100 εκατ. ευρώ από την Περιφέρεια Θεσσαλίας για αναβάθμιση της κρατικής υγείας και αντιμετώπιση της πανδημίας

Ίσως η πιο καίρια «επένδυση» στον Άνθρωπο έχει να κάνει με την ενίσχυση των φορέων που άπτονται της κρατικής υγείας… Με το πλέγμα Νοσοκομείων, Κέντρων Υγείας, Περιφερειακών Ιατρείων, ΤΟΜΥ, ΕΚΑΒ, όπως και πολλών άλλων επιπέδων, μέσω των οποίων οι πολίτες θα μπορούν να αισθάνονται περισσότερο ασφαλείς.

Αυτός ο χώρος κλήθηκε να ανταποκριθεί τα τελευταία δύο χρόνια στην πρωτοφανή «θύελλα» της πανδημίας που επέφερε ο κορωνοϊός, ενώ άλλαζαν δεδομένα και βεβαιότητες σε κάθε έκφανση της καθημερινότητας.

Θα πρέπει να επισημανθεί ότι η χρονική περίοδος της πανδημίας διαδέχθηκε την δεκαετή οικονομική κρίση με όσα επισυσσώρευσε στο ΕΣΥ.

Παρ’ όλα αυτά η Περιφέρεια Θεσσαλίας είχε ήδη στηρίξει το κρατικό σύστημα υγείας με ποσά που ξεπέρασαν τα 70 εκατ. ευρώ, σε συνθήκες οικονομικής ασφυξίας, δημιουργώντας τις προϋποθέσεις ώστε να είναι εφικτή η μάχη με την πανδημία υπό καλύτερες συνθήκες.

Ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός παρουσιάζει στη larissanet όλο το πλέγμα των παρεμβάσεων στα δύο νοσοκομεία της Λάρισας – Πανεπιστημιακό και Γενικό – όπως και στους υπόλοιπους φορείς. Παράλληλα, παραθέτει την ενίσχυση σε ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό, όπως και σε ανθρώπινο δυναμικό, ώστε το κρατικό σύστημα υγείας να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις που έρχονται πλέον την «επόμενη ημέρα» της πανδημίας.

Συνολικά, αυτή η «ένεση» φτάνει τα 100 εκατ. ευρώ.

Κ. Αγοραστός: Θέλουμε ισχυρή κρατική υγεία – σύγχρονο ΕΣΥ

Ο Κ. Αγοραστός στη δήλωσή του επισημαίνει τα εξής: «Κάθε επένδυση στην υγεία, είναι προσφορά στον άνθρωπο. Θέλουμε μια ισχυρή κρατική υγεία και ένα σύγχρονο ΕΣΥ. Θέλουμε όλοι οι άνθρωποι στη Θεσσαλία – είτε κατοικούν σε αστικά κέντρα είτε στο πιο απομακρυσμένο χωριό – να αισθάνονται ασφαλείς και να έχουν ποιοτικές υπηρεσίες υγείας, που αξίζουν και δικαιούνται. Αυξάνουμε τη δυνατότητα παροχής κρατικής βοήθειας και νοσηλείας σε ανθρώπους που πάσχουν, βοηθάμε τους υγειονομικούς που είναι πρόθυμοι να συνδράμουν στην άνοδο και στην προστιθέμενη αξία της κρατικής υγείας, που σήμερα τη χρειαζόμαστε περισσότερο από ποτέ. Η υγειονομική κρίση απέδειξε ότι το κρατικό σύστημα υγείας μπορεί να αντιμετωπίσει την πανδημία αποτελεσματικά και ολιστικά. Το ΕΣΥ βγήκε «κερδισμένο» και με πλεόνασμα αξιοπιστίας από την κρίση του κορωνοιού. Το γεγονός αυτό, δημιουργεί θετικό κύμα συμπαράστασης και μας παρακινεί να συνεχίσουμε να βελτιώνουμε την ποιότητα των κρατικών υπηρεσιών για να χτίσουμε ένα πιο βιώσιμο και ανθεκτικό σύστημα υγείας. Η υγεία είναι το υπέρτατο αγαθό χωρίς το οποίο όλα τελούν υπό αίρεση και αναίρεση».

Αναλυτικά οι παρεμβάσεις

Πολύ πριν την εμφάνιση της πανδημίας του κορωνοϊού, η Περιφέρεια Θεσσαλίας ενίσχυσε το κρατικό σύστημα υγείας με περισσότερα από 70 εκατομμύρια ευρώ για την κτιριακή αναβάθμιση Νοσοκομείων και Κέντρων Υγείας, για νέα Κέντρα Υγείας και Περιφερειακά Ιατρεία και για την προμήθεια σύγχρονου ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού.

