10 ημέρες μουσικής πανδαισίες στο 32ο Διεθνές Φεστιβάλ Καρδίτσας

Καταπληκτικές βραδιές έζησαν οι ακροατές του 32ου Διεθνούς Φεστιβάλ Καρδίτσας, που πραγματοποιήθηκε στην πόλη της Καρδίτσας από τις 10 έως τις 19 Ιουλίου 2014.
Σε δύο πολύ όμορφες, κλιματιζόμενες αίθουσες, την «Αφροδίτη» του Κιέριον και την αίθουσα εκδηλώσεων του Ωδείου Ευθυμιάδης, που διαθέτει επιπλέον πιάνο με ουρά, σημαντικοί καλλιτέχνες και μουσικά σύνολα από Ιταλία, Σερβία και Ελλάδα μπόρεσαν να αναδείξουν τις ικανότητές τους και τη δεξιοτεχνία τους.
Αφιερώματα σε σύγχρονους Έλληνες συνθέτες, στην πρωτοποριακή μουσική, στη χορωδιακή μουσική, στη σολιστική, αφιερώματα σε μεγάλους δημιουργούς αποτελούν το πάζλ ενός καταπληκτικού και μοναδικού σε ποιότητα Φεστιβάλ, που ανέδειξε την πόλη μας και τον πολιτισμό της πανελλήνια και διεθνώς.
Επαγγελματίες καλλιτέχνες προσέφεραν καταπληκτικές συναυλίες, που σπάνια έχουν τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν οι ακροατές μιας επαρχιακής πόλης.

Σημαντικές εφημερίδες πανελλαδικής κυκλοφορίας όπως η «Καθημερινή», «το Βήμα», «η Αυγή» κτλ πραγματοποίησαν εξαιρετικά αφιερώματα για το 32ο Διεθνές Φεστιβάλ Καρδίτσας.

Επίσης, επαρχιακές εφημερίδες, περιφερειακοί τηλεοπτικοί και ραδιοφωνικοί σταθμοί και ενημερωτικές ιστοσελίδες, ιδιαίτερα της Θεσσαλίας, ασχολήθηκαν εκτενώς με το Φεστιβάλ καθ’ όλη του τη διάρκεια.
Στο 32ο Διεθνές Φεστιβάλ Καρδίτσας συμμετείχαν και εντυπωσίασαν αξιόλογες Χορωδίες και διακεκριμένοι σολίστ τραγουδιού, πιάνου και κιθάρας από την Ελλάδα, την Ιταλία και τη Σερβία σ’ ένα πλούσιο πρόγραμμα υψηλής αισθητικής. Σολίστ πιάνου όπως ο καταπληκτικός νεαρός ταλαντούχος Ιταλός πιανίστας Antonio Sensale, η περίφημη Γυναικεία Χορωδία του Μουσικού Πανεπιστημίου της NIS (ΣΕΡΒΙΑ), η διακεκριμένη Ελληνίδα πιανίστρια Κατερίνα Γκόλγκαρη, το εξαιρετικό Ιταλικό ντουέτο Πιάνου για 4 χέρια Francesca Bellochio και Anna Sensale, ο σπουδαίος Έλληνας κιθαρίστας Βασίλης Καναράς, ο διεθνούς φήμης σολίστ της κιθάρας Γιάννης Ανδρόνογλου, ο νεαρός Ιταλός πιανίστας Ugo Ruocco, η Ελληνίδα καταξιωμένη πιανίστρια Κούλη Τσολοδήμου και πολλοί άλλοι.

Η έναρξη του Φεστιβάλ έγινε την Πέμπτη, με την εκπληκτική ερμηνεύτρια Ελπίδα Αμίτση σε μια συναυλία με έργα Ελλήνων Συνθετών. Η Παρασκευή συνεχίστηκε το ρεσιτάλ πιάνου της διακεκριμένης πιανίστριας Κατερίνας Γκόλγκαρη με έργα Μπετόβεν. Μάγεψε το Σάββατο το βράδυ στην αίθουσα «Αφροδίτη» του Ξενοδοχείου Κιέριον η Σερβική Γυναικεία Χορωδία του Πανεπιστημίου του NIS υπό τη διεύθυνση της Ιβάνα Μίροβιτς, που ερμήνευσε ένα πλήρες πρόγραμμα όπως απαιτεί ο Κανονισμός του Φεστιβάλ από την αρχαιότητα και τους πρώτους Χριστιανικούς χρόνους μέχρι σήμερα και ακούστηκε Αρχαία Ελληνική Μουσική επέβαλε ο κανονισμός του Φεστιβάλ. Αντάξια στάθηκε και η Μικτή Ελληνική Χορωδία της Περαίας Θεσσαλονίκης, υπό την διεύθυνση της Ελεονώρας Καλαιτζίδου. Την Κυριακή το βράδυ οι δύο ιταλίδες πιανίστριες Francesca Bellocchio και Anna Longobardi σαγήνευσαν το κοινό ερμηνεύοντας έργα των Βrams, Strauss, Tchaikovsky και Μoskovsky. Τη Δευτέρα μάγεψε το κοινό ο νεαρός ταλαντούχος Ιταλός πιανίστας Antonio Sensale παρουσιάζοντας έργα των Claude A. Debussy, Maurice Ravel, και Isaac Albeniz. Την Τρίτη, ο κιθαρίστας Βασίλης Καναράς, σαγήνευσε με το ρεσιτάλ κιθάρας, τους φίλους της μουσικής σε μια κατάμεστη αίθουσα στο Ωδείο Ευθυμιάδης παίζοντας έργα των Μ. Θεοδωράκη, Κ. Μυλωνά, G. Gershwin, B. Paoul, A. Piatsola.

