Την προκαταβολή της ενιαίας ενίσχυσης 900 εκατ. ευρώ θα λάβουν 660.000 αγρότες

Ξεκινά σήμερα Τρίτη η πληρωμή της προκαταβολής της ενιαίας ενίσχυσης του 2014, συνολικού ύψους 900 εκατ. ευρώ σε 660.000 δικαιούχους αγρότες, χωρίς καμία παρακράτηση για τυχόν ληξιπρόθεσμες οφειλές στον ΟΓΑ. Το υπόλοιπο των επιδοτήσεων, ύψους 1 δισ. ευρώ θα καταβληθεί έως το τέλος του έτους.

Ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Πάρις Κουκουλόπουλος, δήλωσε σήμερα πως με τις εν λόγω πληρωμές ενισχύεται η ρευστότητα των αγροτών σε μια δύσκολη οικονομικά περίοδο, σηματοδοτείται η δυναμική είσοδος του πρωτογενούς τομέα στην επανεκκίνηση της οικονομίας και αίρεται η αβεβαιότητα που επικρατούσε για την έγκαιρη καταβολή των πληρωμών, αποκαθιστώντας τη σχέση εμπιστοσύνης με τον αγροτικό κόσμο.

«Οι πληρωμές αυτές αποτελούν ταυτόχρονα το τέλος και την αρχή. Και τούτο διότι εισερχόμαστε σε μια νέα εποχή με την εφαρμογή από το νέο έτος της νέας Κοινής Αγροτικής Πολιτικής. Φεύγουμε από το μοντέλο των ιστορικών δικαιωμάτων, με τους κερδισμένους να αναδεικνύονται αυτοί που πραγματικά παράγουν, οι νέοι ηλικιακά αγρότες, η μικρή συμμετοχή των οποίων αποτελεί διαρθρωτικό πρόβλημα της πρωτογενούς παραγωγής, οι νεοεισερχόμενοι στη γεωργία, οι κτηνοτρόφοι και όσοι φυσικά επιχειρούν στο πλαίσιο υγιών ομάδων παραγωγών και συνεταιρισμών», επισήμανε χαρακτηριστικά ο κ. Κουκουλόπουλος.

Για την εξισωτική αποζημίωση που δίδεται σε κτηνοτρόφους μειονεκτικών και ορεινών περιοχών, σημείωσε ότι μέχρι σήμερα έχουν δοθεί 110 εκατ. ευρώ και ο στόχος του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης είναι να καταβληθούν άλλα 130 εκατ. ευρώ έως το τέλος Δεκεμβρίου.

Τα συνολικά ποσά που θα εισρεύσουν μέχρι τέλος Δεκεμβρίου στον αγροτικό τομέα, δηλαδή επιδοτήσεις, πληρωμές βιολογικών και αποπληρωμή προγραμμάτων προηγούμενων ετών κ.α., θα προσεγγίσουν τα 2,8 δισ. ευρώ.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.