Με την εμφάνιση της πανδημίας σε συνεργασία με το Υπουργείο Υγείας, την 5η ΥΠΕ, το Πανεπιστήμιο και τις Διοικήσεις των Νοσοκομείων, η Περιφέρεια Θεσσαλίας αναδιαμόρφωσε γρήγορα τους διαθέσιμους πόρους του  ΕΣΠΑ Θεσσαλίας 2014-2020, επενδύοντας:

-12,5 εκατομμύρια ευρώ, για την προμήθεια σύγχρονου ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού αποκλειστικά για τις ανάγκες αντιμετώπισης του covid-19 σε όλα τα Νοσοκομεία της Περιφέρειες, το ΕΚΑΒ και το Περιφερειακό Εργαστήριο Δημόσιας Υγείας του ΕΟΔΥ και

-16 εκατομμύρια ευρώ για 549 προσλήψεις υγειονομικών με πλήρη μισθοδοτική και ασφαλιστική κάλυψη από την Περιφέρεια Θεσσαλίας για τα επόμενα δύο χρόνια.

 

Στην Π.Ε. Λάρισας: Υποδομές και εξοπλισμός συνολικού προϋπολογισμού 48 εκατ. ευρώ από την Περιφέρεια Θεσσαλίας για την αναβάθμιση του κρατικού συστήματος υγείας

Για το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Λάρισας: Προμήθεια Γ-Camera, προμήθεια και εγκατάσταση ΒΙΤ εξοπλισμού, προμήθεια και εγκατάσταση ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού για τις ανάγκες του Τμήματος Επειγόντων Περιστατικών, προμήθεια και εγκατάσταση εξομοιωτή Ακτινοθεραπείας, προμήθεια και εγκατάσταση εξοπλισμού για την Παθολογική, την Ενδοκρινολογική, την Αγγειοχειρουργική Κλινική και το Τμήμα Αιμοδοσίας, προμήθεια και εγκατάσταση C-Arm για την Ορθοπεδική Κλινική, προμήθεια και εγκατάσταση Στεφανιογράφου για την Καρδιολογική Κλινική, προμήθεια και εγκατάσταση εξοπλισμού για το Νεογνολογικό Τμήμα, την Κεντρική Αποστείρωση και το Εργαστήριο Παθολογικής Ανατομίας και Μοριακής Βιολογίας,

προμήθεια και εγκατάσταση εξοπλισμού για την Ουρολογική Κλινική, προμήθεια και εγκατάσταση εξοπλισμού για την Γαστρεντερολογική Κλινική, προμήθεια και εγκατάσταση ακτινοδιαγνωστικού εξοπλισμού για το Εργαστήριο Ακτινοδιαγνωστικής – Ιατρικής Απεικόνισης, προμήθεια και εγκατάσταση εξοπλισμού για τη Μονάδα Τεχνητού Νεφρού και την Κλινική Καρδιάς-Θώρακος-Αγγείων, προμήθεια εξοπλισμού για τη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας, προμήθεια και εγκατάσταση εξοπλισμού για τα Χειρουργεία, προμήθεια και εγκατάσταση εξοπλισμού για την Αναισθησιολογική, προμήθεια και εγκατάσταση εξοπλισμού για την Νευρολογική και την Ψυχιατρική Κλινική, προμήθεια και εγκατάσταση εξοπλισμού για τη Μονάδα Στεφανιαίας Νόσου, προμήθεια δύο Κλιβάνων Αποστείρωσης Ατμού 550 Λίτρων, προμήθεια ξενοδοχειακού εξοπλισμού για την Μονάδα Ημερήσιας Νοσηλείας της Ογκολογικής και Αιματολογικής Κλινικής, προμήθεια διπλών προβολέων χειρουργείων τεχνολογίας Led, προμήθεια εξοπλισμού για την Αναισθησιολογική Κλινική, προμήθεια και εγκατάσταση ιατροτεχνολογικού Εξοπλισμού για το Εργαστήριο Μικροβιολογίας, προμήθεια και εγκατάσταση ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού για την Παθολογική Κλινική, προμήθεια εξοπλισμού για τη Μ.Ε.Θ., προμήθεια εξοπλισμού για το Τμήμα Λοιμωδών, προμήθεια εξοπλισμού για το Ακτινολογικό Εργαστήριο.