Την Τετάρτη, η αισθησιακή ερμηνεία σύγχρονων Ελλήνων συνθετών της Κούλης Τσολοδήμου με έργα των Καλομοίρη, Παπαϊωάννου, Χατζιδάκι, Θεοδωράκη, Κωνσταντινίδη και Οικονόμου, άγγιξε το φιλόμουσο κοινό. Πραγματική ποίηση εμφάνισε και το Μουσικό Σύνολο «Οι Τραγουδάνοι του Πόντου υπό την διεύθυνση του Δημήτρη Γρηγοριάδη, ερμηνεύοντας ποντιακά τραγούδια σε πολυφωνική επεξεργασία με συνοδεία ποντιακής λύρας. Την Πέμπτη, καταπληκτικές εντυπώσεις άφησε ο νεαρός Ιταλός πιανίστας Ugo Ruocco παρουσιάζοντας έργα των F. Chopin , S. Rachmaninoff και F. Liszt. Την Παρασκευή, εξαιρετικό ήταν το ρεσιτάλ κιθάρας του διεθνούς φήμης κιθαρίστα Γιάννη Ανδρόνογλου που ερμήνευσε έργα των Penicaud , Rodrigo, Domeniconi καθώς και συνθέσεις του που περιλαμβάνονται στο προσωπικό του CD ‘Yiannis Andronoglou-Travelling’, το οποίο κυκλοφορεί από την Legend Classics. Επίσης, εξαιρετικό ήταν και το αφιέρωμα στη Βαλκανική παραδοσιακή χορωδιακή μουσική που πραγματοποίησε η μικτή χορωδία Γιαννιτσών υπό τη διεύθυνση του Στέφανου Καλιωτάκη.

Το συγκεκριμένο Φεστιβάλ, στο οποίο έχουν λάβει μέρος κορυφαίες χορωδίες, σολίστ και ορχήστρες από κάθε γωνιά της γης, διακεκριμένες ορχήστρες και σπουδαίοι σολίστ, οργανώνεται από το 1983 στην Καρδίτσα και αποτελεί κορυφαίο καλλιτεχνικό γεγονός, ενώ υλοποιείται υπό την καλλιτεχνική διεύθυνση του Μαέστρου και Καθηγητή Νίκου Ευθυμιάδη.

Για δέκα μέρες η Καρδίτσα ήταν το κέντρο μιας πλούσιας πνευματικής και καλλιτεχνικής ζύμωσης, προσφέροντας στους πολίτες εκδηλώσεις πολύ υψηλού επιπέδου.

Το Διεθνές Φεστιβάλ Καρδίτσας συνεχίζει μακριά από λαϊκισμούς, εμπορικά κυκλώματα και κινήσεις εντυπωσιασμού, να αποτελεί μια σημαντική τομή για την Αισθητική Αγωγή και τον πολιτισμό της Ελλάδος, της Περιφέρειας Θεσσαλίας και ειδικότερα της Καρδίτσας.
Το Φεστιβάλ παρουσίαζε ο παλαιός φίλος της Καρδίτσας και του Φεστιβάλ, Αλέξης Κωστάλας.
Στη διοργάνωση συμμετέχουν ηθικά και μόνον η Ιερά Μητρόπολη Θεσσαλιώτιδος και Φαναριοφερσάλων, η Περιφερειακή Ενότητα Καρδίτσας (Περιφέρεια Θεσσαλίας), ο Δήμος Καρδίτσας, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Χορωδιών και Διευθυντών Χορωδίας και το Ωδείο Καρδίτσας – Νίκος Ευθυμιάδης.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.