε φάση υλοποίησης η νεα κυψέλη του ΧΥΤΑ στα Τρίκαλα

Στη φάση της υλοποίησης μπαίνει μετά την έγκριση του περιφερειάρχη Θεσσαλίας κ. Κώστα Αγοραστού η κατασκευή νέας κυψέλης στο ΧΥΤΑ της Παλαιοσαμαρίνας Τρικάλων.

Σε σχετική ανακοίνωση αναφέρονται τα παρακάτω: «Το έργο, προϋπολογισμού 9,1 εκατ. ευρώ, δίνει λύση μακράς προοπτικής σ” ένα από τα βασικότερα περιβαλλοντικά ζητήματα της Δυτικής Θεσσαλίας, την διαχείριση των απορριμμάτων. Με την έγκριση αυτή, προχωρά η συμβασιοποίησή για την έναρξη υλοποίησής του.

Σε δηλώσεις του ο κ. Κ. Αγοραστός ανέφερε τα εξής: «Με συνεργασία και συνέργεια όλων των φορέων, θέτουμε σε φάση υλοποίησης το έργο της Β΄ φάσης της υγειονομικής ταφής απορριμμάτων, έργο το οποίο διασφαλίζει σε βάθος χρόνου 17 ετών τη διάρκεια ζωής του ΧΥΤΑ. Είναι ένα έργο προϋπολογισμού 9,1 εκατ. ευρώ σε μια έκταση 76 στρεμμάτων, στην οποία θα γίνουν όλα τα απαραίτητα τεχνικά για να λειτουργήσει σωστά η νέα κυψέλη. Προβλέπονται σύγχρονες διαδικασίες για το βιοαέριο, αλλά και για την αντίστροφη όσμωση των ρευστών στραγγισμάτων. Πρόκειται για ένα από τα μεγαλύτερα περιβαλλοντικά έργα υγειονομικής ταφής στη Θεσσαλία, το οποίο στηρίζει θέσεις εργασίας και διαχέει κοινοτικούς πόρους στην τοπική οικονομία και κοινωνία».

Φορέας υλοποίησης του έργου, που είναι η Περιφερειακή Ενότητα Τρικάλων. Κύριος του έργου είναι η Περιβαλλοντική Αναπτυξιακή Δυτικής Θεσσαλίας (Π.Α.ΔΥ.Θ. Α.Ε.). Το έργο εντάχθηκε στο ΕΣΠΑ τον Δεκέμβριο 2013 συγχρηματοδοτείται από το Ταμείο Συνοχής , με ένταξή του στο ΕΠΠΕΡΑΑ και διαχειρίζεται από τη Διαχειριστική Αρχή της Περιφέρειας Θεσσαλίας.

Το έργο αφορά στην κατασκευή της προβλεπόμενης Β΄Φάσης στο ΧΥΤΑ Ν. Τρικάλων που εξυπηρετεί τη Διαχειριστική Ενότητα της Δυτικής Θεσσαλίας. Θα κατασκευασθεί η επέκταση της λειτουργούσας σήμερα κυψέλης ταφής των αποβλήτων, με τα απαραίτητα συνοδά έργα για τη διαχείριση των στραγγισμάτων και του βιοαερίου, καθώς και την εσωτερική οδοποιία, τη διαχείριση ομβρίων, τα κτιριακά, τα Η/Μ, τα περιβαλλοντικά, κ.λ.π. Η κατασκευασθείσα στην Α΄Φάση κυψέλη ταφής και τα συνοδά της έργα στο ΧΥΤΑ Ν. Τρικάλων, κάλυπταν τις ανάγκες λειτουργίας του ΧΥΤΑ στο πρώτο στάδιο, πλέον όμως είναι απαραίτητη η επέκταση και αναβάθμισή του προκειμένου να είναι απρόσκοπτη η λειτουργία του στα επόμενα έτη. Με την προσθήκη νέου εξοπλισμού αυξάνεται η εγκατεστημένη ισχύς, ενώ παράλληλα ενισχύεται το δίκτυο ηλεκτροδότησης και κατασκευάζεται υποσταθμός. Σε επαφή με τη λειτουργούσα κυψέλη, θα κατασκευασθεί νέα κυψέλη ταφής αποβλήτων, εμβαδού περίπου 76 στρεμμάτων, σύμφωνα με τις κείμενες προδιαγραφές (υπόβαση, αργιλικός φραγμός, γεωμεμβράνη, γεωϋφασμα, άμμος, σταργγιστήριο με χαλίκι και γεωϋφασμα διαχωρισμού)».

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.