Για το Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας: Προμήθεια εξοπλισμού για την Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας, προμήθεια ηλεκτρομηχανολογικού εξοπλισμού, προμήθεια Ακτινολογικού εξοπλισμού, προμήθεια εξοπλισμού Αναισθησιολογικού Τμήματος και Χειρουργείων, προμήθεια και εγκατάσταση Μαγνητικού Τομογράφου 1,5 Tesla, προμήθεια συστήματος Ενδοσκοπικού Υπερήχου Ανωτέρω Πεπτικού, προμήθεια ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού για το Ακτινοδιαγνωστικό Τμήμα, προμήθεια εξοπλισμού μηχανήματος Λιθοτριψίας Laser για την Ουρολογική Κλινική, προμήθεια εξοπλισμού για τη Μονάδα Τεχνητού Νεφρού, προμήθεια ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού για τις ανάγκες της ΜΕΘ, προμήθεια ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού για τα Χειρουργεία, προμήθεια ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού για τις ανάγκες του ΤΕΠ, ενίσχυση εξειδικευμένων υπηρεσιών στην Ψυχική Υγεία, προμήθεια ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού για τις ανάγκες της Ουρολογικής, της Μαιευτικής, των Χειρουργείων του Ακτινοδιαγνωστικού Τμήματος, της Αιμοδοσίας, της Αποστείρωσης και εξοπλισμός ΤΕΠ.

Η Περιφέρεια Θεσσαλίας έχει εντάξει στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων της, με προϋπολογισμό 13,8 εκατομμύρια ευρώ την κατασκευή νέου 4όροφου κτιρίου – Συνδετήριας Πτέρυγαςσυνολικού αριθμού 115 κλινών, στο Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας, ολοκληρώνει τις απαραίτητες μελέτες σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία και τις απαιτήσεις του Υπουργείου Υγείας και προχωρά τις διαδικασίες έκδοσης άδειας για την κατεδάφιση του Φαρμακείου και των παλαιών αποθηκών και την έκδοση οικοδομικής άδειας για την κατασκευή της νέας Πτέρυγας που περιλαμβάνει: Υπόγειο Β με αποδυτήρια προσωπικού, αποθήκες, αρχείο, Υπόγειο Α με επέκταση των υπαρχόντων Εξωτερικών Ιατρείων και ενδοσκοπήσεις, Ισόγειο με Μονάδα Τεχνητού Νεφρού 20 θέσεων, επέκταση Καρδιολογικής Κλινικής και Μονάδα Εμφραγμάτων, Α όροφο με Χειρουργική Νοσηλευτική Μονάδα 30 κλινών, Β όροφος με Ορθοπεδική Νοσηλευτική Μονάδα 30 κλινών, Γ όροφο με Ουρολογική Νοσηλευτική Μονάδα 14 κλινών και Παιδοχειρουργική Νοσηλευτική Μονάδα 13 κλινών και Δ όροφο με τα εφημερία των γιατρών.

Ακόμα με χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ 2014-2020 της Περιφέρειας Θεσσαλίας ενισχύεται το ΕΚΑΒ με νέα ασθενοφόρα οχήματα, ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό και επικουρικό προσωπικό, στηρίζεται η λειτουργία των Τοπικών Μονάδων Υγείας (ΤΟΜΥ), χρηματοδοτείται η προμήθεια νέων Κινητών Μονάδων Υγείας  και νέων ασθενοφόρων σε Κέντρα Υγείας και η προμήθεια αναλώσιμων και συμπληρωματικού εξοπλισμού για την ενίσχυση των διαγνωστικών διαδικασιών που εκτελούνται στο Περιφερειακό Εργαστήριο Δημόσιας Υγείας ΠΕΔΥ-ΕΟΔΥ Θεσσαλίας. Η Περιφέρεια Θεσσαλίας χρηματοδότησε μελέτη θνησιμότητας και νοσηρότητας νεοπλασματικών καρδιαγγειακών και αναπνευστικών νόσων, που εκπόνησε το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας σε συνεργασία με Νοσοκομεία και επιστημονικούς φορείς καθώς και  μελέτη γενετικής προδιάθεσης για τον καρκίνο του μαστού και των ωοθηκών στον γυναικείο πληθυσμό της Θεσσαλίας. Η Περιφέρεια Θεσσαλίας χρηματοδότησε την κατασκευή του Περιφερειακού Ιατρείου Νίκαιας και επιχορηγεί την ΕΠΑΨΥ για τη δημιουργία Ειδικού Κέντρου Ημέρας για Alzheimer στη Λάρισα.

Πηγή: ΕΝΤΥΠΗ LARISSANET

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.